Image default
Επιχειρήσεις

Sunlight: Κέρδη προ φόρων €6,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

Δημοσιεύθηκε: 12 Σεπτεμβρίου 2019 – 18:12

Το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2019 σηματοδότησε για τη SUNLIGHT, εταιρείας μέλους του Ομίλου Olympia, την ανάκτηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο Ν. Όλβιο της Ξάνθης στα προ της φωτιάς του Μαΐου 2018 επίπεδα, σε χρόνο ρεκόρ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, η SUNLIGHT κατάφερε την ολική της επαναφορά στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών, στις οποίες διατηρεί σημαντικά μερίδια, καθώς και το λανσάρισμα της νέας σειράς μπαταριών Li.ON FORCE που βασίζονται στην τεχνολογία λιθίου.

Το 1ο εξάμηνο του 2019, τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου επανήλθαν σε θετικά επίπεδα. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 78 εκατ. €, έναντι 76 εκατ. € την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταφέρνοντας αύξηση 2,7%.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη 11,3 εκατ. €, έναντι ζημίων 27,2 εκατ. την ίδια περίοδο του 2018. Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,3 εκατ. €, έναντι ζημιών 33,2 εκατ. €, την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το 1ο εξάμηνο του 2018, τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί από την απομείωση των καταστραμμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως και την μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα των δύο τελευταίων μηνών αυτού.

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2019, ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της ασφαλιστικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 66 εκατ. ευρώ από το consortium του συνασφαλιστικού σχήματος.

Ειδικότερα, καταβλήθηκαν τα εναπομείναντα 48 εκατ. ευρώ του προαναφερθέντος ποσού, τα οποία υπήρξαν και η βασική πηγή χρηματοδότησης για το έργο ανακατασκευής του τμήματος του εργοστασίου που είχε πληγεί.

Πλέον, το εν λόγω τμήμα είναι σε πλήρη λειτουργία, με τις νέες εγκαταστάσεις να ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα παραγωγικής λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας, αναβάθμιση η οποία χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Στην ίδια περίοδο, η εταιρεία εισήλθε στην πολλά υποσχόμενη αγορά μπαταριών λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs).

Εκμεταλλευόμενη την πολυετή εμπειρία της στην εν λόγω τεχνολογία, παρουσίασε την πρώτη λύση «έξυπνης» μπαταρίας λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικού τύπου, η οποία ενσωματώνοντας στοιχεία Internet of Things, επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία με την μπαταρία και εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη χρήσης και μικρότερο κόστος συντήρησης για τους ανά τον κόσμο πελάτες της SUNLIGHT.

Με σχεδιασμό εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα μηχανικών λιθίου της SUNLIGHT στην Ξάνθη και επίλεκτους Έλληνες συνεργάτες, η εταιρεία συμπληρώνει πλέον την προϊοντική της παλέτα, κατά τρόπο ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη ηλεκτροκίνησης βιομηχανικού τύπου.

Με δεδομένη την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου, στο εργοστάσιο της Ξάνθης, συνολικής δυναμικότητας 10 χιλιάδων μπαταριών ετησίως.

Τέλος, οι υπόλοιπες δύο παραγωγικές μονάδες (ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή και συναρμολόγησης μπαταριών στην Βερόνα της Ιταλίας), ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα στην αλυσίδα δημιουργίας αξίας του Ομίλου της SUNLIGHT, συνέχισαν το πλάνο διαρκούς βελτίωσης των λειτουργιών τους.

Οι προοπτικές για το Β’ εξάμηνο του 2019

Το εργοστάσιο της SUNLIGHT στην Ξάνθη, έχοντας πλέον επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής του δυναμικότητας, αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Οκτωβρίου το νέο επενδυτικό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής του ικανότητας κατά 25%.

Πλέον, η SUNLIGHT μπορεί αφ’ ενός να επεκταθεί σε νέα τμήματα της διεθνούς αγοράς, όπου έως σήμερα έχει σχετικά μικρή παρουσία (OEMs, αγορές εκτός Ευρώπης), αφ’ ετέρου δε να ανταποκρίνεται σε ταχύτερους χρόνους και με μεγαλύτερη ευελιξία στις απαιτήσεις των πελατών της. Πέραν των παραπάνω, στο προσεχές διάστημα η Διοίκηση του Ομίλου SUNLIGHT θα εστιάσει την προσπάθειά της σε δύο κυρίως άξονες:

– Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων λύσεων, βασιζόμενων στην τεχνολογία λιθίου. Ειδικότερα, θα δοθεί έμφαση αφ’ ενός στην ανάπτυξη και τοποθέτηση στη διεθνή αγορά νέων προϊόντων που θα είναι προσαρμοσμένα στο να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες κίνησης των EIVs (fit for purpose solutions), αφ’ ετέρου στην κάλυψη άλλων εφαρμογών, όπως λόγου χάρη στις μπαταρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

– Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της SUNLIGHT. Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και κυρίως η εφαρμογή του Internet of Things στην παραγωγική δραστηριότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την επιχειρηματική συνέχεια και επιτυχία στo πολύ άμεσο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Folli Follie: To chicken game και η ευθεία απειλή των ομολογιούχων

admin

Ζητούνται μέχρι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για τον άξονα Κρήτης

admin

Στρατηγική επέκταση δραστηριότητας στην κυπριακή αγορά ανακοινώνει η Pobuca

admin

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.705.355 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

admin

Βουνό τα προβλήματα για την Creta Farms

admin

Στηρίζει το θεσμό της αποταμίευσης η Alphatrust

admin

Πρωταγωνιστής η Stoiximan στα βραβεία Greek Bookmakers Awards 2020

admin

Μηνύσεις για αποκλεισμούς κτιρίων υποβάλει ο ΟΤΕ

admin

«Πράσινο φως» για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Νοτίου Κορέας

admin

Ρεκόρ δεκαετίας στις ελληνικές εξαγωγές ένδυσης

admin

Συνεδριάζει η Επ. Ανταγωνισμού για της δεσμεύσεις από τη συγχώνευση Attica–HSW

admin

ΕΛΠΕ: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα

admin

Νέα δωρεά της Intrakat σε υγειονομικό εξοπλισμό

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ο Θεόδωρος Χρόνης εξελέγη νέος μέλος στο ΔΣ

admin

Τα μηνύματα από την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development

admin

Στην Andromeda ο έλεγχος της Περσεύς

admin

Νέες εξαγωγικές επιτυχίες για την ελληνική Theon Sensors

admin

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί στην Ιταλία – Αυξάνονται τα κρούσματα, μειώνονται οι θάνατοι

admin