Image default
Οικονομία

Η βιομηχανία της βρετανικής μόδας φοβάται το Brexit

Η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία προκαλεί ρίγη σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας στη Βρετανία. Ο χρυσοφόρος τομέας της μόδας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι Βρετανοί δημιουργοί ατενίζουν με απαισιοδοξία το επαγγελματικό τους μέλλον, εάν η Βρετανία αποσπασθεί με «άτακτο» τρόπο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όπως σχεδιάζει, απέναντι στη βούληση του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο Λονδίνο στις 13-14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι επιδείξεις μόδας των βρετανικών Οίκων, πριν από τις πασαρέλες του Μιλάνου, και το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας έχει ανακοινώσει ήδη τους υπολογισμούς του για το Brexit, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Με γνώμονα τα στοιχεία των εξαγωγών του 2018, εκτιμάται πως το πέρασμα στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (αντί για εκείνους του Σένγκεν που διέπουν την ΕΕ) θα κόστιζε στη βρετανική βιομηχανία της μόδας 850 με 900 εκατ. στερλίνες (930 με 986 εκατ. ευρώ)», τονίζεται στην ανακοίνωση για την παρουσίαση της Fashion Week (Εβδομάδα Μόδας), στην οποία υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η αναγκαιότητα να αποφευχθεί με κάθε θυσία η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην δημιουργικότητα, την καινοτομία και στις μεγάλες εταιρείες και οφείλουμε να διατηρήσουμε τη φήμη αυτή», τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.

«Όντας μία βιομηχανία που συνεισφέρει με 32 δισ. στερλίνες (πάνω από 35 δισ. ευρώ) στο ΑΕΠ της χώρας και με πάνω από 890.000 εργαζόμενους στον χώρο, σχεδόν το σύνολο του οικονομικού αυτού τομέα καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Λάδι στη φωτιά» της ανησυχίας του τομέα της μόδας ρίχνει το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τον περασμένο Αύγουστο η βιομηχανία της μόδας άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της την τελευταία 7ετία.

Επιπλέον, η κατανάλωση την τελευταία σεζόν υπήρξε ιδιαζόντως ισχνή. Η λιανική πώληση είχε κέρδη μόλις 0,5%, ένα στοιχείο που το Συμβούλιο Μόδας χαρακτήρισε «επιβράδυνση ρεκόρ».

Ένα επιπλέον στοιχείο που προωθεί τους φορείς της βρετανικής μόδας να αξιώνουν από την κυβέρνηση να επιδιώξει μία συμφωνία με την ΕΕ, που θα εξασφαλίζει μία υγιή κι απρόσκοπτη ανάπτυξη του τομέα της μόδας, αλλά επίσης και να διευκολύνει την πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν στις βρετανικές εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές και σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικα αρθρα

Εξελίξεις στη ΔΕΗ: Ορατό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή ώστε να αποδοθούν ευθύνες

admin

Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΟΙΚ στις επιθέσεις κατά ελεγκτών της ΑΑΔΕ

admin

ΕΚΤ: Μείωσε το καταθετικό επιτόκιο, επαναφέρει το QE

admin

Σόγια και χοιρινό εξαιρούνται από τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

admin

Με πτώση το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Στο 47,15% οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης τον Σεπτέμβριο

admin

Αναστέλλει τις 48ωρες κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

admin

ΣΕΕΠΕ : Μείωση ορίων ταχύτητας στην Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας

admin

Κομισιόν: Παραπομπή της Δανίας στο Δικαστήριο για τις εξαγωγές «φέτας»

admin

Κρυφές ευκαιρίες «βλέπει» η ελληνική αγορά στην περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών και για τη διαπραγμάτευση του 2015

admin

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Στερλίνα: Παραμένει κάτω από το 1,30 του δολαρίου

admin

Airbnb: Αυστηρά πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ

admin

Συντάξεις: Τι αλλάζει με τη θέσπιση ανώτατου ορίου στα 4.608 – Παραδείγματα

admin

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους στον προϋπολογισμό για το 2020

admin

Moody’s: Ανέβαλε την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία

admin

Ποιοι είναι οι ψηφιακοί νομάδες και πώς αλλάζουν τον κόσμο της εργασίας

admin