Image default
Οικονομία

Η βιομηχανία της βρετανικής μόδας φοβάται το Brexit

Η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία προκαλεί ρίγη σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας στη Βρετανία. Ο χρυσοφόρος τομέας της μόδας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι Βρετανοί δημιουργοί ατενίζουν με απαισιοδοξία το επαγγελματικό τους μέλλον, εάν η Βρετανία αποσπασθεί με «άτακτο» τρόπο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όπως σχεδιάζει, απέναντι στη βούληση του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο Λονδίνο στις 13-14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι επιδείξεις μόδας των βρετανικών Οίκων, πριν από τις πασαρέλες του Μιλάνου, και το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας έχει ανακοινώσει ήδη τους υπολογισμούς του για το Brexit, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Με γνώμονα τα στοιχεία των εξαγωγών του 2018, εκτιμάται πως το πέρασμα στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (αντί για εκείνους του Σένγκεν που διέπουν την ΕΕ) θα κόστιζε στη βρετανική βιομηχανία της μόδας 850 με 900 εκατ. στερλίνες (930 με 986 εκατ. ευρώ)», τονίζεται στην ανακοίνωση για την παρουσίαση της Fashion Week (Εβδομάδα Μόδας), στην οποία υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η αναγκαιότητα να αποφευχθεί με κάθε θυσία η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην δημιουργικότητα, την καινοτομία και στις μεγάλες εταιρείες και οφείλουμε να διατηρήσουμε τη φήμη αυτή», τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.

«Όντας μία βιομηχανία που συνεισφέρει με 32 δισ. στερλίνες (πάνω από 35 δισ. ευρώ) στο ΑΕΠ της χώρας και με πάνω από 890.000 εργαζόμενους στον χώρο, σχεδόν το σύνολο του οικονομικού αυτού τομέα καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Λάδι στη φωτιά» της ανησυχίας του τομέα της μόδας ρίχνει το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τον περασμένο Αύγουστο η βιομηχανία της μόδας άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της την τελευταία 7ετία.

Επιπλέον, η κατανάλωση την τελευταία σεζόν υπήρξε ιδιαζόντως ισχνή. Η λιανική πώληση είχε κέρδη μόλις 0,5%, ένα στοιχείο που το Συμβούλιο Μόδας χαρακτήρισε «επιβράδυνση ρεκόρ».

Ένα επιπλέον στοιχείο που προωθεί τους φορείς της βρετανικής μόδας να αξιώνουν από την κυβέρνηση να επιδιώξει μία συμφωνία με την ΕΕ, που θα εξασφαλίζει μία υγιή κι απρόσκοπτη ανάπτυξη του τομέα της μόδας, αλλά επίσης και να διευκολύνει την πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν στις βρετανικές εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές και σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικα αρθρα

Μοσκοβισί: Η Βρετανία πρέπει να πληρώσει την οφειλή της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

admin

Μικρή άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Κορονοϊός: Τα τρία μέτρα του υπουργείου Εργασίας

admin

Επίδομα γέννας : Η αίτηση και τα κριτήρια

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική άνοδος στη συνεδρίαση

admin

Τι αναμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ – Πέντε ερωτήματα

admin

Economist: 12 γεγονότα- τάσεις που θα σημαδέψουν το 2020

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός προϋπολογισμός που αποπνέει αισιοδοξία

admin

Ανάσα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Πετρέλαιο θέρμανσης, επίδομα 800 ευρώ και χαμηλότοκα δάνεια

admin

Euro Working Group: Πράσινο φως για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

admin

Πρόταση για να ενοικιαστούν οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

admin

Γεωργιάδης : Επιστρέφει η αριστεία στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία

admin

Παρακράτηση : Πρωτοχρονιά με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2020

admin

Τέλος χρόνου για πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος

admin

Είσοδος της ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση – Μνημόνιο συνεργασίας με την Beat

admin

Αποδείξεις : Ποιες μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου

admin

Ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές προκαλεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

admin

Ο πρόεδρος της Αργεντινής δεν θέλει να εκταμιεύσει το δάνειο του ΔΝΤ

admin