Image default
Ευρώπη

Ο Μπορίσοφ εξηγεί πώς η Γκεοργκίεβα πήρε την κορυφαία θέση του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αποκάλυψε την τακτική του στις διαπραγματεύσεις κορυφαίων θέσεων, οι οποίες θα ανοίξουν την πόρτα στη συμπατριώτισσα του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για να γίνει η επόμενη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μετά την αποχώρηση των άλλων υποψηφίων, η Γκεοργκίεβα είναι η μόνη υποψήφια για διευθύντρια του Ταμείου, γεγονός που της εγγυάται ουσιαστικά ότι θα διαδεχθεί την Christine Lagarde στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Μπορίσοφ επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι έχασε το χαρτοφυλάκιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για τη Γκεοργκίεβα στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, όταν οι ηγέτες πρότειναν την Ursula von der Leyen ως επικεφαλής της Επιτροπής και επέλεξαν τον Ισπανό Josep Borrell να αντικαταστήσει την Mogherini.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι το χαρτοφυλάκιο της Mariya Gabriel (Επίτροπος της ΕΕ για την καινοτομία και τη νεολαία) είναι πολύ μετριοπαθές σε σύγκριση με το προηγούμενο ιστορικό της Βουλγαρίας (η Γκεοργκίεβα ήταν υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ).

Ο Μπόρισοφ δήλωσε ότι παρέμεινε σιωπηλός στη σύνοδο κορυφής, επειδή στόχος του ήταν να εξασφαλίσει ότι η Γκεοργκίεβα θα πάρει τη θέση στο ΔΝΤ, σε μια στιγμή που, κατά τα λεγόμενά του, η ίδια αντιμετώπιζε ανταγωνιστές από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκείνη τη στιγμή, η Γκεοργκίεβα βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τον Ολλανδό Jeroen Dijsselbloem, τον George Osborne του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Olli Rehn της Φινλανδίας και τη Nadia Calvino της Ισπανίας.

Ο Μπόρισοφ αποκάλυψε ότι ο υπουργός οικονομικών του, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, ήταν υπεύθυνος για την άσκηση πίεσης. Εξήγησε ότι η Βουλγαρία κέρδισε «τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τις αραβικές χώρες και την Αφρική» και «έμεινε μόνο η Ινδία».

Με το τυπικό στυλ του, ο Μπορίσοφ δικαιολόγησε την τακτική του, συνδέοντας την με τα χρήματα που εμπλέκονται στην υπόθεση. «Όταν έπρεπε να επιλέξουμε, η θέση του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ μπορούσε να γίνει δική μας. Αλλά η διαφορά με τον επικεφαλής του ΔΝΤ είναι χίλια δισεκατομμύρια δολάρια και η δυνατότητα δράσης σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Διάφορες εκθέσεις υποδεικνύουν ότι η Γκεοργκίεβα πήρε την κορυφαία αυτή θέση επειδή ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πάλεψε για χάρη της. Σύμφωνα με τη διαταγή μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται πάντα από την Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ επιλέγουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

H κατάσταση στα ελληνικά νησιά συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

«Τι είναι η Συμφωνία των Πρεσπών» ρώτησαν οι περισσότεροι Έλληνες την Google το 2019

admin

WindEurope: νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση στην αγορά αιολικής ενέργειας από τον κορωνοϊό

admin

Μία ελληνική start-up που παρέχει δωρεάν μαθήματα MBA στους εργαζόμενούς της

admin

Κομισιόν: Δεν ανανεώνει την έγκριση του εντομοκτόνου Θιακλοπρίδη

admin

Η Ευρώπη στρέφεται προς το LNG – Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για το 2020

admin

Braindrain το 2019: Ανακόπτεται η τάση φυγής των νέων

admin

22/11: Εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Κρίση και Τοπική Ανάπτυξη» οργανώνει o Π. Κόκκαλης

admin

Πυρά ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση της φον ντερ Λάιεν

admin

Eλάχιστες ελπίδες να υπάρξει συμφωνία για το Brexit μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, απαισιοδοξία των κοινοτικών

admin

Χιονοπτώσεις προκαλούνται και από τη ρύπανση των εργοστασίων

admin

Κόρμπιν: Το no deal Brexit θα αφήσει τη Βρετανία στο έλεος του Τραμπ

admin

Οι επιπτώσεις του no deal Brexit στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ

admin

Πιερρακάκης σε EURACTIV.gr: το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα

admin

Ανησυχίες από τη Γερμανία για την επιχείρηση «Σοφία» στη Μεσόγειο

admin

Προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία

admin

Και η η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Tο ερώτημα για την ΕΕ είναι: στοχευμένη χρηματοδότηση σε κλάδους καινοτομίας ή όχι;

admin