Image default
Επιχειρήσεις

Πουλάει τα δάνεια της ΑΝΕΚ η Εθνική

Στην πώληση των δανείων της ΑΝΕΚ, προχωρά η Εθνική Τράπεζα, περιπλέκοντας λίγο περισσότερο την εξίσωση, που θα κληθούν να λύσουν οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες, εφόσον δεν υλοποιηθεί ή καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, ως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο με 10 μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική, συμπεριλήφθηκαν και οι χορηγήσεις της τράπεζας προς την AΝΕΚ.

Πρόκειται για τη συμμετοχή της Εθνικής στο κοινοπρακτικό των 220 εκατ. ευρώ και στο μετατρέψιμο ομολογιακό των 22 εκατ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν το 2017. Το σκέλος των μετατρέψιμων ομολογιών δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ως το τέλος στην περίμετρο του χαρτοφυλακίου.

Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διενεργούν due diligence επί δείγματος του χαρτοφυλακίου, ώστε να υποβάλουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του μήνα. Ως σύμβουλος πώλησης της τράπεζας λειτουργεί η NatWest.

Η αντίδραση των υπολοίπων πιστωτριών τραπεζών της ΑΝΕΚ στην κίνηση της Εθνικής ήταν ήπια. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, εξηγούν πως ενδεχόμενη μεταβίβαση των δανείων της Εθνικής, περιπλέκει, μεν, τα πράγματα, αλλά δεν τα επιδεινώνει.

Ο νέος πιστωτής θα διαθέτει, μεν, διαφορετική στόχευση, ως προς το χρονισμό επίτευξης απόδοσης της επένδυσής του, από την άλλη, όμως, ενδέχεται να λειτουργήσει, ως καταλύτης για πιο ευέλικτες προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της AΝΕΚ έχουν καταστεί πληρωτέα, μετά τη μη καταβολή δόσης, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι δανειακών συμβάσεων

Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης αποφάσισε τη λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά παρέπεμψε σε έκτακτη γενική συνέλευση τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ, ώστε η καθαρή θέση της να καταστεί μεγαλύτερη του 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου από αρνητική σήμερα.

Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων, να αναδιαρθρωθεί εκ νέου ο υπόλοιπος δανεισμός και να απενεργοποιηθεί η μετατροπή τμήματος των μετατρέψιμων ομολογιών.

Πέραν της Εθνικής, άνοιγμα στην ΑΝΕK διατηρούν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει και το 24,19% του μετοχικού της κεφαλαίου και η Eurobank, η οποία έχει ενέχυρο επί του 26% του μετοχικού κεφαλαίου της Ακτοπλοϊκής. Ο όμιλος ΑΝΕΚ είχε στο τέλος του 2018 καθαρό δανεισμό 251,4 εκατ. ευρώ με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Καραβίας: Στηρίζουμε ενεργά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

admin

Revoil: Αύξηση 60% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Μυτιληναίος: Στη ζώνη του 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το Eurobond

admin

Alpha Bank: Συμφωνία με Centerbridge για αγορά του 60% της Cepal

admin

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για τα καταστήματα επίπλων Ashley Homestores

admin

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ

admin

Αλουμύλ: Προπαρασκευαστικές ενέργειες για συγχώνευση με Αλουφόντ

admin

Cosmote: Πανελλαδική κάλυψη του δικτύου NB-IoT

admin

Αρνητικό λειτουργικό EBITDA για τον Νηρέα

admin

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Εκπτωτικά πακέτα και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους

admin

ΕΨΑ-Λουξ: Σε προφανή κατάσταση πανικού η Coca Cola

admin

Quest: Επιστροφή κεφαλαίου €0,14/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Creta Farms: Ανέκτησε σήματα και πατέντες

admin

Vidavo: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για αγορά έως 20.000 ιδίων μετοχών

admin

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΥΑΘ

admin

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

admin

Coca Cola HBC: Αύξηση 5% στα έσοδα από πωλήσεις το γ’ τρίμηνο

admin

Οι προσφορές στα Public για την Black Friday

admin