Image default
Επιχειρήσεις

Πουλάει τα δάνεια της ΑΝΕΚ η Εθνική

Στην πώληση των δανείων της ΑΝΕΚ, προχωρά η Εθνική Τράπεζα, περιπλέκοντας λίγο περισσότερο την εξίσωση, που θα κληθούν να λύσουν οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες, εφόσον δεν υλοποιηθεί ή καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, ως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο με 10 μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική, συμπεριλήφθηκαν και οι χορηγήσεις της τράπεζας προς την AΝΕΚ.

Πρόκειται για τη συμμετοχή της Εθνικής στο κοινοπρακτικό των 220 εκατ. ευρώ και στο μετατρέψιμο ομολογιακό των 22 εκατ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν το 2017. Το σκέλος των μετατρέψιμων ομολογιών δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ως το τέλος στην περίμετρο του χαρτοφυλακίου.

Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διενεργούν due diligence επί δείγματος του χαρτοφυλακίου, ώστε να υποβάλουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του μήνα. Ως σύμβουλος πώλησης της τράπεζας λειτουργεί η NatWest.

Η αντίδραση των υπολοίπων πιστωτριών τραπεζών της ΑΝΕΚ στην κίνηση της Εθνικής ήταν ήπια. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, εξηγούν πως ενδεχόμενη μεταβίβαση των δανείων της Εθνικής, περιπλέκει, μεν, τα πράγματα, αλλά δεν τα επιδεινώνει.

Ο νέος πιστωτής θα διαθέτει, μεν, διαφορετική στόχευση, ως προς το χρονισμό επίτευξης απόδοσης της επένδυσής του, από την άλλη, όμως, ενδέχεται να λειτουργήσει, ως καταλύτης για πιο ευέλικτες προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της AΝΕΚ έχουν καταστεί πληρωτέα, μετά τη μη καταβολή δόσης, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι δανειακών συμβάσεων

Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης αποφάσισε τη λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά παρέπεμψε σε έκτακτη γενική συνέλευση τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ, ώστε η καθαρή θέση της να καταστεί μεγαλύτερη του 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου από αρνητική σήμερα.

Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων, να αναδιαρθρωθεί εκ νέου ο υπόλοιπος δανεισμός και να απενεργοποιηθεί η μετατροπή τμήματος των μετατρέψιμων ομολογιών.

Πέραν της Εθνικής, άνοιγμα στην ΑΝΕK διατηρούν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει και το 24,19% του μετοχικού της κεφαλαίου και η Eurobank, η οποία έχει ενέχυρο επί του 26% του μετοχικού κεφαλαίου της Ακτοπλοϊκής. Ο όμιλος ΑΝΕΚ είχε στο τέλος του 2018 καθαρό δανεισμό 251,4 εκατ. ευρώ με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Κωτσόβολος: Μια υποτροφία για 4ετή φοίτηση στους υπαλλήλους της

admin

Νηρεύς: Ξεκινά η διαδικασία απόσχισης των πωλούμενων μονάδων

admin

Ποια ονόματα προτείνονται από την ΕΕΣΥΠ για το ΔΣ της ΔΕΗ

admin

Τι απαντά ο Κ. Δομαζάκης για την μήνυση της Creta Farms

admin

Sato: Εγκρίθηκε η Συμφωνίας Εξυγίανσης από τη ΓΣ

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα η ανάπτυξη της Eurobank στα Δωδεκάνησα

admin

Μαραγκουδάκης (ΤΕΝΕΡΓ): Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά στις ΑΠΕ

admin

Δεκατέσσερα νέα δρομολόγια στην Ελλάδα εγκαινιάζει η Ryanair

admin

Οι φετινές υποτροφίες της ΑΜΚΕ «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF»

admin

Υπόθεση Praxia: Στον πάγο το ενδιαφέρον της Duet

admin

Πρωτοποριακό TEDx για τις πωλήσεις από την Interamerican

admin

Forthnet: Εκτός και ο Antenna, «μνηστήρας» τώρα ο Μαρινάκης

admin

Τα ελληνικά ξενοδοχεία προσεγγίζουν οι ασφαλιστικές

admin

Γεράσιμος Θωμάς: Χρειάζεται ρεαλιστική λύση για την ΛΑΡΚΟ

admin

Πιστοποίηση ISO στη διαχείριση ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Πίστη

admin

My Market: Εκπαίδευση προσωπικού για τις ανάγκες καταναλωτών με απώλεια όρασης

admin

«Εθελοντές εν Δράσει» από τη Eurolife ERB

admin

Παπαθανασίου: Στόχος των ΕΛΠΕ η μείωση της εξάρτησης από ρυπογόνες τεχνολογίες

admin