Image default
Επιχειρήσεις

Πουλάει τα δάνεια της ΑΝΕΚ η Εθνική

Στην πώληση των δανείων της ΑΝΕΚ, προχωρά η Εθνική Τράπεζα, περιπλέκοντας λίγο περισσότερο την εξίσωση, που θα κληθούν να λύσουν οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες, εφόσον δεν υλοποιηθεί ή καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, ως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο με 10 μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική, συμπεριλήφθηκαν και οι χορηγήσεις της τράπεζας προς την AΝΕΚ.

Πρόκειται για τη συμμετοχή της Εθνικής στο κοινοπρακτικό των 220 εκατ. ευρώ και στο μετατρέψιμο ομολογιακό των 22 εκατ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν το 2017. Το σκέλος των μετατρέψιμων ομολογιών δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ως το τέλος στην περίμετρο του χαρτοφυλακίου.

Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διενεργούν due diligence επί δείγματος του χαρτοφυλακίου, ώστε να υποβάλουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του μήνα. Ως σύμβουλος πώλησης της τράπεζας λειτουργεί η NatWest.

Η αντίδραση των υπολοίπων πιστωτριών τραπεζών της ΑΝΕΚ στην κίνηση της Εθνικής ήταν ήπια. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, εξηγούν πως ενδεχόμενη μεταβίβαση των δανείων της Εθνικής, περιπλέκει, μεν, τα πράγματα, αλλά δεν τα επιδεινώνει.

Ο νέος πιστωτής θα διαθέτει, μεν, διαφορετική στόχευση, ως προς το χρονισμό επίτευξης απόδοσης της επένδυσής του, από την άλλη, όμως, ενδέχεται να λειτουργήσει, ως καταλύτης για πιο ευέλικτες προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της AΝΕΚ έχουν καταστεί πληρωτέα, μετά τη μη καταβολή δόσης, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι δανειακών συμβάσεων

Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης αποφάσισε τη λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά παρέπεμψε σε έκτακτη γενική συνέλευση τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ, ώστε η καθαρή θέση της να καταστεί μεγαλύτερη του 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου από αρνητική σήμερα.

Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων, να αναδιαρθρωθεί εκ νέου ο υπόλοιπος δανεισμός και να απενεργοποιηθεί η μετατροπή τμήματος των μετατρέψιμων ομολογιών.

Πέραν της Εθνικής, άνοιγμα στην ΑΝΕK διατηρούν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει και το 24,19% του μετοχικού της κεφαλαίου και η Eurobank, η οποία έχει ενέχυρο επί του 26% του μετοχικού κεφαλαίου της Ακτοπλοϊκής. Ο όμιλος ΑΝΕΚ είχε στο τέλος του 2018 καθαρό δανεισμό 251,4 εκατ. ευρώ με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Ως Prodea Investments από 22/10 στο ταμπλό η Εθνική Πανγαία

admin

ΔΕΗ: Ολο το επικαιροποιημένο business plan

admin

Νέο ασφαλιστικό προϊόν από την CNP ΖΩΗΣ

admin

Πολλαπλασιασμός δικτύου ATM από την Attica Bank

admin

O Όμιλος Κοπελούζου απέκτησε το 10% της Senfluga

admin

Στο σφυρί δάνεια της Αμαλίας Βαρδινογιάννη από Eurobank

admin

Καράτζης: Βελτίωση επιδόσεων στο Η1

admin

Πειραιώς: Σπάει σε holding και «καλή» τράπεζα για τιτλοποίηση 6 δισ.

admin

Audiovisual: Στις 21/2 η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης

admin

Πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Ανοικτών Δεδομένων έλαβε η ΤτΕ

admin

IDEAL: Μετοχική «αποχώρηση» του πρώην CEO

admin

Με Ειδικό Χωροταξικό το εμπορικό κέντρο Κωνσταντίνου στη Μεταμόρφωση

admin

ΟΤΕ: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ενέκρινε η ΓΣ

admin

Q&R: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά €5,19 εκατ. ενέκρινε η ΓΣ

admin

Η έρευνα World Cyber Protection Week αποκαλύπτει ότι το 42% των επιχειρήσεων έχασαν δεδομένα και βγήκαν offline το περασμένο έτος

admin

Στο 28,19% το ποσοστό του Εμμ. Δομαζάκι στην Creta Farms

admin

Η απάντηση της Praktiker Hellas για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 07:00

admin

ΕΤΕ: Άνοιξε ο δρόμος για γενναίες ρυθμίσεις δανείων

admin