Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

Την παλιά δοκιμασμένη κι επιτυχημένη συνταγή των εξαγορών και συγχωνεύσεων ετοιμάζει η Mytilineos στη νέα εποχή που μπαίνει η εισηγμένη, αλλά και η χώρα, η οποία αφήνει σταδιακά την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές – με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου – ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για το αν η εταιρεία θα συνεχίσει την οργανική της ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές, απάντησε πως «η εταιρεία πριν από 30 χρόνια αναπτύχθηκε με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε αμερικάνικη εταιρεία, η οποία μας ρώτησε για τον διαφορετικό τρόπο που επιλέξαμε να μεγαλώσουμε, την οργανική ανάπτυξη. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας, έχουμε δυναμική ανάπτυξης. Σύντομα θα μιλήσουμε για εξαγορές και συγχωνεύσεις», φέρεται να επισήμανε ο ισχυρός άντρας της εταιρείας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της μερισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα έδωσε το δεύτερο σήμα για την αναπτυξιακή πορεία της Mytilineos. Εκανε γνωστό ότι ολοκληρώνεται το 5ετές επενδυτικό της πλάνο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, επαναλαμβανόμενες ετήσιες επενδύσεις συντήρησης της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ, επενδύσεις BOT σε ηλιακούς σταθμούς, καθώς και τη νέα μονάδα παραγωγής αλουμίνας ύψους 500 εκατ. ευρώ, αν και εφόσον ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Υποστήριξε πως με αυτές τις επενδύσεις η Mytilineos θα είναι μία τελείως διαφορετική εταιρεία και ως προς τη χρηματοδότηση της, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επαρκείς χρηματοροές της επόμενης πενταετίας.

Για τα οικονομικά αποτελέσματα συνολικά του 2019 ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους αναλυτές φέρεται να τόνισε πως «θα είστε περισσότερο ικανοποιημένοι».

Τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε τη σημασία και την μεγάλη συμβολή στις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. «Θα είμαστε δυναμικά παρόντες», υπογράμμισε κι εκτίμησε αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρισμού ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο είναι πολύ καλές με τις τιμές των δικαιωμάτων CO2 να κινούνται στα 27 ευρώ ανά τόνο.

Ερωτηθείς για τον μεταβατικό μηχανισμός επάρκειας ισχύος (προσωρινά ΑΔΙ), απάντησε ότι είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτός δεν λειτούργησε και πια μετέφερε τις εξελίξεις στη λειτουργία του target model και του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος. Κατέληξε, πάντως, πως δεν βλέπει να δίνονται, στο μεταβατικό στάδιο, τα προσωρινά ΑΔΙ.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στο φυσικό αέριο, επισήμανε το γεγονός πως το μερίδιο της είναι στο 35%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανάγκες της νέας μονάδας ηλεκτρισμού, ενώ απέδωσε την ενίσχυση των EBITDA και στο καλάθι… των προϊόντων διαφορετικής προέλευσης που έχει δημιουργήσει χάρη στην πολιτική εφοδιασμού που αναπτύσσει. Ο ίδιος βλέπει ότι για το 2020 το LNG θα είναι κυρίαρχο.

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, απαντώντας πως παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη δημόσια εταιρεία, εκφράζοντας την ευχή για απόδοση τους «για το καλό της αγοράς».

Τα έργα EPC

Ένα διαφορετικό μείγμα έργων περιέγραψε για τα έργα EPC ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Όπως είπε, θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα παραδοσιακά κατασκευαστικά έργα, αλλά και ηλιακούς και υβριδικούς σταθμούς. Έδωσε έμφαση στον τρόπο ανάπτυξης των ηλιακών σταθμών που εφαρμόζει η METKA EGN, που είναι η κατασκευή αδειοδοτημένων έργων, η διαχείριση τους με τη διάθεση ρεύματος στο σύστημα και στη συνέχεια η πώληση τους.

Σχετικα αρθρα

«Εθελοντές εν Δράσει» από τη Eurolife ERB

admin

Σε αύξηση μαμούθ έως 650 εκατ. προχωρά η Lamda

admin

Προειδοποιεί για ηλεκτρονική απάτη ο Κωτσόβολος

admin

Το νέο χρονοδιάγραμμα «χρηματοδότησης» της ΔΕΗ

admin

Creta Farms: Impala Invest και Lime Capital υπέβαλαν προσφορές

admin

Matrix Brokers: Ολοκληρώθηκε η Εξαγορά της Θυγατρικής Μεσιτικής της Τρ. Πειραιώς

admin

Ολοκληρώθηκε η δωρεά 83 οχημάτων κοινής ωφέλειας από τον ΤΑΡ

admin

Ικτίνος: Πού οφείλεται η πτώση των επιδόσεων 6μήνου

admin

Συλλογή Σχολικών Ειδών από την Alpha Bank σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

Πληρωμές λογαριασμών και οφειλών Δημοσίου στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

admin

Aegean: Στις 11/9 το record date για τους τόκους του ομολόγου

admin

Αlpha Bank: Τέσσερα βραβεία για το νέο Bonus app στα Mobile Excellence Awards

admin

NotosCom: Σε εξέλιξη οι επαφές τραπεζών-Pillarstone με την M&G

admin

Επενδύσεις 100 εκατ. δολάρια στην Hellenic Steel

admin

Αύξηση πωλήσεων κατά 22% για την Παπαστράτος

admin

Στην ετήσια τελετή αποφοίτησης του LSE ο Β. Αποστολόπουλος

admin

Αττικές Εκδόσεις: Εξαγόρασε την «The Toc Digital Media» έναντι €399,9 χιλ.

admin

Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων από το Ιδρυμα Vodafone

admin