Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

Την παλιά δοκιμασμένη κι επιτυχημένη συνταγή των εξαγορών και συγχωνεύσεων ετοιμάζει η Mytilineos στη νέα εποχή που μπαίνει η εισηγμένη, αλλά και η χώρα, η οποία αφήνει σταδιακά την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές – με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου – ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για το αν η εταιρεία θα συνεχίσει την οργανική της ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές, απάντησε πως «η εταιρεία πριν από 30 χρόνια αναπτύχθηκε με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε αμερικάνικη εταιρεία, η οποία μας ρώτησε για τον διαφορετικό τρόπο που επιλέξαμε να μεγαλώσουμε, την οργανική ανάπτυξη. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας, έχουμε δυναμική ανάπτυξης. Σύντομα θα μιλήσουμε για εξαγορές και συγχωνεύσεις», φέρεται να επισήμανε ο ισχυρός άντρας της εταιρείας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της μερισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα έδωσε το δεύτερο σήμα για την αναπτυξιακή πορεία της Mytilineos. Εκανε γνωστό ότι ολοκληρώνεται το 5ετές επενδυτικό της πλάνο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, επαναλαμβανόμενες ετήσιες επενδύσεις συντήρησης της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ, επενδύσεις BOT σε ηλιακούς σταθμούς, καθώς και τη νέα μονάδα παραγωγής αλουμίνας ύψους 500 εκατ. ευρώ, αν και εφόσον ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Υποστήριξε πως με αυτές τις επενδύσεις η Mytilineos θα είναι μία τελείως διαφορετική εταιρεία και ως προς τη χρηματοδότηση της, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επαρκείς χρηματοροές της επόμενης πενταετίας.

Για τα οικονομικά αποτελέσματα συνολικά του 2019 ο πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους αναλυτές φέρεται να τόνισε πως «θα είστε περισσότερο ικανοποιημένοι».

Τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε τη σημασία και την μεγάλη συμβολή στις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. «Θα είμαστε δυναμικά παρόντες», υπογράμμισε κι εκτίμησε αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρισμού ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο είναι πολύ καλές με τις τιμές των δικαιωμάτων CO2 να κινούνται στα 27 ευρώ ανά τόνο.

Ερωτηθείς για τον μεταβατικό μηχανισμός επάρκειας ισχύος (προσωρινά ΑΔΙ), απάντησε ότι είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτός δεν λειτούργησε και πια μετέφερε τις εξελίξεις στη λειτουργία του target model και του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος. Κατέληξε, πάντως, πως δεν βλέπει να δίνονται, στο μεταβατικό στάδιο, τα προσωρινά ΑΔΙ.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στο φυσικό αέριο, επισήμανε το γεγονός πως το μερίδιο της είναι στο 35%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανάγκες της νέας μονάδας ηλεκτρισμού, ενώ απέδωσε την ενίσχυση των EBITDA και στο καλάθι… των προϊόντων διαφορετικής προέλευσης που έχει δημιουργήσει χάρη στην πολιτική εφοδιασμού που αναπτύσσει. Ο ίδιος βλέπει ότι για το 2020 το LNG θα είναι κυρίαρχο.

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, απαντώντας πως παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη δημόσια εταιρεία, εκφράζοντας την ευχή για απόδοση τους «για το καλό της αγοράς».

Τα έργα EPC

Ένα διαφορετικό μείγμα έργων περιέγραψε για τα έργα EPC ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Όπως είπε, θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα παραδοσιακά κατασκευαστικά έργα, αλλά και ηλιακούς και υβριδικούς σταθμούς. Έδωσε έμφαση στον τρόπο ανάπτυξης των ηλιακών σταθμών που εφαρμόζει η METKA EGN, που είναι η κατασκευή αδειοδοτημένων έργων, η διαχείριση τους με τη διάθεση ρεύματος στο σύστημα και στη συνέχεια η πώληση τους.

Σχετικα αρθρα

Στις 5 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Attica Group

admin

Εσπασε η Mytilineos την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG

admin

ΟΛΘ: Μιχαλόπουλος και Αλευράς τα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ

admin

Γιατί αποχώρησε η Ideal από την αγορά του Ισραήλ

admin

Επέστρεψαν στα κέρδη οι Ευρωσύμβουλοι

admin

Πετρόπουλος: Ο Ιωάννης Κατσουρίδης νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου

admin

Υπερκάλυψη 4,5 φορές στο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής

admin

ΕΛΠΕ: Συγκρίσιμα EBITDA 201 εκατ. ευρώ το H1

admin

Jumbo: Πωλήσεις 512,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

admin

Χαλυβουργική: Οι «κύκλοι» του Κ. Αγγελόπουλου θέλουν απόλυση των εργαζομένων

admin

Σταθερές πωλήσεις το 2018 για τη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

admin

ETE: Σήμερα οι μη δεσμευτικές για δάνεια 1,5 δισ. σε ΜμΕ

admin

Κέρδη 24 εκατ. ευρώ για τη Eurobank Κύπρου στο εξάμηνο

admin

ΕΤΑΔ: Καλείται να καταβάλει 52 εκατ. ευρώ στον όμιλο Μαντωνανάκη

admin

ΔΕΗ: Σαφάρι με διακοπές ρεύματος σε 1.477.000 οφειλέτες

admin

Εμπλοκή Diversa σε επενδυτικό σχέδιο στη Ζάμπια

admin

Creta Farms: Αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Triton: Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη Διώρυγα του Παναμά

admin