Image default
Επιχειρήσεις

Θρίλερ με τα δάνεια και τον έλεγχο της ΑΝΕΚ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν, πλέον, οι εξελίξεις στην ΑΝΕΚ καθώς η Πειραιώς, ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας και εκ των πιστωτών της Ακτοπλοϊκής, «απειλεί» με εξάσκηση του δικαιώματος -μερικής- μετατροπής ομολογιών, αν δεν δρομολογηθούν έμπρακτες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΝΕΚ (Πειραιώς, Alpha, Εθνική) έστειλαν επιστολή, στις αρχές της φετινής χρονιάς, με την οποία ζητούσαν να προωθηθούν κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να καταστεί εκ νέου θετική η καθαρή της θέση και να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη από το 2018 δόση δανείου.

Στις 28 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΚ αποφάσισε να προτείνει σε γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που άμβλυνε την πίεση των πιστωτριών τραπεζών, καθώς παρείχαν το αναγκαίο χρόνο στην εταιρεία για να υλοποιήσει τις προθέσεις της.

Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για το θέμα, οδήγησε την Εθνική, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr να συμπεριλάβει δάνεια, που έχει χορηγήσει στην ΑΝΕΚ, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο με ναυτιλιακές -καθυστερούμενες ή αμφίβολης είσπραξης- χορηγήσεις.

Οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς και Alpha) αποφάσισαν να μην πωλήσουν τις δανειακές απαιτήσεις τους, αλλά να εντείνουν –ασφυκτικά– την πίεσή τους για κεφαλαιακή ενίσχυση της Ακτοπλοϊκής.

Η εξέλιξη, που λειτούργησε ως… σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι, ήταν ο ορισμός της ατζέντας της τακτικής γενικής συνέλευσης. Από τα θέματα απουσίαζε αυτό της αύξησης κεφαλαίου, ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Στη θέση του υπήρχε θέμα έγκρισης για υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Δηλαδή, το Δ.Σ. της ΑΝΕΚ κάλεσε τους μετόχους να εγκρίνουν, μεν, την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, μεταθέτοντας, όμως, την απόφαση για ΑΜΚ σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση. 

Ο παριστάμενος εκπρόσωπος της Πειραιώς, η οποία κατέχει το 24,17% της ΑΝΕΚ, απείχε από τη ψηφοφορία για το εν λόγω θέμα, με αποτέλεσμα να εγκριθεί με σχετική πλειοψηφία ( σ.σ. το 57,57% όσων ψήφισαν έγκυρα, ενώ απείχε το 42,4%). Το σώμα των μετόχων εξουσιοδότησε, μάλιστα, το Δ.Σ. της ΑΝΕΚ για τον καθορισμό των όρων της ΑΜΚ και το χρόνο σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Ο όρος της αυτόματης -μερικής- μετατροπής του ΜΟΔ

Η μετάθεση λήψης απόφασης κεφαλαιακής ενίσχυσης ερμηνεύτηκε από τις πιστώτριες τράπεζες ως τακτική καθυστερήσεων. Εξ ου και μετά από αποφάσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν οι αρμόδιες επιτροπές, ετοιμάζονται να εξασκήσουν τον όρο της σύμβασης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού, ο οποίος προβλέπει αυτόματη -μερική- μετατροπή, σε περίπτωση ύπαρξης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, με στόχο την επαναφορά τους σε θετικό επίπεδο.

Η ΑΝΕΚ έκλεισε το 2018 με ζημιές μετά από φόρους, 13,3 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση, σε επίπεδο ομίλου (8,9 εκατ. ευρώ) και εταιρείας (7,8 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει το μακροπρόθεσμο δανεισμό της (σ.σ. δεν κατέβαλε πληρωτέα δόση δανείου), με αποτέλεσμα να παραβιαστούν όροι των δανειακών της συμβάσεων.

Τα ποσοστά σε περίπτωση μετατροπής και η στάση της Alpha

Εφόσον η απειλή της μερικής μετατροπής υλοποιηθεί, το ποσοστό της Πειραιώς θα ξεπεράσει το 33,5% από 24,17% σήμερα. Για να αποφευχθεί η υποχρέωση δημόσιας πρότασης, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ότι προτίθεται να διαθέσει, εντός του χρονικού διαστήματος που δίνει ο νόμος, ως 3% στην αγορά. Έτσι, το ποσοστό της θα υποχωρήσει, εκ νέου, κάτω του 33,4%.

Η Alpha Bank μετατρέποντας ομολογίες εκτιμάται ότι θα αποκτήσει το 4% με 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ. Σημειώνεται ότι Εθνική έχει περιλάβει τις μετατρέψιμες ομολογίες της στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Εφόσον οι τράπεζες προχωρήσουν στην υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων ή προθέσεων, θα αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι κα. Αμαλία-Αναστασία Βαρδινογιάννη ελέγχει, μέσω εταιρείας, το 26,62% της ΑΝΕΚ.

Η ΑΝΕΚ είχε συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μόλις το 2017. Έγραψε, μάλιστα, κατά την ίδια χρήση, έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση κερδοφορίας και θετικής καθαρής θέσης στη χρήση 2017.

Η αναδιάρθρωση δανεισμού έγινε με σύναψη νέου, επταετούς διάρκειας, κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις.

Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή της θέση. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισμός έφθανε στα 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Ερωτήματα, τέλος, δημιουργεί η επόμενη ημέρα. Το ποιος, δηλαδή, θα πάρει το… τιμόνι μιας εταιρείας που διευθύνεται επί σειρά ετών από το Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη.

Σχετικα αρθρα

Εγκύκλιος: Οι ιδιωτικές κλινικές να αναρτήσουν τιμοκαταλόγους εντός 15νθημέρου

admin

ΕΥΔΑΠ: Αναπληρωτής CEO αναλαμβάνει ο Αν. Τόσιος

admin

Lamda Development: Μερική αλλαγή χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων

admin

ΕΛΠΕ: Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα

admin

ΗΠΑ: Ο Άντριου Κουόμο δεν δέχεται εντολές από τον Τραμπ

admin

Πλαστικά Θράκης: Δωρίζουν το 50% της παραγωγής μασκών Μαίου -Ιουνίου σε ευπαθείς ομάδες

admin

Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος

admin

Πωλητήριο μόνο από το δημόσιο για τα ΕΛΠΕ

admin

Αυτό είναι το σχέδιο στήριξης ύψους 115 εκατ. ευρώ για τις αερομεταφορές – Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο

admin

Περίπου 3.000 καταγγελίες στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

admin

Νέες επενδύσεις από την ΑΗΒ Γκρουπ για το μεταλλικό νερό Θεόνη

admin

Στην Ελλάδα η γαλλική ασφαλιστική La Parisienne Assurances

admin

Πληρωμές λογαριασμών και οφειλών Δημοσίου στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

admin

H KLM ξεκινά πτήσεις προς την Ελλάδα

admin

Sunlight: Πέμπτη περίοδος εκτοκισμού oμολογιακού

admin

Σελόντα: Αυτές είναι οι εκποιούμενες μονάδες

admin

Τιτλοποίηση NPEs 6 δισ. ευρώ προχωρά η Εθνική

admin

Τα ΕΛ.ΠΕ. στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις της νέας κυβέρνησης

admin