Image default
Επιχειρήσεις

Δανεισμός προσωπικού στην Intrum από την Πειραιώς

Τη δυνατότητα να μεταβούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις, ως δανειζόμενο προσωπικό, θα παράσχει η Πειραιώς σε όσους εργαζόμενους της διεύθυνσης Recovery Banking Unit (RBU) εναντιώθηκαν στη μεταφορά τους, παραμένοντας στην τράπεζα.

Όπως είναι γνωστό, η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις εξασφάλισε τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία της από την 1η Οκτωβρίου. Ο αριθμός, όμως, των εργαζομένων της RBU, που αποδέχθηκε τη μεταφορά δεν ξεπέρασε τα 700 άτομα από τα 1.300 συνολικά.

Επομένως, στην Πειραιώς παραμένει υπολογίσιμος αριθμός προσωπικού της RBU, προκαλώντας τον εξής πονοκέφαλο: βάσει της συμφωνίας με την Intrum, η Πειραιώς υποχρεούται να καταργήσει τη σχετική μονάδα και να μην επαναδραστηριοποιηθεί για μια 10ετία, όσο δηλαδή διαρκεί η συμφωνία με Intrum, στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της RBU, που παραμένουν στην τράπεζα, θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις, λόγω κατάργησης της μονάδας, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την Intrum.

Η λύση της μεταφοράς τους ως δανειζόμενο προσωπικό λύνει, τόσο την ανάγκη ομαλής συνέχισης των εργασιών της RBU υπό τη νέα νομική της μορφή (σ.σ. εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις), όσο και το πρόβλημα της απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού την ώρα που το δίκτυο συρρικνώνονται και τα συνολικά έξοδα πρέπει να υποχωρήσουν στο τέλος του 2021 στα 850 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Η λύση της μεταφοράς, ως δανειζόμενο προσωπικό, επιτρέπει στην Πειραιώς να επιτύχει, τη διετία 2020-21, ετήσια εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, καθώς η νέα εταιρεία διαχείρισης θα καλύπτει το σύνολο του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για όσους εργαζόμενους αποδεχθούν να υπογράψουν σύμβαση δανεισμού.

Η δεσμευτική συμφωνία, που υπέγραψαν στις αρχές Ιουνίου Τράπεζα Πειραιώς και Intrum, προβλέπει ότι η τράπεζα θα αποσχίσει και θα εισφέρει σε νεοσύστατη θυγατρική (Service Co) τη Διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ( Recovery Banking Unit -RBU), βήμα που έχει ήδη συντελεστεί.

H νέα θυγατρική υπογράφει με την Πειραιώς 10ετή σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας, που σήμερα προσεγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία η Intrum θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα εταιρεία διαχείρισης αποτιμάται συνολικά στα 410 εκατ. ευρώ.

Επομένως, η Πειραιώς θα εισπράξει 328 εκατ. ευρώ, και θα εμφανίσει για το υπόλοιπο 20% υπεραξία της τάξης των 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, μπορεί να εμφανίσει κεφαλαιακό κέρδος 410 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και τον Common Equity Tier I (CET I) κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Η παραπάνω θετική επίδραση στα κεφάλαια δεν έχει ακόμη τυπικά επικυρωθεί από τον επόπτη, με δεδομένο όμως ότι σε παρόμοιες πανευρωπαικές συναλλαγές δεν υπήρξε εποπτικό φίλτρο και ο SSM αναγνώρισε περίπου το 95% του κεφαλαιακού κέρδους, το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από το τίμημα των 328 εκατ. ευρώ, τα 296 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ενώ τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ μετά το 2022, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι που περιλαμβάνει η συμφωνία μετόχων.

Σχετικα αρθρα

Βεστάγκερ για Εθνική Ασφαλιστική: «Τον Μάιο του 2019 η τελευταία απόφαση για παράταση της πώλησης»

admin

Μυτιληναίος: Στις 7 Μαΐου τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020

admin

Κατά του υπ. Υποδομών στρέφεται η GD Infrastrutture για το Πάτρα-Πύργος

admin

Εποχικούς εργαζόμενους σε 22 περιοχές της Ελλάδας αναζητά η Coca Cola 3Ε

admin

Πλαίσιο: Στα 1,9 εκατ. τα κέρδη για τη χρήση του 2019

admin

Ιασώ: Διανέμει μέρισμα €0,02/μετοχή

admin

Interamerican: Ολοκλήρωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους

admin

CNL Capital: Επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Στο +15% οι πωλήσεις της Γενικής Εμπορίου

admin

ΟΤΕ: Στις 14 Μαΐου τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

admin

ΣΕΒ: Κανονισμός GDPR στις επιχειρήσεις – Τι μάθαμε και τι πρέπει να αλλάξουμε

admin

Γερμανία: Νωρίτερα από τις 14 Ιουνίου η άρση της απαγόρευσης ταξιδίων στην Ευρώπη

admin

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για τα καταστήματα επίπλων Ashley Homestores

admin

ΣΕΤΕ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τον τουρισμό, υπάρχουν όμως πεδία βελτιώσεων

admin

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

BriQ: Ολοκληρώθηκε η αγορά του τουριστικού καταλύματος «Mr & Mrs White Corfu»

admin

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή σύμβασης για δημιουργία ΜΕΘ στο Σωτηρία

admin

Χ.Θεοχάρης: Τα μέτρα για τον τουρισμό – Πως ανοίγουν τα ξενοδοχεία – Χωρίς καραντίνα

admin