Image default
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

Στην αναζήτηση μισθωτή, ο οποίος θα λειτουργήσει τουλάχιστον το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) για διάστημα ενός με δύο έτη, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, η κυβέρνηση, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασική πιστώτρια η οποία εκπόνησε και θα υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης, βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερομένου μισθωτή ο οποίος θα λειτουργήσει είτε το εργοστάσιο στο Πλατύ, ή οποιαδήποτε άλλη παραγωγική εγκατάσταση, ώστε να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή των τευτλοκαλλιεργητών.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι κλειστή. Οι μισοί από τους περίπου 210 εργαζόμενους έχουν ήδη υπαχθεί στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι υπόλοιποι, βρίσκονται στη διαδικασία μετάταξής τους στο δημόσιο.

Την ώρα που εξελίσσονται αυτά, βρίσκονται σπαρμένες εκτάσεις 18.000 στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν. Η αναζήτηση μισθωτή, αποκτά το χαρακτήρα του επείγοντος για την κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε μείνουν τα τεύτλα στα χωράφια με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καλλιεργητές. Πολύ δε περισσότερο που η συγκομιδή τους θα πρέπει να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας «πρέπει να βρούμε ένα μισθωτή για να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει, καθώς θα τεθεί σε υλοποίηση το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας Πειραιώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση «έδωσε υποσχέσεις στους τευτλοκαλλιεργητές για την απορρόφηση της παραγωγής, οι οποίες ήταν προφορικές και εκ των πραγμάτων χωρίς αντίκρισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο σχήματα, ωστόσο οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, είναι απίθανο μισθωτής να είναι και ο Lucas Fecker, της Innovation Brain ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της ΕΒΖ, χωρίς ωστόσο να υποβάλλει δεσμευτική πρόταση συνοδευόμενη από proof of funds.

Άσχετα με το ποιος ή ποιοι είναι ενδιαφερόμενοι, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς πέρα από την πίεση συγκομιδής των τεύτλων, θα πρέπει να υπάρξει και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η λύση της μίσθωσης, θα είναι προσωρινή, καθώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς, το οποίο προβλέπει τη σύσταση τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ.

Στο ένα SPV θα περάσουν οι θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, στο άλλο οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο τρίτο, τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

Hard Rock: Υποβάλαμε προσφορά για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Πράσινο φως από το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση δανείων της Pasal

admin

Στην Ελλάδα η παραγωγή των τσιγάρων Winston

admin

Επεκτείνεται γεωγραφικά η συνεργασία Eurobank – AFI για τις μικροπιστώσεις

admin

Ιατρικό Αθηνών: Μοναδικός ιδιωτικός πάροχος Υγείας στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε.«EVOTION»

admin

B&F Ενδυμάτων: Τι έγινε στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Πάνω από 1 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Ελλάκτωρ

admin

ΔΕΗ: Ολο το επικαιροποιημένο business plan

admin

Ποιοι είναι ανάδοχοι για την διασύνδεση Σκιάθου στο σύστημα 150κV

admin

Καταγγελία Viva κατά ART BG Ελλάδος για τη συναυλία του Bryan Adams

admin

ETE: Σήμερα οι μη δεσμευτικές για δάνεια 1,5 δισ. σε ΜμΕ

admin

Νέο ρεκόρ επιβατών το 2019 για την Aegean

admin

Forthnet: Μετατροπή 22.153 μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές

admin

Αμοιβαίο Κεφάλαιο με «πράσινο αποτύπωμα» από το private banking της Τ. Πειραιώς

admin

BriQ: Δέσμευση από τους βασικούς μετόχους για την ΑΜΚ ως 50 εκατ.

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής

admin

«Καθαρή λύση» για τη ΛΑΡΚΟ ψάχνει η κυβέρνηση

admin

Audiovisual: Υπεγράφη το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης δυο θυγατρικές

admin