Image default
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

Στην αναζήτηση μισθωτή, ο οποίος θα λειτουργήσει τουλάχιστον το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) για διάστημα ενός με δύο έτη, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, η κυβέρνηση, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασική πιστώτρια η οποία εκπόνησε και θα υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης, βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερομένου μισθωτή ο οποίος θα λειτουργήσει είτε το εργοστάσιο στο Πλατύ, ή οποιαδήποτε άλλη παραγωγική εγκατάσταση, ώστε να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή των τευτλοκαλλιεργητών.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι κλειστή. Οι μισοί από τους περίπου 210 εργαζόμενους έχουν ήδη υπαχθεί στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι υπόλοιποι, βρίσκονται στη διαδικασία μετάταξής τους στο δημόσιο.

Την ώρα που εξελίσσονται αυτά, βρίσκονται σπαρμένες εκτάσεις 18.000 στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν. Η αναζήτηση μισθωτή, αποκτά το χαρακτήρα του επείγοντος για την κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε μείνουν τα τεύτλα στα χωράφια με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καλλιεργητές. Πολύ δε περισσότερο που η συγκομιδή τους θα πρέπει να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας «πρέπει να βρούμε ένα μισθωτή για να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει, καθώς θα τεθεί σε υλοποίηση το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας Πειραιώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση «έδωσε υποσχέσεις στους τευτλοκαλλιεργητές για την απορρόφηση της παραγωγής, οι οποίες ήταν προφορικές και εκ των πραγμάτων χωρίς αντίκρισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο σχήματα, ωστόσο οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, είναι απίθανο μισθωτής να είναι και ο Lucas Fecker, της Innovation Brain ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της ΕΒΖ, χωρίς ωστόσο να υποβάλλει δεσμευτική πρόταση συνοδευόμενη από proof of funds.

Άσχετα με το ποιος ή ποιοι είναι ενδιαφερόμενοι, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς πέρα από την πίεση συγκομιδής των τεύτλων, θα πρέπει να υπάρξει και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η λύση της μίσθωσης, θα είναι προσωρινή, καθώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς, το οποίο προβλέπει τη σύσταση τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ.

Στο ένα SPV θα περάσουν οι θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, στο άλλο οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο τρίτο, τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

Η Hellas Direct στην πλατφόρμα του Insurancemarket

admin

Αύξηση εσόδων και κερδών για τον Μουσικό Οίκο Νάκα

admin

Εθνική Πανγαία: Στις 11/9 η ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Ποιες προμήθειες έκοψαν οι τράπεζες

admin

ΕΤΑΔ: Πωλεί στην Alpha Bank 110 στρέμματα στον Αστακό

admin

Μακέδος: Να στηριχθούν υποδομές και ΜμΕ

admin

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Wind

admin

MLS: Τι οδήγησε στη βύθιση της μετοχής

admin

Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων από την PayPal

admin

IBM: Νέα, διευρυμένα καθήκοντα σε διεθνές επίπεδο για τον Σπύρο Πουλίδα

admin

Συζητήσεις Intralot με τράπεζες για τα δάνεια

admin

Αύξηση τζίρου, μείωση κερδών για τα Πλαστικά Θράκης στο εξάμηνο

admin

Intertech: Στις 22/10 η ΓΣ για μερική αλλαγή στην κατανομή αντληθέντων κεφαλαίων

admin

Ενδιαφέρον από Mytilineos για προμήθεια αερίου από Κύπρο

admin

Τράπεζες: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Fortress για «Στάδιο Καραισκάκης ΑΕ»

admin

Cenergy: Καθαρά κέρδη €4,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

Εργο υποδομής για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης υλοποιεί η ΕΥΑΘ

admin

ΕΤΕ: Άνοιξε ο δρόμος για γενναίες ρυθμίσεις δανείων

admin