Image default
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

Στην αναζήτηση μισθωτή, ο οποίος θα λειτουργήσει τουλάχιστον το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) για διάστημα ενός με δύο έτη, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, η κυβέρνηση, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασική πιστώτρια η οποία εκπόνησε και θα υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης, βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερομένου μισθωτή ο οποίος θα λειτουργήσει είτε το εργοστάσιο στο Πλατύ, ή οποιαδήποτε άλλη παραγωγική εγκατάσταση, ώστε να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή των τευτλοκαλλιεργητών.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι κλειστή. Οι μισοί από τους περίπου 210 εργαζόμενους έχουν ήδη υπαχθεί στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι υπόλοιποι, βρίσκονται στη διαδικασία μετάταξής τους στο δημόσιο.

Την ώρα που εξελίσσονται αυτά, βρίσκονται σπαρμένες εκτάσεις 18.000 στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν. Η αναζήτηση μισθωτή, αποκτά το χαρακτήρα του επείγοντος για την κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε μείνουν τα τεύτλα στα χωράφια με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καλλιεργητές. Πολύ δε περισσότερο που η συγκομιδή τους θα πρέπει να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας «πρέπει να βρούμε ένα μισθωτή για να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει, καθώς θα τεθεί σε υλοποίηση το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας Πειραιώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση «έδωσε υποσχέσεις στους τευτλοκαλλιεργητές για την απορρόφηση της παραγωγής, οι οποίες ήταν προφορικές και εκ των πραγμάτων χωρίς αντίκρισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο σχήματα, ωστόσο οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, είναι απίθανο μισθωτής να είναι και ο Lucas Fecker, της Innovation Brain ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της ΕΒΖ, χωρίς ωστόσο να υποβάλλει δεσμευτική πρόταση συνοδευόμενη από proof of funds.

Άσχετα με το ποιος ή ποιοι είναι ενδιαφερόμενοι, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς πέρα από την πίεση συγκομιδής των τεύτλων, θα πρέπει να υπάρξει και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η λύση της μίσθωσης, θα είναι προσωρινή, καθώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς, το οποίο προβλέπει τη σύσταση τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ.

Στο ένα SPV θα περάσουν οι θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, στο άλλο οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο τρίτο, τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

Εύσημα από την S&P για το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ

admin

Τράπεζες: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Fortress για «Στάδιο Καραισκάκης ΑΕ»

admin

Τα νέα προγράμματα της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Εντάσσεται στον διεθνή θεσμό Summit Circle της LIMRA

admin

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Τρία βραβεία για τη ΓΕΦΥΡΑ στα Energy Mastering Awards 2019

admin

Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ

admin

COSMOTE: Νέο ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κινητής

admin

Eurobank: Αναμένεται βελτιωμένη προσφορά από Pimco

admin

Interamerican: Κορυφαίες διακρίσεις για την καινοτομία στα πρώτα Mobility Awards

admin

Eurobank: Πώς δομείται το Project Cairo

admin

Creta Farms: Στο 9,98% μειώθηκε το ποσοστό του Εμ Δομαζάκι

admin

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Παγκρήτια στη Ρόδο

admin

Με ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ η νέα Eurobank

admin

Kariera.gr και Google συνεργάστηκαν για το Digital Marketing Camp

admin

Δανεισμός προσωπικού στην Intrum από την Πειραιώς

admin

Στην 84η ΔΕΘ συμμετείχε η Excelon

admin

Διάκριση για Κρι Κρι στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας «Κούρος 2019»

admin