Image default
BLOOMBERG

Στο στόχαστρο του Τραμπ και ο όμιλος Louis Vuitton

Oρισμένα από τα κορυφαία εμπορικά σήματα πολυτελών ειδών της Ευρώπης μπαίνουν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία λίστα δασμών που δρομολογεί ο Αμερικανός πρόεδρος,  εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατευθύνονται στις ΗΠΑ και αφορούν προϊόντα όπως ουίσκι, κρασί, σαμπάνια, τσάντες και ανδρικά κοστούμια.

Ομάδα τριών διαιτητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Η.Π.Α. μπορούν νόμιμα να επιβάλλουν δασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκών εξαγωγικών προϊόντων, ως αντίποινα για την παράνομη κρατική ενίσχυση της Ευρώπης στην Airbus SE. Πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι αναμένουν από τους διαιτητές του ΠΟΕ να δημοσιεύσουν μια έκθεση μέχρι το τέλος του μηνός, η οποία θα επιτρέψει νέους δασμούς των ΗΠΑ σε μια σειρά προϊόντων αξίας 5 έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ ο Τραμπ απείλησε για δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Οι Η.Π.Α. έχουν εντοπίσει πιθανούς στόχους σε έναν κατάλογο προϊόντων με συνολική αξία εξαγωγών 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αν και τα πιο πολύτιμα προϊόντα στη λίστα των ΗΠΑ είναι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αεροσκαφών και εξαρτημάτων, οι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν τα προϊόντα των πιο αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών σημάτων.

Ο όμιλος LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις προτεινόμενες αμερικανικές εισφορές, οι οποίες στοχεύουν σε δύο από τις κύριες σειρές προϊόντων του – κρασί και οινοπνευματώδη όπως Dom Perignon, Moet & Chandon και Hennessy – και δερμάτινα είδη με ετικέτες όπως Donna Karan, Givenchy , Kenzo και Louis Vuitton.

Bernard Arnault, Πρόεδρος LVMH

 Τα ακριβά γούστα

Η αγορά ειδών πολυτελείας των ΗΠΑ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η LVMH, για την οποία οι Η.Π.Α αποτέλεσαν σχεδόν το 1/4 των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεών της πέρυσι. Οι Αμερικανοί αγόρασαν αγαθά αξίας 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,4 δισεκατομμύρια δολάρια) από την LVMH το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του -.

Ο  Οικονομικός Διευθυντής της LVMH, Jean-Jacques Guiony, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ευαίσθητη στους δασμούς και στους εμπορικούς φραγμούς», κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τον Ιούλιο.

Οι νέες επιβαρύνσεις θα αυξήσουν το κόστος, το οποίο θα μεταβιβαστεί αναμφισβήτητα στους καταναλωτές των Η.Π.Α., δήλωσε ο Luca Marotta, CFO της Remy Cointreau SA που εδρεύει στο Παρίσι και παράγει κονιάκ Remy Martin, Cointreau, Passoa και το ρούμι Mount Gay.

«Εάν η αύξηση των δασμών υλοποιηθεί, θα αυξήσουμε τις τιμές την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Marotta κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της 17ης Ιουλίου.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ποτών έχουν ήδη επηρεαστεί από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες απειλές του Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών στο κρασί, το λικέρ και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος εάν θα τιμωρήσει το γαλλικό κρασί και άλλα αγαθά σε απάντηση των φόρων που επέβαλε η Γαλλία σε ψηφιακές εταιρείες όπως η Amazon.com Inc., η Facebook Inc. και η Google Alphabet Inc.

Jean-Jacques Guiony, Οικονομικός Διευθυντής της LVMH

«Ο βαθμός αβεβαιότητας έχει γίνει πιο έντονος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pernod Ricard SA, Alexandre Ricard σε τηλεδιάσκεψη στις 26 Αυγούστου. Η Pernod Ricard με έδρα το Παρίσι, παράγει κορυφαία κρασιά, ουίσκι, οινοπνευματώδη, κονιάκ, μπράντι και ρούμι.

Ο αντίκτυπος των φόρων του Trump θα έχει επίσης μεγάλη επίδραση στους παραγωγούς σκωτσέζικου ουίσκι, οι οποίοι είναι ήδη θορυβημένοι από το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Η ΕΕ εξήγαγε ιρλανδικά και σκωτσέζικα ουίσκι αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, με έδρα τη Γενεύη.

Πολλοί Αμερικανοί εξαγωγείς αντιτίθενται στους προτεινόμενους δασμούς της διοίκησης Trump, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να γίνουν μπούμερανγκ και να θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί ουίσκυ έχουν ήδη επιβαρυνθεί έμμεσα από τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο – τα οποία ώθησαν την ΕΕ να αντιδράσει με ένα φόρο 25% στο μπέρμπον και το ουίσκι των ΗΠΑ. Επιπλέον, η ΕΕ έχει απειλήσει με περαιτέρω ποινές στο ουίσκι και άλλες εξαγωγές από τις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της διαμάχης του ΠΟΕ για  τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς τη Boeing Co.

«Το επίπεδο των δασμών που θα επιβληθούν στα αλκοολούχα ποτά και το κρασί της ΕΕ, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας από 11.200 έως και 78.600 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Chris Swonger, του Distilled Spirits Council.

Αν και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, χαιρέτισαν την ιδέα της διαπραγμάτευσης, οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν έχουν αρχίσει.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, όταν η Malmstrom παραδώσει τη θέση της, την 1η Νοεμβρίου, στον Phil Hogan, έναν σκληρό Ιρλανδό διαπραγματευτή, ο οποίος δεσμεύθηκε να υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ.

- Στο στόχαστρο του Τραμπ και ο όμιλος Louis Vuitton --.

Σχετικα αρθρα

Κατακρημνίζονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα λόγω του κοροναϊού

admin

Νέα απόφαση βόμβα κατά του κορονοϊού από την ΕΚΤ

admin

Παγκόσμιο θρίλερ με τον πρώην πρόεδρο της Nissan Κάρλος Γκοσν – Όλο το ιστορικό του πιο διάσημου φυγά

admin

Τα πλοία παρακάμπτουν την Κίνα. Ανατροπή σε όλους τους κλάδους της παγκόσμιας ναυτιλίας

admin

Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον κορονοϊό: Τα γεγονότα που προκάλεσαν οικονομικές καταστροφές και η ανάκαμψη

admin

Bloomberg: Η ΕΕ ίσως πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας

admin

Αυτά είναι τα σχέδια των ευρωπαϊκών χωρών για την άρση των περιορισμών. Οι κρίσιμες ημερομηνίες

admin

Καταρρέουν οι αγορές: Απώλειες 330,6 δισ. δολαρίων για το καναδικό χρηματιστήριο μέσα σε 14 συνεδριάσεις

admin

Σε πτωτική τροχιά παραμένει το πετρέλαιο, με το βλέμμα στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας

admin

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εκτοξεύουν τα ναύλα των τάνκερ σε νέα επίπεδα ρεκόρ

admin

Πλουσιότερος κατά 24 δισ. δολάρια ο Τζεφ Μπέζος εν μέσω πανδημίας. Ποιοι άλλοι μεγιστάνες κερδίζουν και πόσα

admin

Ο κοροναϊός διαλύει τη ναυτιλία με περισσότερους από έναν τρόπους

admin

Ο Ερντογάν απειλεί το ΝΑΤΟ και η τουρκική λίρα καταρρέει

admin

Η τουρκική λίρα άντεξε και την τρίτη μεγάλη μείωση επιτοκίων

admin

Σοκ! Πλήγμα 5 τρισ. δολάρια για την παγκόσμια οικονομία. Είναι σαν να χάνεται η Ιαπωνία

admin

Lufthansa: Πού «κολλάει» το σχέδιο διάσωσης των 9,8 δισ. δολαρίων

admin

UBS: Αναδιάρθρωση του private banking και περικοπή 500 θέσεων εργασίας

admin

Πάνω από τα 60 δολ. εκτινάχθηκε και πάλι η τιμή του πετρελαίου

admin