Image default
Οικονομία

Brexit: Υποβαθμίζει τις προσδοκίες για ανάπτυξη το Εμπορικό Επιμελητήριο για 2019 και 2020

Υποβάθμιση των προσδοκιών για ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2019 και 2020 προβλέπει η πιο πρόσφατη οικονομική πρόβλεψη που εξέδωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα θα βυθιστούν από τη στασιμότητα του Brexit, αλλά και την παγκόσμια επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 υποβαθμίζεται από το 1,3% στο 1,2% και για το 2020 επίσης από το 1% στο 0,8%, ενώ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2% για το 2021.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανά τρίμηνο προβλέπει αύξηση 0,3% για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το 0,2% του δεύτερου τριμήνου.

Η ανάπτυξη στις επενδύσεις υποβαθμίζεται εξίσου στο -1,5% (από το -1,3%) για το 2019 και στο -0,1% (από το 0,4%) για το 2020.

Το επίσημο επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει στο 0,75% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 και να αυξηθεί στο 1% το 2021, έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι έδειχνε η προηγούμενη οικονομική πρόβλεψη του Επιμελητηρίου.

Ο μέσος όρος αύξησης κερδών αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, με ανάπτυξη 2,9%, 2,8% και 2,9% αντίστοιχα για τα ίδια έτη, έναντι πληθωρισμού 2,1%, 2,2% και 2,1%.

Αδύναμη εικόνα επενδύσεων, εμπορίου και παραγωγικότητας

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι, παρ’ όλο που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφύγει την τεχνική ύφεση και θα διατηρηθεί μία μέτρια ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η υποβάθμιση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντανακλά μία αδύναμη εικόνα επενδύσεων, εμπορίου και παραγωγικότητας, στο πλαίσιο της έλλειψης σαφήνειας για το αποτέλεσμα του Brexit και της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα πέσουν κατά 1,5% φέτος και κατά 0,1% το 2020, ποσοστά που, μαζί με την πτώση του 0,4% το 2018, θα αποτελούν τη μακρότερη περίοδο συνεχόμενων πτώσεων στις επενδύσεις εδώ και 17 έτη.

Επιπλέον, η παραγωγικότητα προβλέπεται πιο συγκρατημένη συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και θεωρείται πιθανό ότι μέχρι το τέλος του 2020 η οικονομία θα έχει βιώσει την πιο αδύναμη – κατά μέσο όρο – δεκαετία ετήσιας ανάπτυξης παραγωγικότητας που έχει καταγραφεί.

Και η καθαρή εμπορική θέση της χώρας προβλέπεται να αποδυναμωθεί για την ίδια περίοδο εξαιτίας της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Ακόμη χειρότερη εικόνα σε ενδεχόμενο άτακτο Brexit

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αφορούν μία έξοδο της Βρετανίας με συμφωνία, καθώς το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας υποστηρίζεται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές, ξαφνικές και μη αναμενόμενες αλλαγές στην οικονομία, από τις οποίες θα πρέπει να αναμένεται αναθεώρηση των προβλέψεων.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις αυτές, ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ‘Ανταμ Μάρσαλ έκανε λόγο για «φώτα προειδοποίησης» που αναβοσβήνουν για την βρετανική οικονομία, ακόμη και αν αποφευχθεί το άτακτο Brexit, και κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου για να στηρίξει τις υποδομές και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν προσωπικό και να μειώσουν τα υψηλά αρχικά κόστη επιχειρηματικών συναλλαγών με τη χώρα.

--

Σχετικα αρθρα

Συνέχεια κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο με απώλειες 5,24%

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Βήμα – βήμα πώς θα τα εκτυπώσετε

admin

Κ. Δομαζάκης: Η κλεψύδρα για την Creta Farms αδειάζει και μάλιστα άμεσα

admin

Ελληνικό το αεροδρόμιο με τα πιο ακριβά duty free παγκοσμίως

admin

Τα ορόσημα του 2020 για την οικονομία : Με το βλέμμα στο Eurogroup και τους οίκους αξιολόγησης

admin

Ο κοροναϊός μειώνει την πετρελαϊκή ζήτηση για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια

admin

Σε ποιες γειτονιές έρχονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Τι αλλάζει από το νέο έτος

admin

Σαουδική Αραβία: Στο σκοτάδι παραμένουν οι επενδυτές για την αξία της Saudi Aramco

admin

Αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών τον Σεπτέμβριο

admin

Έκπτωση στον κοινοτικό προϋπολογισμό θέλει η Γερμανία μετά το Brexit

admin

Ενημέρωση σχετικά με την πιλοτική λειτουργία δικτύων 5G στην Ελλάδα

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρώνονται νωρίτερα, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

admin

Ακίνητα : Ποια βρίσκονται στο στόχαστρο των αγοραστών

admin

Στις 20 Δεκεμβρίου η καταβολή των συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ

admin

Στην κινεζική Fosun πιθανότατα τα Casa Cook και Cook’s Club της Thomas Cook

admin

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψε η Σερβία με την EAEU

admin

ΕΦΚΑ: Νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

admin