Image default
Οικονομία

Brexit: Υποβαθμίζει τις προσδοκίες για ανάπτυξη το Εμπορικό Επιμελητήριο για 2019 και 2020

Υποβάθμιση των προσδοκιών για ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2019 και 2020 προβλέπει η πιο πρόσφατη οικονομική πρόβλεψη που εξέδωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα θα βυθιστούν από τη στασιμότητα του Brexit, αλλά και την παγκόσμια επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 υποβαθμίζεται από το 1,3% στο 1,2% και για το 2020 επίσης από το 1% στο 0,8%, ενώ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2% για το 2021.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανά τρίμηνο προβλέπει αύξηση 0,3% για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το 0,2% του δεύτερου τριμήνου.

Η ανάπτυξη στις επενδύσεις υποβαθμίζεται εξίσου στο -1,5% (από το -1,3%) για το 2019 και στο -0,1% (από το 0,4%) για το 2020.

Το επίσημο επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει στο 0,75% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 και να αυξηθεί στο 1% το 2021, έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι έδειχνε η προηγούμενη οικονομική πρόβλεψη του Επιμελητηρίου.

Ο μέσος όρος αύξησης κερδών αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, με ανάπτυξη 2,9%, 2,8% και 2,9% αντίστοιχα για τα ίδια έτη, έναντι πληθωρισμού 2,1%, 2,2% και 2,1%.

Αδύναμη εικόνα επενδύσεων, εμπορίου και παραγωγικότητας

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι, παρ’ όλο που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφύγει την τεχνική ύφεση και θα διατηρηθεί μία μέτρια ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η υποβάθμιση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντανακλά μία αδύναμη εικόνα επενδύσεων, εμπορίου και παραγωγικότητας, στο πλαίσιο της έλλειψης σαφήνειας για το αποτέλεσμα του Brexit και της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα πέσουν κατά 1,5% φέτος και κατά 0,1% το 2020, ποσοστά που, μαζί με την πτώση του 0,4% το 2018, θα αποτελούν τη μακρότερη περίοδο συνεχόμενων πτώσεων στις επενδύσεις εδώ και 17 έτη.

Επιπλέον, η παραγωγικότητα προβλέπεται πιο συγκρατημένη συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και θεωρείται πιθανό ότι μέχρι το τέλος του 2020 η οικονομία θα έχει βιώσει την πιο αδύναμη – κατά μέσο όρο – δεκαετία ετήσιας ανάπτυξης παραγωγικότητας που έχει καταγραφεί.

Και η καθαρή εμπορική θέση της χώρας προβλέπεται να αποδυναμωθεί για την ίδια περίοδο εξαιτίας της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Ακόμη χειρότερη εικόνα σε ενδεχόμενο άτακτο Brexit

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αφορούν μία έξοδο της Βρετανίας με συμφωνία, καθώς το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας υποστηρίζεται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές, ξαφνικές και μη αναμενόμενες αλλαγές στην οικονομία, από τις οποίες θα πρέπει να αναμένεται αναθεώρηση των προβλέψεων.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις αυτές, ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ‘Ανταμ Μάρσαλ έκανε λόγο για «φώτα προειδοποίησης» που αναβοσβήνουν για την βρετανική οικονομία, ακόμη και αν αποφευχθεί το άτακτο Brexit, και κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου για να στηρίξει τις υποδομές και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν προσωπικό και να μειώσουν τα υψηλά αρχικά κόστη επιχειρηματικών συναλλαγών με τη χώρα.

--

Σχετικα αρθρα

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται επιδόματα, συντάξεις και παροχές

admin

Άρση μέτρων: Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 11 Μαΐου

admin

Ν. Χαριτάκης στο One Channel: Οι πτυχές του Brexit και η επίδρασή του στην ελληνική οικονομία

admin

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο «φτωχός συγγενής» ή ο «άρρωστος της Ευρώπης»

admin

ΤτΕ: Στα 3,66 δισ. ευρώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού

admin

ExxonMobil : Πάει για επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος της κυπριακής ΑΟΖ

admin

Προϋπολογισμός 2020: Αυξημένες οι δαπάνες κατά 772 εκατ. ευρώ

admin

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες e-αποδείξεις χτίζουν το 30% του εισοδήματος

admin

Στο Μόναχο η πλατφόρμα της ενεργειακής βιομηχανίας “The smarter E Europe”

admin

Ποιοι είναι οι ψηφιακοί νομάδες και πώς αλλάζουν τον κόσμο της εργασίας

admin

FT: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα;

admin

Markit: Κατέβασε ταχύτητα ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Σεπτέμβριο

admin

Παράταση τριών ημερών για τη δήλωση των επιταγών

admin

HΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αγορά εργασίας

admin

“Πράσινο φως” EWG για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ

admin

ΥΠ.ΟΙΚ.:Το δημόσιο επαναγόρασε 3 ομόλογα της Εθνικής

admin

Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ

admin

Τσακαλώτος : Για τα πλεονάσματα άνω του 4% που είχε συμφωνήσει η ΝΔ ο Μητσοτάκης τι λέει;

admin