Image default
Επιχειρήσεις

Βασιλάκης (Aegean): Πρόκληση η ζήτηση από Ευρώπη και όχι το πετρέλαιο

Τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και όχι την άνοδο των τιμών πετρελαίου προσδιόρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση για τις αεροπορικές εταιρείες τη χρονιά που ακολουθεί, ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχιος Βασιλάκης.

Παρουσιάζοντας σε αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιοποίησε χθες η ελληνική αεροπορική εταιρεία ο Ε. Βασιλάκης σημειώσε πως το 2019 αποτελεί μεταβατική χρονιά για την Αegean, καθώς από το 2020 θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα αεροπλάνα που έχει παραγγείλει στην Airbus. Εξέλιξη από την οποία αναμένει μείωση λειτουργικών δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της Aegean χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο, και συνολικά το πρώτο εξάμηνο σε μία χρονιά κατά την οποία:

– διαμορφώνονται συνθήκες επιβράδυνσης των ευρωπαϊκών οικονομιών και

– επιβραδύνθηκαν σημαντικά οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, ύστερα από μία ανοδική πορεία εξαετίας.

Περιμένοντας την παραλαβή των νέων αεροπλάνων της από το 2020 η Αegean επέλεξε, όπως εξήγησε ο Ε. Βασιλακης, να επιδιώξει καλύτερα αποτελέσματα μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του υπάρχοντος στόλου της.

Έτσι έδωσε έμφαση στην επέκταση των δρομολογίων της στο δεύτερο τρίμηνο και ιδιαίτερα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Αυξάνοντας 12% τα διαθέσιμα επιβατο-χιλιομετρα (ASK) η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει 20% τα έσοδά της και 30% τα καθαρά της κέρδη σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και να βελτιώσει σημαντικά τα συνολικά οικονομικά της αποτελέσματα α’ εξάμηνου.

Αναφερόμενος στο περιβάλλον ανταγωνισμού που διαμορφώνεται φέτος στην ελληνική αγορά ο πρόεδρος της Aegean σημείωσε πως στα διεθνή δρομολόγια καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία. Όπως ανέφερε η Ryanair, αύξησε 15% τις διαθέσιμες θέσεις της σε διεθνή δρομολόγια από και προς την Ελλάδα, αλλά αποχώρησε από τα εσωτερικά δρομολόγια. Η Easyjet διατήρησε τις θέσεις της με μικρές αυξομειώσεις ενώ η Wizz Air που επεκτάθηκε δυναμικά στην ελληνική αγορά την προηγούμενη διετία φέτος επέλεξε να φρενάρει την ανάπτυξή της.

Όπως σημείωσε ο Ε. Βασιλακης το ποσοστό αύξησης αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα προήλθε κυρίως από τους μεγάλους αεροπορικούς ομίλους Lufthansa, Air France/KLM που ενίσχυσαν την παρουσία τους μέσω θυγατρικών τους Eurowings καιTransavia αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή στα  δρομολόγια εσωτερικού το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση της Ryanair έσπευσαν να καλύψουν οι ελληνικές Sky Express και Astra Airlines.

Για τη χειμερινή περίοδο δρομολογίων ο πρόεδρος της Αegean εκτίμησε πώς θα καταγραφεί νέα αύξηση θέσεων 5-6% στα διεθνή δρομολόγια έναντι αύξησης 15% το χειμώνα του 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις από την άνοδο των διεθνών τιμών καυσίμων, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις σε μονάδες παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε πως τα επίπεδα του hedging καυσίμων της εταιρείας για το 2019 φτάνουν το 80% ενώ για το 2020, ήδη, το 57%. Ταυτόχρονα ανέφερε πώς το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρω, πενταετούς διάρκειας, που εξέδωσε η εταιρεία της παρέχει την απαιτούμενη άνεση κινήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι διασφαλισμένα τα κεφάλαια κίνησης και τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τον Ε. Βασιλάκη, η Aegean αναμένει να μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές της δαπάνες, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 14-15 νέων Airbus.

Αποκαλυπτικός ήταν την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Αegean για τις οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία από τις καθυστερήσεις πτήσεων που καταγράφονται από τον Ιούνιο στον εναέριο χώρο της περιοχής Αθηνών. Θέμα το οποίο ανέδειξε σε προηγούμενα δημοσιεύματα του το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aegean το επιπλέον άμεσο κόστος των καθυστερήσεων τη χρονιά που διανύουμε υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρω, ενώ πολλαπλάσιο θεωρείται η επιβάρυνση που αντιστοιχεί στα προβλήματα καθημερινής λειτουργίας της εταιρείας, την κόπωση του προσωπικού και την ικανοποίηση των πελατών της.

Σχετικα αρθρα

Έτσι θα ανοίξουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ – Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας

admin

Ίδρυμα ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δωρεά 650.000 ευρώ στο ΕΣΥ

admin

ΔΕΗ: Οργανωτικές αλλαγές με φόντο… την «πράσινη» ενέργεια

admin

Η Ελένη Λαμπίρη και το turn around στον τουρισμό

admin

O Στέλιος Χατζηϊωάννου καταγγέλλει νοθεία, μιλά για «αχυρανθρώπους AIRBUS» στην easyJet

admin

Folli Follie: Αίτημα πτώχευσης αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές

admin

Westnet: Νέα συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Avaya

admin

Eurobank: Bonuses άνω των 25 χιλ. ευρώ για μεταφορά στην FPS

admin

Κίνα: Σχεδόν τα τέσσερα δισεκατομμύρια έφτασαν οι εξαγωγές προστατευτικών μασκών των Μάρτιο

admin

Διπλασιασμό ισολογισμού επιδιώκει η Attica Bank

admin

Η Οffice Line αρωγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΔΕΣΦΑ

admin

Σπύρου: Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η Γενική Συνέλευση

admin

Κέρδη στο… νήμα για την ΕΛΓΕΚΑ

admin

ΑΒΑΞ: Στο 19,82% η συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου

admin

Creta Farms: Στο 9,98% μειώθηκε το ποσοστό του Εμ Δομαζάκι

admin

Μύλοι Λούλη: Θα καλύψει το σύνολο της ΑΜΚ της Kenfood

admin

Τι προβλέπει το business plan της ΔΕΗ

admin

Vodafone Ελλάδας: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2024

admin