Image default
Επιχειρήσεις

Βασιλάκης (Aegean): Πρόκληση η ζήτηση από Ευρώπη και όχι το πετρέλαιο

Τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και όχι την άνοδο των τιμών πετρελαίου προσδιόρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση για τις αεροπορικές εταιρείες τη χρονιά που ακολουθεί, ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχιος Βασιλάκης.

Παρουσιάζοντας σε αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιοποίησε χθες η ελληνική αεροπορική εταιρεία ο Ε. Βασιλάκης σημειώσε πως το 2019 αποτελεί μεταβατική χρονιά για την Αegean, καθώς από το 2020 θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα αεροπλάνα που έχει παραγγείλει στην Airbus. Εξέλιξη από την οποία αναμένει μείωση λειτουργικών δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της Aegean χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο, και συνολικά το πρώτο εξάμηνο σε μία χρονιά κατά την οποία:

– διαμορφώνονται συνθήκες επιβράδυνσης των ευρωπαϊκών οικονομιών και

– επιβραδύνθηκαν σημαντικά οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, ύστερα από μία ανοδική πορεία εξαετίας.

Περιμένοντας την παραλαβή των νέων αεροπλάνων της από το 2020 η Αegean επέλεξε, όπως εξήγησε ο Ε. Βασιλακης, να επιδιώξει καλύτερα αποτελέσματα μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του υπάρχοντος στόλου της.

Έτσι έδωσε έμφαση στην επέκταση των δρομολογίων της στο δεύτερο τρίμηνο και ιδιαίτερα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Αυξάνοντας 12% τα διαθέσιμα επιβατο-χιλιομετρα (ASK) η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει 20% τα έσοδά της και 30% τα καθαρά της κέρδη σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και να βελτιώσει σημαντικά τα συνολικά οικονομικά της αποτελέσματα α’ εξάμηνου.

Αναφερόμενος στο περιβάλλον ανταγωνισμού που διαμορφώνεται φέτος στην ελληνική αγορά ο πρόεδρος της Aegean σημείωσε πως στα διεθνή δρομολόγια καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία. Όπως ανέφερε η Ryanair, αύξησε 15% τις διαθέσιμες θέσεις της σε διεθνή δρομολόγια από και προς την Ελλάδα, αλλά αποχώρησε από τα εσωτερικά δρομολόγια. Η Easyjet διατήρησε τις θέσεις της με μικρές αυξομειώσεις ενώ η Wizz Air που επεκτάθηκε δυναμικά στην ελληνική αγορά την προηγούμενη διετία φέτος επέλεξε να φρενάρει την ανάπτυξή της.

Όπως σημείωσε ο Ε. Βασιλακης το ποσοστό αύξησης αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα προήλθε κυρίως από τους μεγάλους αεροπορικούς ομίλους Lufthansa, Air France/KLM που ενίσχυσαν την παρουσία τους μέσω θυγατρικών τους Eurowings καιTransavia αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή στα  δρομολόγια εσωτερικού το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση της Ryanair έσπευσαν να καλύψουν οι ελληνικές Sky Express και Astra Airlines.

Για τη χειμερινή περίοδο δρομολογίων ο πρόεδρος της Αegean εκτίμησε πώς θα καταγραφεί νέα αύξηση θέσεων 5-6% στα διεθνή δρομολόγια έναντι αύξησης 15% το χειμώνα του 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις από την άνοδο των διεθνών τιμών καυσίμων, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις σε μονάδες παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε πως τα επίπεδα του hedging καυσίμων της εταιρείας για το 2019 φτάνουν το 80% ενώ για το 2020, ήδη, το 57%. Ταυτόχρονα ανέφερε πώς το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρω, πενταετούς διάρκειας, που εξέδωσε η εταιρεία της παρέχει την απαιτούμενη άνεση κινήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι διασφαλισμένα τα κεφάλαια κίνησης και τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τον Ε. Βασιλάκη, η Aegean αναμένει να μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές της δαπάνες, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 14-15 νέων Airbus.

Αποκαλυπτικός ήταν την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Αegean για τις οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία από τις καθυστερήσεις πτήσεων που καταγράφονται από τον Ιούνιο στον εναέριο χώρο της περιοχής Αθηνών. Θέμα το οποίο ανέδειξε σε προηγούμενα δημοσιεύματα του το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aegean το επιπλέον άμεσο κόστος των καθυστερήσεων τη χρονιά που διανύουμε υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρω, ενώ πολλαπλάσιο θεωρείται η επιβάρυνση που αντιστοιχεί στα προβλήματα καθημερινής λειτουργίας της εταιρείας, την κόπωση του προσωπικού και την ικανοποίηση των πελατών της.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Ασφαλιστική: Αύξηση παραγωγής 14,8% στο εξάμηνο

admin

Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

admin

Πειραιώς: Στόχος τα €4 δισ. σε νέα δάνεια το 2019

admin

Κυριακούλης: Έγκριση από ΔΣ για λήψη έντοκου δανείου από Αρετή Κυριακούλη

admin

Παπαθανασίου: Στόχος των ΕΛΠΕ η μείωση της εξάρτησης από ρυπογόνες τεχνολογίες

admin

Η Alpha Bank υιοθετεί τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών

admin

Πώς η «καθολική υπηρεσία» ρεύματος γίνεται σωσίβιο μπαταχτσήδων

admin

Αποχώρηση εταιρίας από την Ελλάδα στον κλάδο αναλώσιμων για το διαβήτη

admin

Αλουμύλ: Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες

admin

ΕΥΔΑΠ: Αναπληρωτής CEO αναλαμβάνει ο Αν. Τόσιος

admin

Creta Farms: Αγωγή-φωτιά κατά του Κ. Δομαζάκη

admin

Η Ethiopian Airlines επιστρέφει στην Αθήνα

admin

MLS: Τι οδήγησε στη βύθιση της μετοχής

admin

Στον “πάγο” η πενταετής σύμβαση της Intralot στην Ουάσινγκτον

admin

Γιατί η άδεια καζίνο στο Ελληνικό πάει για το… 2021

admin

Αλουμύλ: Κλείνει η συμφωνία αναδιάρθρωσης δανείων με τράπεζες

admin

Eurobank: Αναμένεται βελτιωμένη προσφορά από Pimco

admin

Συμμετοχή της Eurobank στην Agrotica 2020

admin