Image default
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στο real estate από την Prodea

Σε συζητήσεις ή αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για νέες αγορές ακινήτων, ύψους περί τα 800.000.000 ευρώ βρίσκεται η διοίκηση της Prodea ΑΕΑΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία), με την συντριπτική πλειοψηφία (85%) των υπό εξαγορά ακινήτων να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι συζητήσεις αποτυπώνουν και όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Αρ. Καρυτινός για τη στροφή προς επενδύσεις πέρα από τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά καταστήματα.

Περισσότερο από το 55% αφορούν σε οικιστικές αναπτύξεις, τουριστικά συγκροτήματα, αποθηκευτικούς χώρους (logistics, κ.α.). Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση, για το 30% των υπό εξέταση επενδύσεων, η Prodea βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους πωλητές.

Ευκαιρίες εντοπίζονται, όμως, και στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της επενδυτικής εταιρείας και συγκεκριμένα στα κτίρια γραφείων. Τα ενοίκια στα καλά κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σήμερα στα 18 έως 22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα, δηλαδή σε επίπεδα κάτω του 35% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά τους, αν και έχουν αυξηθεί κατά 17% την περίοδο Ιούλιος 2018 – Ιούνιος 2019. Οι καθαρές αποδόσεις βρίσκονται στα επίπεδα του 6% – 7,25% με τάσεις μείωσης, καθώς η προσφορά αδυνατεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, το 62% των συμφωνιών στα εμπορικά ακίνητα αφορούσε κτίρια γραφείων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 222,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ το 2018 δεν είχαν ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή παραμένει περιορισμένη η προσφορά καθώς είναι ελάχιστες οι νέες αναπτύξεις και τα νέα κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας προέρχονται κυρίως από αναβαθμίσεις.

Στα καταστήματα των κύριων εμπορικών δρόμων αυξάνονται, επίσης, τα ενοίκια. Στην Ερμού, φτάνουν πλέον τα 180 – 240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα, με τις αποδόσεις μεταξύ 6% και 7%. Η ζήτηση τόσο από εμπορικές επιχειρήσεις όσο και από επενδυτές αυξάνει, ενώ νέες επενδύσεις όπως η επέκταση του Smart Park στα Σπάτα και του Golden Hall, αλλά και η αναβάθμιση του Athens Heart ενισχύουν την προσφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η διοίκηση της Prodea ΑΕΕΑΠ, τα έσοδα της εταιρείας στο δωδεκάμηνο Ιούλιος 2018 – Ιούνιος 2019 έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ με αύξηση 15,4% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ.

Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται στοιχεία και για τους πέντε μεγαλύτερους μισθωτές της Prodea. Η Εθνική Τράπεζα συνεισφέρει πλέον το 47% των ενοικίων, η Σκλαβενίτης το 9%, το ελληνικό Δημόσιο το 9%, ο ΟΤΕ το 7% και το ιταλικό δημόσιο το 5%. Σήμερα η Prodea ελέγχει 373 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.318.000 τετραγωνικών μέτρων, τα 204 από τα οποία είναι υποκαταστήματα τραπεζών, τα 82 πολυκαταστήματα ή εμπορικά καταστήματα, τα 66 κτίρια γραφείων και τα 8 ξενοδοχεία.

Το 66% των ακινήτων βρίσκεται στην Ελλάδα, το 17% στην Κύπρο, το 12% στην Ιταλία και το 5% σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας προσεγγίζει τα 2,17 δισ. ευρώ με στοιχεία του περασμένου Ιουνίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η έκτακτη γενική συνέλευση της Prodea χορήγησε άδεια στην διοίκηση της επενδυτικής εταιρείας ώστε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων με στόχο να αυξηθεί η διασπορά μετοχών στο 25%.

Σχετικα αρθρα

Η Profile «Silver Sponsor» στο 5ο International Funds Summit στην Κύπρο

admin

«Καθαρή λύση» για τη ΛΑΡΚΟ ψάχνει η κυβέρνηση

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα €27,3 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ

admin

Εμπλοκή στη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ

admin

Αλουμύλ: Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες

admin

Βασιλάκης (Aegean): Πρόκληση η ζήτηση από Ευρώπη και όχι το πετρέλαιο

admin

Coca Cola HBC: Η «γεωγραφία» των πωλήσεων και τα νέα προϊόντα

admin

Matrix Brokers: Ολοκληρώθηκε η Εξαγορά της Θυγατρικής Μεσιτικής της Τρ. Πειραιώς

admin

Σε εταιρία συμφερόντων του Οδ. Κυριακόπουλου οι ίδιες μετοχές της Lamda

admin

Αθανασίου (Lamda): Επενδύουμε 2 δισ. στο Ελληνικό την πρώτη 5ετία

admin

Κρι Κρι: Στις 28 Αυγούστου η πληρωμή του μερίσματος 0,15 ευρώ

admin

ΔΕΗ: Θυσιάζεται και η έκπτωση συνέπειας 10% για τη διάσωση

admin

Deloitte: Διεθνής διάκριση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας

admin

Νέο boutique ξενοδοχείο στη Ρόδο από την Thomas Cook

admin

Notos Com: «Κλείνει» το deal Pillarstone με το βρετανικό fund M&G

admin

Ολες οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

admin

ΦΑΓΕ: Η επιστροφή «μαμούθ», το δάνειο από FAGE USA και τα ερωτήματα

admin