Image default
Τράπεζες

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αύριο

Οι βαθιές διαφωνίες εντός της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), για τις οικονομικές προοπτικές και το πώς θα πρέπει αυτή να αντιδράσει, δεν θα σταματήσουν τους αξιωματούχους της από το να μειώσουν τα επιτόκια στη διήμερη συνεδρίασή τους που ξεκινά σήμερα.

Αν και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το σαββατοκύριακο προστέθηκε στη λίστα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, η οποία έχει ήδη επιβραδυνθεί λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων και της αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας, ο βαθύς διχασμός που είναι φανερός μεταξύ των αξιωματούχων της Fed σημαίνει ότι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων κάθε άλλο παρά βέβαιες πρέπει να θεωρούνται.

Στο ένα άκρο του τραπεζιού της Fed κάθονται οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών του Σεντ Λούις και της Μινεάπολις, Τζέιμς Μπάλαρντ και Νιλ Κασκάρι αντίστοιχα, οι οποίοι αναμένεται να υποστηρίξουν μία μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού ως απάντηση στον χαμηλό πληθωρισμό και την αναστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Αντίσταση είναι πιθανό να έρθει από το άλλο άκρο του τραπεζιού, που κάθονται η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, η οποία αντιτάχθηκε στη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος στήριξε απρόθυμα τη μείωση και δηλώνει ότι θέλει να αφήσει τα επιτόκια εκεί που είναι, «για να δει πώς θα πάνε τα πράγματα».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, που κάθεται στη μέση του τραπεζιού, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να διαμορφώσει μία συναίνεση των παραπάνω απόψεων καθώς και αυτών άλλων δέκα αξιωματούχων. Μετά την απόφαση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, με ψήφους 8 έναντι 2, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα. Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις και η συνεχιζόμενη αύξηση των μισθών μπορεί να ενισχύσουν την πεποίθηση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Βοστώνης Έρικ Ρόζενγκρεν ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής.

Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κάνει τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν, όπως και άλλους, ανήσυχο για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Ο Κάπλαν στήριξε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να δουν τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ως κίνδυνο για τις ήδη εύθραυστες οικονομικές προοπτικές, κάτι που θα υποστήριζε το επιχείρημα για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση, ή ως μία καλοδεχούμενη ώθηση στον πληθωρισμό, κάτι που θα στήριζε το επιχείρημα να μη γίνει καμία κίνηση τώρα.

Οι επενδυτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμούσαν χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι υπάρχει πιθανότητα 65,8% για μείωση την Τετάρτη του βασικού επιτοκίου της Fed κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο εύρος 1,75% έως 2%.

Σχετικα αρθρα

Με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα!

admin

BBG: Θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής»

admin

Εθελούσια έξοδος στην Τράπεζα Κύπρου: Εως €200.000 οι απολαβές

admin

«Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Από ηλεκτρονικό έλεγχο περνούν οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη – Στόχος ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Ομόλογα και tiering προκάλεσαν μεγάλη αντιπαράθεση

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από την Deutsche Bank

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Σκάνδαλο κατασκοπείας οδηγεί σε παραίτηση στέλεχος της Credit Suisse

admin

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Συνωστισμός τραπεζών για τη συμμετοχή τους στο Ταμείο Εγγυοδοσίας

admin

Κάλεσμα Eurobank σε 35.000 δανειολήπτες με α’ κατοικία

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

Alpha Bank: Η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλάζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

admin

Πειραιώς: Κατέβαλε τοκομερίδιο €165,466 εκατ. για τα CoCos

admin

Revolut: Ερχονται 3.500 προσλήψεις μετά το ντιλ με τη Visa

admin

Το παράδοξο με τις τραπεζικές μετοχές

admin