Image default
Τράπεζες

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αύριο

Οι βαθιές διαφωνίες εντός της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), για τις οικονομικές προοπτικές και το πώς θα πρέπει αυτή να αντιδράσει, δεν θα σταματήσουν τους αξιωματούχους της από το να μειώσουν τα επιτόκια στη διήμερη συνεδρίασή τους που ξεκινά σήμερα.

Αν και η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το σαββατοκύριακο προστέθηκε στη λίστα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, η οποία έχει ήδη επιβραδυνθεί λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων και της αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας, ο βαθύς διχασμός που είναι φανερός μεταξύ των αξιωματούχων της Fed σημαίνει ότι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων κάθε άλλο παρά βέβαιες πρέπει να θεωρούνται.

Στο ένα άκρο του τραπεζιού της Fed κάθονται οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών του Σεντ Λούις και της Μινεάπολις, Τζέιμς Μπάλαρντ και Νιλ Κασκάρι αντίστοιχα, οι οποίοι αναμένεται να υποστηρίξουν μία μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού ως απάντηση στον χαμηλό πληθωρισμό και την αναστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Αντίσταση είναι πιθανό να έρθει από το άλλο άκρο του τραπεζιού, που κάθονται η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, η οποία αντιτάχθηκε στη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος στήριξε απρόθυμα τη μείωση και δηλώνει ότι θέλει να αφήσει τα επιτόκια εκεί που είναι, «για να δει πώς θα πάνε τα πράγματα».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, που κάθεται στη μέση του τραπεζιού, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να διαμορφώσει μία συναίνεση των παραπάνω απόψεων καθώς και αυτών άλλων δέκα αξιωματούχων. Μετά την απόφαση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, με ψήφους 8 έναντι 2, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα. Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις και η συνεχιζόμενη αύξηση των μισθών μπορεί να ενισχύσουν την πεποίθηση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Βοστώνης Έρικ Ρόζενγκρεν ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής.

Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κάνει τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν, όπως και άλλους, ανήσυχο για την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Ο Κάπλαν στήριξε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να δουν τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ως κίνδυνο για τις ήδη εύθραυστες οικονομικές προοπτικές, κάτι που θα υποστήριζε το επιχείρημα για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση, ή ως μία καλοδεχούμενη ώθηση στον πληθωρισμό, κάτι που θα στήριζε το επιχείρημα να μη γίνει καμία κίνηση τώρα.

Οι επενδυτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμούσαν χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι υπάρχει πιθανότητα 65,8% για μείωση την Τετάρτη του βασικού επιτοκίου της Fed κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο εύρος 1,75% έως 2%.

Σχετικα αρθρα

Ξεκινά κάλυψη για ελληνικές τράπεζες η JP Morgan

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

ΕΤΕ: Στην AstroBank η θυγατρική στην Κύπρο

admin

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

Η νέα διοικητική ομάδα της Alpha Bank-Αποχωρεί ο Γ. Αρώνης

admin

Παραιτήθηκε ο CEO της Credit Suisse μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

admin

Revolut: Ερχονται 3.500 προσλήψεις μετά το ντιλ με τη Visa

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εγιναν ρυθμίσεις προβληματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ

admin

ΕΤΕ: Οι προσδοκίες για ΛΕΠΕΤΕ και το ορόσημο του Αυγούστου

admin

Σχέδια της UniCredit για πώληση του 50% της Yapi Kredi

admin

Alpha Bank: Σύσταση «outperform» από την KBW

admin

Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ. 

admin

Καραβίας: Οι τράπεζες θα φέρουν την ανάπτυξη που χρειάζεται η οικονομία

admin

Ερντογάν: Θα συζητήσω την υπόθεση της Halkbank με τον Τραμπ

admin

Στις 24 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Τι ανακάλυψε η BofA στην επίσκεψη στην Αθήνα

admin