Image default
Ευρώπη

Κινητικότητα στην ΕΕ για Δυτικά Βαλκάνια – Τι είπε ο Βαρβιτσιώτης στο Συμβούλιο Υπουργών

Αναφορικά με την πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό τις προϋποθέσεις της αιρεσιμότητας και της αρχής των ιδίων επιδόσεων. Όσον αφορά στην Αλβανία, επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική, υπό τον όρο πως η χώρα θα εκπληρώσει το σύνολο των 5 καίριων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα της εκεί ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως των περιουσιακών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αν. υπουργός Εξωτερικών στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως για να υποστηρίξουμε την ενταξιακή προοπτική της βόρειου γείτονός μας, απαρέγκλιτος όρος είναι να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την υπογραφή της Συμφωνίας και αφορούν στην συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, την πλήρη εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και την τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Την στήριξη της Ελλάδας του αιτήματος της Κύπρου να τεθεί το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και της κλιμάκωσης των παράνομων δραστηριοτήτων της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ατζέντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών κρατών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της συμμετοχής του σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κεντρικό θέμα του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Οκτωβρίου, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και την ενίσχυση και το σεβασμό του Κράτους Δικαίου στην Ένωση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί εκτενώς το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ανέδειξε τη σημασία της διαχρονικής συμβολής των παραδοσιακών ευρωπαϊκών πολιτικών Συνοχής και Κοινής Αγροτικής πολιτικής στην ανάπτυξη της Ελλάδας. «Οι Έλληνες πολίτες παρά τις δυσκολίες που βίωσαν κατά την διάρκεια της κρίσης επέλεξαν να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας, η οποία έχασε το 25% του ΑΕΠ της κατά την διάρκεια της κρίσης, αδικήθηκε ως προς την κατανομή κονδυλίων στο τρέχον ΠΔΠ 2014-2020 και γι’αυτό τον λόγο ζητούμε σήμερα την σημαντική αύξηση τους για την περίοδο 2021-2027,» τόνισε. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική εκτός από χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί και όχημα για την παραμονή του αγροτικού πληθυσμού της Ευρώπης -αλλά και της χώρας μας- στην ύπαιθρο. Και ως εκ τούτου αγωνιζόμαστε για την διατήρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα», προσέθεσε.

Τέλος, ο αν. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζητάει, πλέον, οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, αλλά επενδύσεις προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκεί θέσαμε μετ’επιτάσεως το ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους Κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας και, βέβαια, να υπηρετούν τις Συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως την Συνθήκη των Πρεσπών. Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό. Και βέβαια, θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται να ζητήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μία χώρα που ζητάει βοήθεια. Αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί, ώστε να «πιάσει» τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση».

Συμφωνία Βουλγαρίας και Νορβηγίας για στήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και Ίνε Μαρί Έρικσεν Σορέιντε αντίστοιχα, συμφώνησαν να εργαστούν για την υποστήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δύο υπουργοί προέβησαν στις παραπάνω δηλώσεις, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στη Σόφια, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας στη Βουλγαρία.

Η κ. Ζαχαρίεβα τόνισε ότι θα κατευθύνει τις προσπάθειές της στα προγράμματα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την εκπαίδευση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, η επίσκεψη της Νορβηγίδας ομολόγου της στη Σόφια θα δώσει ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, με έμφαση στα πεδία του τουρισμού, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας επισήμανε πως τόσο η ίδια, όσο και η κ. Ζαχαρίεβα δεσμεύτηκαν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους σε πρωτοβουλίες στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων. Επισήμανε δε, ότι τα τελευταία χρόνια, η Νορβηγία διπλασίασε το ποσό της οικονομικής βοήθειάς της προς αυτή την περιοχή.

«Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας με τη Βουλγαρία σε διάφορα έργα τα οποία θα είναι χρήσιμα για την περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Σχετικα αρθρα

Το Tinder στη μάχη του Χονγκ Κονγκ – ένας νέος τεχνολογικός πόλεμος

admin

«Οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δεν είναι αρκετοί για να στείλουν το AfD στην κορυφή της ανατολικής Γερμανίας

admin

Πανηγυρίζει η Κομισιόν για τον προϋπολογισμό – αναλυτικά επιχειρήματα. Αλλά το Ελεγκτικό συνέδριο έχει αντιρρήσεις

admin

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται»

admin

Η Γαλλία προτείνει την κεντρική τραπεζίτη Σιλβί Γκουλάρ ως Επίτροπο στην Ε.Ε.

admin

Tαμείο Αγροτικών Εγγυήσεων: Το χρονοδιάγραμμα, το παρασκήνιο, οι δηλώσεις

admin

Brexit: Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο ασφαλείς στη Σκωτία απ’ ό,τι στην Αγγλία

admin

«Η πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα»

admin

Χωρίς αύξηση τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων το 2020-2021

admin

Έρευνα στις ΗΠΑ: προγεννητική έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των εφήβων

admin

850.000 ευρώ για τη γυναικεία χρηματοδότηση

admin

Χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίους σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία από ΕΤΕπ και Παρευξείνια Τράπεζα

admin

Άσυλο από την Γαλλία θα ζητήσει ξανά ο Σνόουντεν

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin

Παράθυρο ΕΕ σε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής για το brexit

admin

Το έργο Αβραμόπουλου εξήραν οι πολιτικές ομάδες στην επιτροπή LIBE του ΕΚ

admin

Τουσκ για G7: Δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα

admin

Μοσκοβισί: Χρειάζεται «σοβαρός καλλωπισμός» του συμφώνου σταθερότητας

admin