Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Το πετρέλαιο και οι μετοχές «πέφτουν» καθώς τα «φωτα» στρέφονται στην Fed

Η-ιστορική-απόφαση-της-fed-και-η-νέα-εποχή

Το πετρέλαιο έχασε μερικά από τα τεράστια κέρδη του την Τρίτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδότησαν την πιθανή αποδέσμευση αποθεμάτων αργού, ενώ οι τιμές των μετοχών  μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο πριν από τη συνάντηση της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές δεν δεσμεύτηκαν πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Fed την Τετάρτη και τον επόμενο γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την Πέμπτη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανοίξαν χαμηλότερα, με τα ενεργειακά αποθέματα να απογοητεύουν τα κέρδη καθώς οι τιμές των αργού πετρελαίου μειώθηκαν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 μειώθηκε κατά 0,2%.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, μειώθηκε κατά 0,1%.

Νωρίτερα στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,66%. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 1,07%, ενώ οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 1,18%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών αποθεμάτων υποχώρησαν ελαφρώς χαμηλότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αργότερα η Wall Street θα υποχωρήσει.

Το πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε 0,1% στα 68,96 δολ. το βαρέλι την Τρίτη. Τη Δευτέρα, σημείωσε άνοδο έως 14,6%- το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από το 1988 τουλάχιστον.

Η επίθεση του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει μειώσει στο ήμισυ την παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη διαταραχή στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου σε απόλυτες τιμές μετά την ανατροπή του Σάχη της Περσίας  το 1979, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενέκρινε την αποδέσμευση αποθεμάτων, εάν χρειαστεί, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει κάποια ανοδική πίεση.

Ο Τράμπ δήλωσε τη Δευτέρα πως έμοιαζε με το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι δεν ήθελε να πάει στον πόλεμο, χτυπώντας έναν ελαφρώς λιγότερο στρατιωτικό τόνο από την αρχική του αντίδραση.

Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες  των ΗΠΑ ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη ψηλά πάνω από τις εικαζόμενες φιλοδοξίες του Ιράν να συγκεντρώσει πυρηνικά όπλα. Οι απεργίες στη Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις περιφερειακές εντάσεις.

“Αν και η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας και τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα στρατηγικής πετρελαίου θα μπορούσαν να ισοσροπησουν  μερικες από τις απώλειες, οι συναλλαγές πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα επηρεαστούν από το πόσο καιρό χρειάζεται για να ανακάμψει πλήρως η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας”, δήλωσε ο Lukman Otunuga, ερευνητής της FXTM .

“Αυτή είναι η ανησυχία για τις αρνητικές κρίσεις εφοδιασμού εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων που θα πρέπει να διατηρήσουν βραχυπρόθεσμα υψηλα τις τιμές του πετρελαίου”.

Οι τιμές του χρυσού ήταν σταθερές στα $ 1.497,48 ανά ουγγιά.

Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερες καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία δημιούργησε σε έναν επιφυλακτικό τόνο στις αγορές ομολόγων.

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια σε συνεδρίαση πολιτικής την Τετάρτη, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Τράπεζα της Ιαπωνίας για να διευκολύνει την πολιτική σε μια συνεδρίαση την επόμενη μέρα.

Ο Trump τη Δευτέρα δήλωσε στο Twitter ότι η Fed θα πρέπει να θεσπίσει μια “μεγάλη πτώση των επιτοκίων, ένα ερέθισμα”.

Οι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο της Fed υποδηλώνουν πιθανότητα 64,9% ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας μίας ημέρας κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε εύρος από 1,75% έως 2% την Τετάρτη.

Η Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει αρχικές εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία, αλλά οι έμποροι επικεντρώνονται επίσης στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ-Κινας.

“Την επόμενη εβδομάδα, οι θετικές εξελίξεις στο Brexit και / ή στο Ιράν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις αγορές υψηλότερα από εδώ. Δείχνει γιατί η στρατηγική επένδυση σε μετοχές είναι σημαντική “, δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδυτικού γραφείου στην UBS Global Wealth Management.

“Όμως, με περιθώρια για απογοήτευση των κεντρικών τραπεζών και για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, δεν βλέπουμε τίποτα να αλλάξουμε την τακτική μας πιο επιφυλακτική στάση”.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον επόμενο μήνα, με στόχο την επίλυση μιας πικρής σειράς εμπορικών συναλλαγών που έχουν σκοντάψει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Greek Market Overview -F.FINANCE

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin