Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης στη «L’ Opinion»: «Η Frontex θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες»

H εσωτερική ασφάλεια και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και ο νέος πιο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ, είναι τα βασικά ζητήματα που θίγει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική «L’ Οpinion» με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα, ο αν. υπουργός αναφέρεται, επίσης, στην κλιματική αλλαγή, την οποία συνδέει με την ανάδειξη νέων τεχνολογιών για την ενέργεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
O κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει πιο ενεργά στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμη να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο ενεργό και δυναμικό, με όρεξη, για την ανοικοδόμηση μίας νέα Ελλάδας και μίας νέας Ευρώπης. «Μιας Ευρώπη που, κι εκείνη επίσης, μετά από διαδοχικές κρίσεις, έλαβε το ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων μας, ότι θέλουν μια Ένωση πιο αποτελεσματική και ισχυρή, πιο ασφαλή και πιο κοινωνικά δίκαιη», όπως αναφέρει.
«Για να πετύχουμε, όμως, αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση νέες, ρηξικέλευθες πολιτικές», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Ως πρωταρχικό πυλώνα πολιτικής θέτουμε τη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. H ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε ως το 2030, πλήρως αυτόνομη ενεργειακά χάρη στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, να εξάγει φθηνό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της».
Παράλληλα, ως αναγκαία θέτει την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και τον περιορισμό του brain drain από την ΕΕ που αποτελεί, όπως σημειώνει, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα. «Είναι αναγκαίο καταστήσουμε την ΕΕ παγκόσμιο πόλο έλξης για τα καλύτερα ταλέντα μας, που σήμερα έχουν εκπατρισθεί», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Απέναντι στην πρόκληση της ασφάλειας, η ενίσχυση των τομέων μετανάστευσης, ασύλου, εσωτερικής ασφάλειας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ένωσης, εξηγεί και επισημαίνει ότι «η FRONTEX θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες, ενώ όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα έπρεπε, ήδη, να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Όσον αφορά τον αμυντικό τομέα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «πρέπει να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα» και προσθέτει: «Κατ’ αρχάς, το πρόσθετο επιχειρησιακό κόστος που βαραίνει χώρες που διαθέτουν ίδιες δυνάμεις θα πρέπει να το επιμερίζονται όλα τα κράτη μέλη αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, ώστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητές μας, όπως τα Battlegroups. Θα πρέπει, επίσης, να αρχίσει η διαδικασία για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων ανάπτυξης οπλικών συστημάτων της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πραγματικά κοινής στρατιωτικής δύναμης. Η δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας που θα υποστηρίζει τον αρμόδιο Επίτροπο θα επιτρέψει, ομοίως, στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επικεντρωθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «είναι αναγκαίο να ολοκληρώσουμε εντός του έτους τη διαπραγμάτευση για ένα ισχυρό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς».
Επίσης, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα, το 2021, θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που, όπως και η ελληνική αντίσταση στο ναζισμό, ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση. «Ήταν το πρώτο πλήγμα στο οπισθοδρομικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα μετά τη Γαλλική Επανάσταση και η έμπνευση για πανευρωπαϊκά κινήματα ανεξαρτησίας. Θα άρμοζε, λοιπόν, το 2021 να γιορτάσουμε την απαρχή μιας νέας Ελλάδας και μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι στο χέρι μας», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο άρθρο.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Την Παρασκευή οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

admin

Χάρης Θεοχάρης: Μέλημά μας η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την Thomas Cook

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι μία σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή

admin

Στο Φανάρι θα κάνει αύριο Χριστούγεννα ο Νίκος Δένδιας

admin

Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ: Θα ενημερώσω τον Τραμπ για τις παραβιάσεις της Άγκυρας στη Ν.Α. Μεσόγειο

admin

Τασούλας σε Τσίπρα: Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε χωρίς εσάς

admin

Αγκαλιά με την Μαρέβα στο Λυκαβηττό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Επίθεση Γεννηματά στους δελφίνους: «Νιώθω τεράστια οργή, διαλυτικές οι απόψεις τους»

admin

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: Στην Κύπρο είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι όπως και το ‘74

admin

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Στοίχημα η συνεργασία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

admin

Κουμουτσάκος: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τη σημερινή τραγωδία στους Παξούς

admin

ΟΤΟΕ: Συνεχίζεται ο αγώνας για την απόκρουση του αναπτυξιακού νόμου

admin

Εδώλιο για το ζεύγος Παπαντωνίου προτείνει ο εισαγγελέας

admin

ΜεΡΑ25: Ο Κρίτων Αρσένης έκανε ερώτηση για τον ΧΥΤΑ Φυλής… στον υπ. Εσωτερικών Κύπρου

admin

Κεραμέως από τις ΗΠΑ: Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης

admin

Σε νέο συνολικό σχέδιο για το προσφυγικό προχωρά η κυβέρνηση

admin

Πέθανε η σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ζιάγκα

admin

Στην Ακαδημία Πλάτωνος ορκίζεται δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης

admin