Image default
Τράπεζες

Βloomberg: €9 δισ. για τα NPLs δεσμεύει η ελληνική κυβέρνηση

H Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει ως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες της να μειώσουν το «κόκκινο» χρέος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές του -. 

H τύχη της πρωτοβουλίας, η οποία είναι παρόμοια με επιτυχημένο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μείνουν σε καθεστώς ανωνυμίας. 

Όπως επισημαίνει το -, oι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με πάνω από 75 δισ. ευρώ του προβληματικού χρέους, το οποίο ανεβάζει το κόστος για προβλέψεις και περιορίζει τη δυνατότητα τους να χορηγήσουν νέα δάνεια. 

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme), θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σημείωσαν οι πηγές. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης. 

Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών. 

Η Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε από το - να κάνει κάποιο σχόλιο. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Το δημοσίευμα του - σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 81% φέτος, εν μέρει λόγω προσδοκιών ότι αυτό το σχέδιο μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εγκριθεί. 

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, γνωστό ως GACS, έφερε εκρηκτική άνοδο στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Το ποσό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει το 2019, καθώς λιγότερο δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 75 δισ. από 81,8 στο τέλος του 2018. 

Μολονότι την ελληνική πρόταση λάνσαρε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν τον Νοέμβριο. 

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεση τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το -. Μεταξύ των λεπτομερειών που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα είναι και το συνολικό ποσό του κακού χρέους που θα μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα, σημείωσε μια πηγή.  Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο καιρό θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο πρόγραμμα αν εγκριθεί. Αν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι με 12 μήνες προτού ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του APS. 

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι προμήθειες που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για το πρόγραμμα μπορεί να μειώσει το κίνητρο να το χρησιμοποιήσουν τελικά. 

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan

admin

HSBC: Κόβει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας

admin

Συμφωνία αναχρηματοδότησης της MIG με Πειραιώς

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

admin

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Τι ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Goldman Sachs: Πλήγμα 3% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

Παγκόσμια διάκριση για την Πειραιώς Factoring

admin

Νέα δημοπρασία ακινήτων από την Πειραιώς

admin

JP Morgan: Επί τάπητος η bad bank και η αλλαγή του νόμου για τα DTC

admin

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

admin

Τρ. Κύπρου: Προς αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

admin

Εθνική: Επιστρέφει τόκους σε συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών

admin

Εθνική Τράπεζα: Στις 31/7 η ΓΣ για αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

H Commerzbank σχεδιάζει 4.300 απολύσεις και «λουκέτο» σε 200 υποκαταστήματα

admin

Μόλις πέντε οι ρυθμίσεις για προστασία α’ κατοικίας

admin