Image default
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Αρχική συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού

Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού της Ελλάκτωρ και των θυγατρικών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συνολικού ύψους 582,6 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες το συμφωνητικό βασικών όρων (Head of Terms) με τη διοίκηση να υποστηρίζει στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης για τα αποτελέσματα εξαμήνου πως η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός του 2019, με σημαντικό όφελος σε επίπεδο επιβάρυνσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eλλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε πως παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση «για την οργανωτική, οικονομική, τεχνική και, τολμώ να πω, πολιτισμική» αναδιοργάνωση του ομίλου, «γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή» και πως «έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας μέχρι να αποδώσουν οι συγκεκριμένες προσπάθειες».

Ενδεικτικό των συνεχών εκπλήξεων μπροστά στις οποίες βρίσκεται η διοίκηση, από τον Ιούλιο του 2018 που επικράτησε στη μάχη με τους άλλους βασικούς μετόχους για τη διαχείριση της Ελλάκτωρ, είναι οι νέες ζημιές, ύψους 39 εκατ. ευρώ που «έγραψε» στο πρώτο εξάμηνο από την Αυστραλία.

Ο όμιλος είχε αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τον κ. Καλλιτσάντση να υποστηρίζει πως εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων («προβληματικών αντιστροφέων») υπήρξαν καθυστερήσεις που οδήγησαν και σε νομικά ζητήματα. Επιπλέον, σε επίπεδο ομίλου καταγράφονται στο εξάμηνο αρνητικές ταμειακές ροές ύψους 64 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες.

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Καλλιτσάντης επανέλαβε πως η αναδιάρθρωση της ΑΚΤΩΡ συνεχίζεται με νέα οργανογράμματα και αναδιάρθρωση τμημάτων (προσφορών, διαχείρισης συμβολαίων, τεχνικό κ.ά.) και πως η διοίκηση συνεχίζει την εστίαση σε έργα με ταμειακές ροές και κερδοφορία. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι ελάχιστες οι δημοπρατήσεις μεγάλων έργων στην Ελλάδα εξέλιξη που αποτυπώθηκε στα έσοδα του ομίλου.

Για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υποστήριξε πως βρίσκεται στα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά πως η ΑΚΤΩΡ έχει κερδίσει διαγωνισμούς περί το 1 δισ. ευρώ για τους οποίους αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων. Τόνισε πως εκτός από την ανυπαρξία νέων διαγωνισμών, «συστημικά προβλήματα καθυστερούν και τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Για τις παραχωρήσεις, η διοίκηση επανέλαβε, πως αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάκτωρ. Στο πρώτο εξάμηνο συνεχίστηκε η αύξηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης. Στην Αττική Οδό η κυκλοφορία αυξήθηκε στο εξάμηνο κατά 3,43%, αλλά την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, τα διόδια της οποίας διαχειρίζεται ο όμιλος (μέσω της Αττικές Διαδρομές). Ο διευθύνων σύμβουλος της Eλλάκτωρ είπε πως προχωράει και η διαδικασία για το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης (για 40 χρόνια) της μαρίνας Αλίμου.

Στα έργα περιβάλλοντος η θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ εξαγόρασε το 75% της ASA RECYCLE, που δραστηριοποιείται στην συλλογή και διαχείριση προδιαλεγμένων αστικών αποβλήτων δυναμικότητας 60.000 τόνων ετησίως. Τα έσοδα επηρεάστηκαν αρνητικά από σειρά παραγόντων, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η κερδοφορία.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 295,5 MW με ακόμη 283.8MW υπό κατασκευή (τα 195,6MW θα είναι σε λειτουργία το 2019 και τα υπόλοιπα 88,2 MW το 2020).

Τέλος στο Smart Park τα έργα επέκτασης (με προσθήκη 15.200 τ.μ.) αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους ενώ έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 70% των νέων χώρων. Στη διάρκεια του εξαμήνου, οι επισκέπτες στο Smart Park αυξήθηκαν κατά 3%.

Η διοίκηση ρωτήθηκε και για την αύξηση του καθαρού δανεισμού την οποία απέδωσε μεταξύ άλλων στις κεφαλαιακές ανάγκες στον τομέα των αιολικών (επενδύσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ), καθώς και της επέκτασης του Smart Park. Στο ερώτημα «αν οι διαγραφές τελειώνουν με την Αυστραλία» η διοίκηση απάντησε πως κάθε πρόβλημα που εντοπίζεται αποτυπώνεται άμεσα στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και πως «το ψάξιμο των συμβάσεων και των έργων συνεχίζεται».

Σχετικα αρθρα

Medicon: Ρύθμισε οφειλή 2,9 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕ

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Τετραπλή πιστοποίηση για την ασφάλεια Εγκαταστάσεων, Εργασίας και Διαχείρισης Πληροφοριών

admin

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

admin

Πάνω από 1 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Ελλάκτωρ

admin

Εκτέρ: Στο 4% μειώθηκε το ποσοστό του Αθανάσιου Σίψα

admin

Βασιλάκης (Aegean): Πρόκληση η ζήτηση από Ευρώπη και όχι το πετρέλαιο

admin

Δέκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 30% του ΔΑΑ

admin

Νέα προϊόντα παρουσίασε η Kleemann σε διεθνή έκθεση στη Γερμανία

admin

Στον “πάγο” η πενταετής σύμβαση της Intralot στην Ουάσινγκτον

admin

Οι φετινές υποτροφίες της ΑΜΚΕ «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF»

admin

Σωληνουργεία Κορίνθου: Ανέλαβε έργο για τον αγωγό Baltic Pipe

admin

Τα τέσσερα στοιχεία που θα κρίνουν το business plan της ΔΕΗ

admin

Στο +15% οι πωλήσεις της Γενικής Εμπορίου

admin

SATO: Στα €2,7 εκατ. τα μικτά κέρδη εξαμήνου

admin

Υψηλές αποδόσεις από το Αμοιβαίο Κεφάλαιο της Interlife

admin

Μύλοι Λούλη: Στη δημοσιότητα η 5η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

ΟΜΕ – ΟΤΕ: Γιατί προχωράμε σε απεργίες μέσα στις γιορτές

admin

Νέα κεφαλαιακή «ένεση» από PIMCO στην Qualco

admin