Image default
Οικονομία

Λιγνίτης στα Βαλκάνια: Στο «μικροσκόπιο» η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια

Η «Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια» είναι το κεντρικό θέμα του τετραήμερου συνεδρίου, που ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώνουν το Cluster «Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας» (CluBE) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.

Συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χειρίζονται θέματα και πολιτικές που σχετίζονται με τις βιομηχανικές αλλαγές, τις μεταφορές και την ενέργεια, καθώς και ζητήματα που αφορούν την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του άνθρακα και τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κλιματικά ουδέτερης το 2050.

Στη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων, ο άνθρακας/λιγνίτης που βρίσκεται σε αφθονία αποτελεί σημαντικό τμήμα του ενεργειακού μίγματος της κάθε χώρας. «Αλλά η διαδικασία μετάβασης θα επηρεάσει τις περιφέρειες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα του άνθρακα και που θα πρέπει να μεταβούν τις επόμενες δεκαετίες σε οικονομίες χαμηλών ρύπων» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Νικόλαος Ντάβος, διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα / Φωτογραφία: Άννα Παντελιά

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου που είναι στελέχη της ΕΕ, επιστήμονες, τεχνοκράτες, στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και πανεπιστημιακοί, επεσήμανε ότι «ο καθένας, εμπνευσμένος από τις καλύτερες πρακτικές, που υπάρχουν στον χώρο του για τις ενέργειες εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εμπειρίες αλληλεπίδρασης που θα μπορούσαν να διαχυθούν στην περιοχή των Βαλκανίων».

«Το συνέδριο για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια είναι ένα τετραήμερο διεθνές συνέδριο, που θα καλύψει θέματα και τεχνολογίες γύρω από την καθαρή ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές της, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις έξυπνες πόλεις, την κυκλική οικονομία, την κινητικότητα, τη διακυβέρνηση, καθώς και την εμπλοκή των πολιτών στον διάλογο για όλα τα παραπάνω θέματα που θα οδηγήσουν την περιοχή των Βαλκανίων στην ανθρακική μετάβαση» κατέληξε.

Η επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Νίκος Σαρρής, αναφέρθηκε στα κίνητρα που οδήγησαν το Επιμελητήριο να συμμετάσχει στην οργάνωση ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος, όπου για πρώτη φορά 65 επιστήμονες, στελέχη της ΕΕ, επιχειρηματίες, πολιτικοί και φορείς της πόλης, θα συζητήσουν για τη μετάβαση σε οικονομίες χωρίς λιγνίτη.

«Είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου για το τι πραγματικά θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία μετά την ολική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου εστιάζεται σε τρεις άξονες: στο «εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της περιοχής, στα χρήματα που θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου εγχειρήματος υποστήριξης της δυτικής Μακεδονίας και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που στο μέλλον θα δημιουργηθούν για την αρωγή αυτού το σχεδίου».

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογικές λύσεις που θα κάνουν τα Βαλκάνια πιο καθαρά και πιο πράσινα, ενώ μέσα από μια οργανωμένη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δουν από κοντά διαφορές εργαλεία και τεχνολογικές λύσεις.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) και έχει την υποστήριξη του Συστήματος Πληροφοριών για τις Έξυπνες Πόλεις της ΕΕ (SCIS) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC).

Το Cluster «Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας» (CluBE) και το ΕΒΕ Κοζάνης φιλοδοξούν το συνέδριο να πραγματοποιείται σε διετή βάση, όπου θα παρουσιάζονται οι νέες διεθνείς πρωτοβουλίες, οι καλές πρακτικές και οι λύσεις σχετικά με την καθαρή ενέργεια, ενώ θα γίνεται και ένας απολογισμός για το έργο, που θα ακολουθήσει με τις διαδικασίες μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας σε οικονομία χωρίς λιγνίτη.

Σχετικα αρθρα

Ερχεται εξωδικαστικός συμβιβασμός για πρόστιμα από την Εφορία

admin

Η οικονομία μετά την καραντίνα – Καλώς ορίσατε στο φαινόμενο της «άδειας καρέκλας»

admin

Παρατείνεται έως 30 Απριλίου το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα

admin

Τουρισμός: Πάνω από τα 9 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο επτάμηνο

admin

Κοροναϊός : Έκτακτη σύνοδος G20 για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων

admin

Βαβέλ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

admin

Κακοκαιρία Βικτώρια: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε Πλατανιά και Κίσσαμο για τις ζημιές

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι κύριες απειλές για την οικονομία – Ενστάσεις για μέτρα στήριξης

admin

Σχέδιο «Ηρακλής» : Πράσινο φως από την Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

admin

Ο προϋπολογισμός του 2020 – Όλο το προσχέδιο

admin

Πού και πόσα “μοιράζει” ο Αναπτυξιακός Νόμος

admin

Thomas Cook: Ποιος θα πληρώσει το κόστος των ξενοδοχείων

admin

Τράπεζες : Έως 30 Σεπτεμβρίου το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Λαγκάρντ: «Μεγάλο σοκ» ο κοροναϊός, δεν αποκλείει ύφεση το 2020

admin

Αυτοί είναι οι έξι στρατηγικοί τομείς που θα δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

admin

Ανανεώσιμες πηγές: Χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές των παραγωγών

admin

Αναπτυξιακός νόμος : Ερωτήσεις – απαντήσεις για τις μεγάλες ανατροπές που έρχονται

admin

Άμεσα σε εφαρμογή η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα

admin