Image default
Τράπεζες

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

Δομικές αλλαγές συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην στάση των Ελλήνων απέναντι σε ενδεχόμενο «άνοιγμά τους» σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικού δανεισμού. Η νέα πιστοληπτική συμπεριφορά αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, οι οποίοι σε ποσοστό 60% δεν έχουν λάβει προηγουμένως δάνεια!

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της κρίσης άλλαξαν και την στρατηγική που υιοθετούν οι τράπεζες στις χορηγήσεις, καθώς από τον «ασύστολο» δανεισμό της δεκαετίας του 2000 επανατοποθετούνται στην αγορά με αυστηρά κριτήρια.

Με δεδομένο ότι το βάρος των νέων χορηγήσεων προς τα φυσικά πρόσωπα -εξαιτίας της σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς real estate κατά την δραματική μείωση των τιμών κατά 42%- πέφτει στο χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης το Euro2day.gr καταγράφει τόσο τα οικονομικά χαρακτηριστικά όσων δανείζονται για να αγοράσουν κατοικία, όσο και τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες.

Παρά την συντηρητική στάση όσων πληρούν τα κριτήρια να προχωρήσουν στην λήψη στεγαστικού δανείου οι τράπεζες με την επανατοποθέτησή τους στην αγορά -τον χορό άνοιξε η Eurobank- φιλοδοξούν σε ένα χρόνο οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων να διαμορφωθούν στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ που κινήθηκαν το τελευταίο έτος.

Το προφίλ

Οι νέοι δανειολήπτες στεγαστικού δανείου, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τράπεζες, το τελευταίο ενάμιση χρόνο, όταν ξεκίνησε εκ νέου η ζήτηση, έστω και δειλά, για την λήψη δανείου αγοράς κατοικίας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

– Ο μέσος όρος ηλικίας, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που υποβάλλονται στις τράπεζες όσων θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, είναι 41 ετών.

– Η εισοδηματική κατάσταση τους είναι καλή, για τα δεδομένα της αγοράς.

– Το 60% αυτών δεν έχει πάρει ποτέ κάποιας μορφής δάνειο από τις τράπεζες.

– Δεν εξαντλούν το ποσοστό χρηματοδότησης -δηλαδή το 80% της αξίας- που εγκρίνει η τράπεζα και παίρνουν δάνειο που αντιστοιχεί (κατά μέσο όρο) στο 62%-63% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αυτό καταδεικνύει ότι είναι συντηρητικοί και έχουν διδαχθεί από τις συνέπειες της κρίσης. «Απλώνουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που πρέπει. Η στάση τους απέναντι στο δανεισμό διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη στάση του δανειολήπτη πριν την οικονομική κρίση», αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

– Αγοράζουν κατοικίες μικρότερων τετραγωνικών.

– Είναι ενήμεροι για το προϊόν που θέλουν. «Είναι ψαγμένοι», όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr πηγή που ασχολείται με τις νέες πιστοδοτήσεις στο χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.

– Το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων για την απόκτηση της κατοικίας τα διαθέτουν σε τραπεζικό λογαριασμό.

Απαράβατος όρος

Οι τράπεζες θέτουν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις για την λήψη στεγαστικού δανείου, ωστόσο υπάρχει ένας όρος που είναι απαράβατος: Η εμπορική αξία του ακινήτου πρέπει να ξεπερνά το 120% του ύψους του δανείου. Με αυτό τον όρο οι τράπεζες ενισχύουν τις εξασφαλίσεις τους έναντι μελλοντικών κινδύνων σε βαθμό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

Σχετικα αρθρα

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα!

admin

Οι δύο επιλογές της Alpha Bank για εμπροσθοβαρή μείωση των NPLs

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

admin

Attica Bank: Στα 6,8 εκατ. τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στο τρίμηνο

admin

Alpha Bank: Τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών 1,9 δισ. 

admin

Δάνεια ονομαστική αξίας 17,4 δισ. έδωσαν προς διαχείριση οι τράπεζες

admin

Πολωνία: Ως $7,6 δισ. θα κοστίσει στις τράπεζες η απόφαση για τα δάνεια σε φράγκο

admin

JP Morgan: Το κλειδί για να πετύχει ο Ηρακλής

admin

Goldman Sachs: Στο 25% ενισχύει την πιθανότητα για άτακτο Brexit

admin

Πρόγραμμα 500 εκατ. από ΕΤΕπ για επιχειρηματικές επενδύσεις

admin

Υπέρ των αλλαγών στο Δ.Σ. της ΕΤΕ και η Glass Lewis

admin

Μικρή αύξηση δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin

Attica Bank: Ποια έκτακτα έσοδα έσωσαν την κερδοφορία

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Δεν προβλέπω να μπαίνει σε ύφεση η ευρωζώνη

admin