Image default
Πρώτο Θέμα

Τάσεις διάσπασης στο κόμμα του Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει νέα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Αυτή τη φορά εντός του κόμματός του, ΑΚΡ. Παλιοί συνοδοιπόροι του, όπως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αποχωρούν οριστικά από το κόμμα ασκώντας σκληρή κριτική.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν για πολύ καιρό μια ισχυρή πολιτική φιγούρα στην Τουρκία. Από την μεγάλη άνοδο του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία το 2002, παρέμενε επί σειρά ετών πάντα στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά ως σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έπειτα ως υπ. Εξωτερικών και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός. Πρέσβευε την πολιτική θεωρία του “νεο-οθωμανισμού”, η οποία μέχρι σήμερα εκφράζεται από την Τουρκία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. O πρώην καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης – τον οποίο πολλοί στην Τουρκία αποκαλούν απλώς δάσκαλο- διετέλεσε επίσης και πρόεδρος του ΑΚΡ. Εντούτοις το 2016 ήρθε η πτώση του. Από άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν ξαφνικά υποβαθμίστηκε και απομακρύνθηκε και από τα δύο κορυφαία πολιτικά αξιώματα, την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος.

Έντονη κριτική στο ΑΚΡ από τον Νταβούτογλου

Το 2019 όμως οι συσχετισμοί στην Τουρκία έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση, η ενίσχυση της αντιπολίτευσης, οι απανωτές εκλογικές ήττες στις δημοτικές εκλογές έχουν επιφέρει ρωγμές στην εκλογική βάση του κυβερνώντος ΑΚΡ και την εξουσία του Ερντογάν. Το πολιτικό κενό που τείνει να δημιουργηθεί στην Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρεί να καλύψει ο Νταβούτογλου. Εδώ και μήνες ασκεί έντονη κριτική στο ΑΚΡ και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με άλλους τρεις βουλευτές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Σύμφωνα με την κριτική τους, το κόμμα έχει απομακρυνθεί πολύ από τις θεμελιώδεις αρχές του. Παράλληλα φαίνεται ότι ο Νταβούτογλου επιχειρεί να υλοποιήσει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες μέσω ενός “νέου πολιτικού κινήματος”. Μάλιστα ήδη πριν από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές του Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είχε δημοσιεύσει πολιτικό μανιφέστο κατά του Ερντογάν, της πόλωσης και της διάβρωσης του κράτους δικαίου.

Τριγμοί στην απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος είναι στο μεταξύ θορυβημένος. Φοβάται ότι μια διάσπαση στο κόμμα του θα του στοιχίσει κι άλλο σε εκλογική δύναμη. Την ίδια ώρα ο Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται “προδότης”. Ωστόσο η περίπτωση Νταβούτογλου δεν είναι η μοναδική. Εδώ και μήνες εκατοντάδες μέλη του ΑΚΡ έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Ένας εξ αυτών είναι και ο πρώην υπ. Οικονομίας και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ Αλί Μπαμπακάν. Αποχώρησε από το κόμμα ήδη τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και ο Μπαμπακάν επιδιώκει να ιδρύσει νέο κόμμα. Όπως και ο Νταβούτογλου, θεωρεί επίσης ότι το ΑΚΡ απομακρύνεται από τους ιδρυτικούς του στόχους.

Για την ίδρυση του δικού του κομματικού σχήματος ο Μπαμπακάν υπολογίζει μάλιστα στη συνδρομή του Αμπντουλάχ Γκιουλ, που αποχώρησε από το ΑΚΡ το 2007. Ο Γκιουλ πέρυσι τάχθηκε ευθέως κατά της διακυβέρνησης Ερντογάν. Μάλιστα είχε εκδηλώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008, απέσυρε ωστόσο γρήγορα την υποψηφιότητά όταν στρατιωτικό ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από το σπίτι του σε μια απόπειρα εκφοβισμού του. Τότε ο Ερντογάν βρισκόταν ακόμη στο απόγειο της ισχύος του, μετατρέποντας την τουρκική πολιτική σε “οne man show”. Πλέον όπως φαίνεται τα πράγματα έχουν αλλάξει, και οι Τούρκοι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν περισσότερες εναλλακτικές, μιας και το AKP δείχνει να μην αποτελεί πια μονόδρομο.

Ντάνιελ Μπελούτ

Σχετικα αρθρα

Money for nothing…

admin

Η Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένη στην Ιταλία…

admin

ΟΙ ευρωεκλογές και η Ιταλία

admin

Τελεσίγραφο από ΔΝΤ και Σόιμπλε, αλλά χωρίς εγγυήσεις για το χρέος

admin

Bloomberg: Αντιμέτωπες με συμμορίες οι ελληνικές τράπεζες στη μάχη κατά πλουσίων κακοπληρωτών

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Τι να μην περιμένουμε το 2018

admin

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

admin

Οι ΗΠΑ αγνοούν τις προειδοποιήσεις

admin

Το «Griesafault» της Αργεντινής

admin

ΔΝΤ: Εύσημα για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης – Ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις

admin

Άλλη μια χαμένη χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια;

admin

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και θα είναι βραδυφλεγής

admin

Ζώντας με μια αρκούδα

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Handelsblatt: Τα σενάρια και οι εναλλακτικές για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ

admin

Les Echos: Tα σύννεφα διαλύονται, παραμένει άλυτο το χρέος

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin