Image default
Πρώτο Θέμα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατικές εγγυήσεις έως 10 δισ. € για την μείωση των κόκκινων δάνειων

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει μέχρι και 9 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν τους ισολογισμούς τους από ένα βουνό κορεσμένων χρεών, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η πρωτοβουλία, παρόμοια με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην Ιταλία, εξαρτάται από τους αντιμονοπωλιακούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, αποφασίζοντας ότι δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης, κατέχουν περίπου 75 δισ. Ευρώ σε κακο χρέος, αυξάνοντας το κόστος για τις προβλέψεις και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα δάνεια. Το πρόγραμμα εγγύησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώσει αυτό κατά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων κακών δανείων, σύμφωνα με τους πολίτες. Το συρρικνωμένο χρέος θα μεταφερθεί σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει ομόλογα υψηλής και μεσαίας κατηγορίας και κατώτερα. Το ανώτερο χρέος θα είναι εγγυημένο από την κυβέρνηση και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2% στις 3:27 μ.μ., ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank AE κατέγραψαν κέρδη. Ενώ ο δείκτης ανέβηκε 83% φέτος, είναι ακόμα πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν πριν από την οικονομική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής. Ένας υπάλληλος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το πρόγραμμα bad-debt της Ιταλίας, γνωστό ως GACS, προκάλεσε αυξήσεις στις τιτλοποιήσεις, φθάνοντας σε ρεκόρ άνω των 65 δισ. Ευρώ πέρυσι. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί το 2019 καθώς λιγότερα δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια από τα 81,8 δισ. Ευρώ στο τέλος του 2018.

Ενώ η ελληνική πρόταση ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες, έδωσε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την ανάληψη νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Νοέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα. Μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο καθεστώς, δήλωσε ένα πρόσωπο.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαζόταν οι τράπεζες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS. Ένας υπάλληλος δήλωσε ότι τα τέλη που πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για το σύστημα μπορούν να μειώσουν το κίνητρο για την πραγματική χρήση του.

Σχετικα αρθρα

FAZ: Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές

admin

Τι θα κρίνει τις εκλογές

admin

Ο Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για τη στήριξη της ΕΕ

admin

H αντεπίθεση των Ρώσων

admin

Δραματική ανατροπή

admin

Αξίζει να μιλάμε για την επόμενη κρίση;

admin

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο το ευρώ σήμερα από ό,τι στο αποκορύφωμα της κρίσης

admin

Ενώ η Γερμανία κοιμόταν…

admin

Το Βερολίνο συνεχίζει να εξάγει υποβρύχια στην Τουρκία

admin

Μίνι κράχ με το Γ.Δ κάτω από τις 800 μον.

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί εξαγωγείς παρά τα ρεκόρ

admin

Τα κόστη του Grexit

admin

Οι 9 ελαφρύνσεις που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin

Σάρκα και οστά παίρνει το “Μικρό Βίζεγκαντ”

admin

Wall Street Journal: Τελματωμένη η ενοποίηση της ευρωζώνης

admin

Εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού για τράπεζες και εταιρείες

admin