Image default
Οικονομία

Black Friday 2019: Δείτε πότε πέφτει η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων, η περίφημη Black Friday πλησιάζει. Τα καταστήματα έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τις προσφορές τους, ενώ οι καταναλωτές κάνουν τις οικονομίες τους προκειμένου να προμηθευθούν την ημέρα εκείνη τα προϊόντα που επιθυμούν σε τιμές που φθάνουν ακόμα και το 80%.

Η «Black Friday», το αμερικανικό καταναλωτικό έθιμο που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, έχει κυριαρχήσει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και έχει συνδεθεί με εικόνες ατελειώτων ουρών έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα υπόλοιπα εμπορικά.

Ορίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (28/11). Ετσι, φέτος η «Μαύρη Παρασκευή» πέφτει στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Τι ξόδεψαν οι Ελληνες την Black Friday του 2018

Πάντως κάθε χρόνο πολλά καταστήματα συνηθίζουν να ξεκινούν τις προσφορές αρκετές ημέρες νωρίτερα, οπότε από τις 22-23 Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες σημαντικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Black-Friday.Global, οι Έλληνες ξόδεψαν 206 ευρώ κατά μέσο όρο την Black Friday του 2018, ενώ σε σχέση με μία κανονική Παρασκευή ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 1.600%.

Αμέσως μετά την Black Friday, ακολουθεί η Cyber Monda η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Black Friday η… αιωνόβια

Η Black Friday εκτός από μία μεγάλη γιορτή προσφορών, σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Πρόκειται για την επόμενη ημέρα μετά την επίσημη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ με αναφορές να δείχνουν πως το έθιμο αυτό έχει ξεκινήσει σχεδόν 100 χρόνια πριν.

Ο όρος Black Friday έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετούς λόγους κατά το παρελθόν με τον επικρατέστερο από αυτούς να έχει να κάνει με τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπου και ανθούσαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν κόκκινο στυλό όταν σημείωναν στα βιβλία τους τα ελλείμματα και μαύρο όταν είχαν πλεόνασμα. Ως εκ τούτου και λόγω του ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, όλοι χρησιμοποιούσαν το μαύρο στυλό λόγω του αυξημένου τζίρου, η συγκεκριμένη Παρασκευή πήρε αυτό το όνομα.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας το 1961 ενώ η πρώτη επίσημη αναφορά έγινε από τους New York Times το 1975. Αξιοσημείωτο βέβαια ότι ακόμη και 10 χρόνια έπειτα υπήρχαν αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ που δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι η Μαύρη Παρασκευή. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η τεράστια αυτή μέρα εκπτώσεων, έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Σχετικα αρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: «Ξεκολλούν» Ελληνικό και άλλες επενδύσεις

admin

Τρ. Πειραιώς: Υπογραφή συμφωνίας με 130 τράπεζες για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

admin

Συντάξεις: Ποιο είναι το πλαφόν που μπήκε, τέλος τα «χρυσά» μηνιάτικα

admin

Χρ. Σταϊκούρας από Κύπρο: Από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα έκανε δυναμική επανεκκίνηση

admin

Νέες απώλειες 1,05% κατάγραψε το Χρηματιστήριο την Τρίτη

admin

Αναδρομικά : Ξεκινάει η «μάχη» στο ΣτΕ

admin

Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση των 24 δόσεων

admin

Κομισιόν : Θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικό στόχοι του 2020-2021

admin

Μεγάλη ανατροπή: Τι αλλάζει από σήμερα στις πληρωμές με κάρτα

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί εδώ και βδομάδες

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με οριακή άνοδο

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

admin

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

admin

Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο

admin

Sanofi: Εξαγορά της Synthorx

admin

Δείτε πόσα ένσημα έχετε μόνο με τον ΑΜΚΑ σας

admin

Ανοιχτή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ η Enel Green Power

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα της αγοράς

admin