Image default
Επιχειρήσεις

Eurobank: Τα μεγέθη της συναλλαγής με PIMCO για το project Pillar

Στα 1,14 δισ. ευρώ ανέρχεται η τεκμαρτή αποτίμηση του δανειακού χαρτοφυλακίου με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που τιτλοποιεί η Eurobank, βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας, που υπέγραψε η τράπεζα με την PIMCO.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θυγατρική της PIMCO (Celidoria) αγοράζει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, μικτής ( σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων) λογιστικής αξίας 1,98 δισ. ευρώ.

Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Με την ολοκλήρωση, όμως, της συναλλαγής η τράπεζα θα από-αναγνωρίσει από τα NPEs το συγκεκριμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο, καθώς μεταβιβάζει, πρακτικά, όλους τους κινδύνους και τα οφέλη, που προκύπτουν απ αυτό. Η σχετική έγκριση Significant Risk Transfer από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό δόθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας, μεταξύ Eurobank και PIMCΟ, οι ομολογίες πρώτης (senior note) και ενδιάμεσης ( mezzanine note) διαβάθμισης αποτιμούνται στα 1.142 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 57,5% της μικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Η ονομαστική αξία των senior note ομολογιών ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης είχαν ονομαστική αξία 310 εκατ. ευρώ, με την PIMCO να τις αποτιμά με την προσφορά της στα 110 εκατ. ευρώ. Η ονομαστική αξία των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior note) ανέρχεται σε 645 εκατ. ευρώ. 

Η διαφορά 200 εκατ. ευρώ, μεταξύ του προσφερόμενου τιμήματος από την PIMCO και της ονομαστικής αξίας των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης, επιβάρυνε τις προβλέψεις για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, οι οποίες ανήλθαν στα 845 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στις σημειώσεις των αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων Α΄ εξαμήνου.

Σημειώνεται ότι από τις εισπράξεις, που θα φέρνει η διαχείριση των καλυμμάτων της τιτλοποίησης, θα καταβάλλονται πρώτα οι αμοιβές του servicer. Εν συνεχεία, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα καταβληθούν 50 με 60 εκατ. ευρώ στον κάτοχο των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και ακολουθεί η πλήρης εξόφληση των senior note τίτλων.

Αφού εξοφληθεί ο κάτοχος του senior note και εφόσον οι εισπράξεις επαρκούν, θα αρχίσει η αποπληρωμή του υπολοίπου των mezzanine note τίτλων. Το ποσό που, τελικώς, θα ανακτηθεί είναι σε ευθεία συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομίας και των τιμών στα οικιστικά ακίνητα. 

Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που διενεργείται με όρους αγοράς από εγχώρια τράπεζα και η τιμολόγησή της είναι ενθαρρυντική για τις επόμενες ομοειδείς συναλλαγές.

Σχετικα αρθρα

Ιασώ: Διανέμει μέρισμα €0,02/μετοχή

admin

Pasal: Κέρδη 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

admin

Φωτοβολταϊκό 2MW στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές

admin

Ανάσα ρευστότητας και έκτακτα κέρδη για την Επίλεκτος

admin

Συνεδριάζει η Επ. Ανταγωνισμού για της δεσμεύσεις από τη συγχώνευση Attica–HSW

admin

Τι έγινε στη μάχη Mediterranean Foods – ΕΛΑΙΣ για τη διαφήμιση της Hellmann’s

admin

Η ακτινογραφία του deal Eurobank- Fortress

admin

MLS: Από τέλη Φεβρουαρίου διαθέσιμο το MAIC smart speaker

admin

ΕΛΠΕ: Δεν υπάρχει απόφαση από ΤΑΙΠΕΔ για πώληση της συμμετοχής του

admin

Εθνική Τράπεζα: Φεύγουν περίπου 750 εργαζόμενοι

admin

ΤτΕ: Στα €842,3 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη το 2019

admin

Ευ. Μυτιληναίος: Ολη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω κάτι άλλο…

admin

Πωλητήριο στο κτίριο του «Εθνους» από Ελλάκτωρ

admin

Τρεις νέες επενδύσεις ύψους 1,35 εκατ. από το Uni.Fund

admin

Ιδιωτικοποιήσεις: Εσοδα – ρεκόρ 2,4 δισ. το 2020 αλλά με… αστερίσκους

admin

Μυτιληναίος: Απαιτείται εκτόξευση της ελληνικής βιομηχανίας

admin

Αττικά Πολυκαταστήματα: Τα νέα κεφάλαια, τα ονόματα και το… Ελληνικό

admin

Στην Brook Lane το εμπορικό κέντρο «South Polis» του Π. Φαλήρου

admin