Image default
Επιχειρήσεις

Αύξηση τζίρου, μείωση κερδών για τα Πλαστικά Θράκης στο εξάμηνο

Αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 3,6% στα 171,1 εκατ. ευρώ και οριακή αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 0,4%, η οποία οφείλεται στον Κλάδο της Συσκευασίας, εμφάνισαν τα Πλαστικά Θράκης το πρώτο εξάμηνο. 

Η εισηγμένη εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη 21,2% σε ετήσια βάση.

Τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων και οι τάσεις που επηρέασαν έχουν ως εξής:  

• Μειωμένη ζήτηση στον κλάδο των γεωσυνθετικών στην αγορά των Η.Π.Α. καθώς και στην αγορά του carpet backing λόγω της πτωτικής τάσης της αγοράς και της σημαντικής αύξησης του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους.

• Η εν λόγω μείωση αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από την αύξηση του όγκου πωλήσεων των Ελληνικών θυγατρικών κυρίως στον κλάδο της Συσκευασίας αλλά και στον κλάδο των Tεχνικών Yφασμάτων.

• Μείωση των Μικτών Κερδών κατά 2,3% και συμπίεση του περιθωρίου κέρδους η οποία οφείλεται στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων και ειδικότερα:

▪ Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το BREXIT έχει ως απόρροια τη μείωση της ζήτησης για μια σειρά προϊόντων της θυγατρικής της Σκωτίας και κατ’ επέκταση στη συμπίεση των τιμών πώλησης. Η σημαντική αύξηση του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους (Τουρκία, Σ. Αραβία) στην αγορά του carpet backing είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων και τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους. Τέλος, λόγω των συνθηκών της αγοράς στη Μ. Βρετανία, η μετακύλιση της αύξησης των τιμών των α’ υλών ως απόρροια της ισοτιμίας Ευρώ/ Λίρας Αγγλίας παρέμεινε εξαιρετικά δύσκολη.

▪ Η μείωση της ζήτησης των γεωσυνθετικών στην αγορά των Η.Π.Α συνεχίστηκε και στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης με επακόλουθο τη συμπίεση των τιμών πώλησης εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.

▪ Η αύξηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής στις Ελληνικές θυγατρικές του Ομίλου στον κλάδο της Συσκευασίας οδήγησε σε βελτίωση των περιθωρίων κέρδους η οποία αντιστάθμισε εν μέρει την απώλεια του περιθωρίου κέρδους στα Τεχνικά Υφάσματα.

• Θετική η επίδραση από τις συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του Ομίλου, αν και μειωμένη σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018.

Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.06.2019 ανήλθε σε 142,6 εκ. ευρώ σε σχέση με 141,6 εκ. στις 31.12.2018 και ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός σε 91,0 εκ. σε σχέση με 78,3 εκ. ευρώ στις 31.12.2018. Ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός/ Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,64 σε σχέση με 0,55 στις 31.12.2018.

Προοπτικές για το β’ Εξάμηνο της χρήσεως 2019

Η Διοίκηση του Ομίλου λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της αγοράς που επικρατούν κατά την τρέχουσα χρήση και την εποχικότητα των προϊόντων στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης, εκτιμά ότι τόσο ο Κύκλος Εργασιών όσο και τα Λειτουργικά Κέρδη του β’ εξαμήνου του 2019 θα είναι ελαφρώς βελτιωμένα έναντι των αντίστοιχων μεγεθών του β’ εξαμήνου του 2018.

Είναι γεγονός, σημειώνει,  ότι λόγω της διευρυμένης γεωγραφικά παρουσίας του Ομίλου κάθε σημαντικό διεθνές γεγονός, όπως η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ χωρών και ειδικότερα το ενδεχόμενο της οριστικής αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά. Παρόλα αυτά η Διοίκηση του Ομίλου μέσω της ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης και της διασποράς του κινδύνου εκτιμά ότι είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα του Ομίλου ούτως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και την επιδίωξη των στρατηγικών του.

Σχετικα αρθρα

Πειραιώς: Πρώτα… φρεσκάρει και μετά πουλά το Ντυνάν

admin

Σε εκκαθάριση η Links of London από τις 8 Οκτωβρίου

admin

Πρόγραμμα υποτροφιών του Ομίλου Quest για εκμάθηση κώδικα

admin

Cosmote: «Το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα» στα Speedtest Awards

admin

Μυτιληναίος: Εγκρίθηκε το Σχέδιο Συγχώνευσης των Δέλτα Ενεργειακή και ΜΟΒΑΛ

admin

Quest: Επανασχεδίαση του you.gr με κέντρο το σύγχρονο e-customer

admin

Στην ετήσια τελετή αποφοίτησης του LSE ο Β. Αποστολόπουλος

admin

Συνεργασία Interamerican με The Tipping Point για τον Αλφαβητισμό των νέων στην Υγεία

admin

Κ. Χατζηδάκης: Θέλουμε να βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η ΔΕΗ

admin

Housemarket: Απόσχιση του κλάδου ακινήτων και εισφοράς του στην Trade Estates

admin

Σφακιανάκης: Διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ αποφάσισε η ΓΣ

admin

Quest: Διερευνητικές επαφές με Γ.Ε. Δημητρίου

admin

Νέες καταγγελίες Κ. Δομαζάκη για τη διοίκηση της Creta Farms και το ΓΕΜΗ

admin

Quest: Αύξηση 27% στα EBITDA εξαμήνου

admin

Συνεχίζει τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη η EY

admin

Alpha: Αποχωρεί ο επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου Αθ. Αθανασόπουλος

admin

Στον «αέρα» 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα λόγω Thomas Cook

admin

Εθνική Πανγαία: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός 10 μηνών αποφάσισε η ΓΣ

admin