Image default
Οικονομία

Με καλούς οιωνούς το roadshow στο Λονδίνο – Τετ α τετ Σταϊκούρα με επενδυτές

Ως κρίσιμο τεστ για τις αγορές και την ελληνική οικονομία χαρακτηρίσουν στελέχη το 14ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ).

Το εφετινό roadshow ξεκινά με ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι εξελίξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπου χθες το 10ετές κατέγραψε νέο ρεκόρ σπάζοντας το φράγμα του 1,4%, αγγίζοντας το 1,38%. Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ.

Το βασικό σκέλος του roadshow θα λάβει σήμερα Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί σειρά παρουσιάσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενώ σειρά συναντήσεων θα έχουν ο CEO του Ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης και η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Ο κ. Σταϊκούρας θα αναλύσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη στόχευση της κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και για επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην επόμενη διετία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δώσει στην υποβολή του επίσημου αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή 2,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα μας, η οποία πυροδότησε την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ λειτουργεί και ως βασικό επιχείρημα για το αίτημα της Αθήνας να μειωθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η συζήτηση με τους πιστωτές έχει ήδη αρχίσει ενώ επικουρικά συντελεί το γεγονός ότι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 1,38%.

Η νέα υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI (τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ). Η όλη διαδικασία σχεδιάζεται να προχωρήσει με επανάνοιγμα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε με κουπόνι 3,9%.

Πρόσθετος άσος στο μανίκι του υπουργού Οικονομικών είναι η διαφαινόμενη άμεση έγκριση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων (APS) από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Σύμφωνα με το - το σχέδιο αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει εγγυήσεις ύψους έως 9 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Σκυλακάκης: Η πορεία των ελληνικών επιτοκίων θα είναι ακόμη καλύτερη

admin

Πώς βλέπουν οι οίκοι τον «Ηρακλή»

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο «άναψε πράσινο» στην Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ

admin

Μηταράκης : Πρωτεύων στόχος η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας

admin

Thomas Cook: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους συναλλασσόμενους

admin

Επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls, βλέπει η αγορά

admin

Κοντά στη στασιμότητα η οικονομία της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο

admin

Κτηματολόγιο : Μαζικά email σε ξεχασιάρηδες

admin

Moody’s: Σημαντική η αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας

admin

ΕΣΕΕ: Προτάσεις για «φορο-λογική μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος»

admin

Εκκαθαριστικά συντάξεων: Αυτή είναι η αίτηση για την ένσταση στον ΕΦΚΑ

admin

Ασφαλιστικό : 10 ερωτήσεις και απαντήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ

admin

Νέος υπολογισμός συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια

admin

«Συνωστισμός» για ένταξη στις 120 δόσεις

admin

ΤτΕ: Σε -0,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας

admin

Πάιατ: Πολύ κρίσιμη η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης

admin

Ιστορικό χαμηλό από το 1969 για την ανεργία στις ΗΠΑ

admin

Βαρίδι η μεταποίηση στην οικονομία της Ευρωζώνης

admin