Image default
Πολιτική

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ΕΕ

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει ο πιο φιλοεπενδυτικός  προορισμός στην Ευρώπη, με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον, όμως το διακύβευμα είναι αν η ΕΕ θα είναι ισχυρή έχοντας πολλαπλές ταχύτητες, ή μια μόνο, σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή Νίκος Παπαθανάσης στο ευρωπαϊκό συνέδριο των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων με θέμα: «To όραμα της Ευρώπης».

«Δεν μπορούν όλες οι οικονομίες να μπουν σε ένα καλούπι. Οι διαφορές αναμένεται να μείνουν ανάμεσα σε βορρά και νότο. Βέβαια οι συνεχείς διαφοροποιήσεις σε σχηματισμούς γεννούν δυσκολίες που δύσκολα ξεπερνιούνται, Αν είχαμε μια ΕΕ με λιγότερες ανισότητες τα σύννεφα θα μπορούσαμε να τα διώξουμε πιο εύκολα».

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ιστορική συγκυρία, όπου όλοι δουλεύουμε για να ανατάξουμε τη χώρα. «Η Ελλάδα όπως ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ΕΕ». Γενικότερα για την ΕΕ, σημείωσε ότι όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών θα πρέπει να συνεργαστούν για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ βορρά και νότου. «Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να προχωρήσει η δημοσιονομική εναρμόνιση και να βάζουμε ψηλά στην ατζέντα τα κοινωνικά θέματα. Σήμερα το όραμά μας είναι μια ΕΕ που θα εμπνέεται από το χτες και θα ονειρεύεται το μέλλον» όπως είπε.

O Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είπε ότι η ΕΕ στην κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη σειρά προκλήσεων. Να διαχειριστεί κλυδωνισμούς και να αντιμετωπίσει σε μακροπρόθεσμη βάση τη βιωσιμότητα του ευρώ. «Βρέθηκαν απαντήσεις και στα δύο, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, υπάρχει συνεχής ανάπτυξη, δραστική μείωση της ανεργίας, ενώ έχουν γίνει σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ενωσιακού κεκτημένου. Υπάρχει πρόοδος στην τραπεζική ένωση, έχει ανανεωθεί το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα περιθώρια ελιγμών στο σύμφωνο σταθερότητας εκτιμάται ότι αύξησαν το ΑΕΠ κατά 0.8%. Επίσης προωθήθηκε το πακέτο Γιούνκερ όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια: Στην Ελλάδα το πακέτο Γιούνκερ θα δημιουργήσει επενδύσεις της τάξης του 12 δισεκ. ευρώ».

Η υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Κλαούντια Ντερ Φος, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι εμπορικοί πόλεμοι είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. «Αν κοιτάξει κανείς την Ελλάδα θα δει μια ανοδική πορεία. Το ίδιο και στην Ευρώπη, γι’ αυτό και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι. Όμως τα σύννεφα στον ορίζοντα μας κάνουν να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε στο πώς βλέπουμε την ΕΕ» όπως είπε.

Η ίδια πρόσθεσε: «Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής έχει μια σειρά από νέες ιδέες για βιομηχανία, ψηφιακή στρατηγική  στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κτλ.. Θέλουμε μια ανταγωνιστική Ευρώπη με ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη, χρειαζόμαστε έναν καλό ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και θέλουμε να εμφανιζόμαστε με μια ενιαία φωνή προς τα διεθνή φόρα, ώστε να διεκδικήσουμε ένα επαρκές σχέδιο διεθνούς εμπορίου. Στην Ελλάδα έχετε κάνει πολλά και η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει περισσότερα. Στην Ευρώπη θέλουμε να είμαστε τεχνικά κυρίαρχοι. 3 δισεκ. θα επενδυθούν μέχρι το 2025 στην τεχνητή νοημοσύνη και αναμένουμε αυτό να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ΕΕ. Η Κίνα και η ΗΠΑ έχουν μεγάλες επιδόσεις σε αυτά κι εμείς δεν μπορούμε να υστερούμε».

Επίσης, η κ. Ντερ Φος σημείωσε ότι για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει να κινηθούμε στην ηλεκτροκίνηση. «Το 60% της αλυσίδας αξίας στην ηλεκτροκίνηση είναι από τις ΗΠΑ και την Κίνα και αν δεν κάνουμε κάτι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της κατασκευής μπαταριών. Η Ελλάδα δεν έχει παρουσία εκεί, αλλά θα θέλαμε να είναι παρούσα».

Σχετικα αρθρα

Θεοδωρικάκος: Ο αγώνας για έξοδο από την κρίση είναι και αγώνας εθνικός

admin

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε ήδη καταθέσει στην ΕΕ σχέδιο για το μεταναστευτικό

admin

«Η νέα αμυντική συνεργασία ωφελεί τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας»

admin

Αλέξης Τσίπρας: Ο Παύλος Φύσσας ξεσκέπασε με θυσία της ζωής του το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Βαλαωρίτη: Αποχαιρετούμε έναν ανήσυχο ποιητή και μαχητικό διανοούμενο

admin

Συνομιλίες Μητσοτάκη με περιφερειάρχες Μακεδονίας: Στο επίκεντρο η μεταβίβαση πόρων

admin

Λιμενικό Σώμα: Ο Θεόδωρος Κλιάρης νέος Αρχηγός

admin

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

admin

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ζητούν 20 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

admin

Άμεση αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας επιδιώκει ο πρωθυπουργός

admin

Μητσοτάκης : Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή στη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ

admin

Ο Κυμπουρόπουλος απαντά στον Δοξιάδη για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Σταικούρας: Σε διαρκή ιδεολογικοπολιτική σύγχυση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

admin

Βενιζέλος: Να αποτραπεί η αλλοίωση των θεσμών με την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis

admin

Τσίπρας: Πρόκειται για μία γκάφα, για μια προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού

admin

Απτόητος ο Ερντογάν: Διαπραγματευόμαστε και τρίτο γεωτρύπανο!

admin

Καμίνης για Μόρια: Άλλος ένας θλιβερός κρίκος στην αλυσίδα των τραγικών γεγονότων

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα 10 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να απελαθεί κάποιος θα γίνουν 6 μήνες

admin