Image default
Πολιτική

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ΕΕ

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει ο πιο φιλοεπενδυτικός  προορισμός στην Ευρώπη, με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον, όμως το διακύβευμα είναι αν η ΕΕ θα είναι ισχυρή έχοντας πολλαπλές ταχύτητες, ή μια μόνο, σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή Νίκος Παπαθανάσης στο ευρωπαϊκό συνέδριο των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων με θέμα: «To όραμα της Ευρώπης».

«Δεν μπορούν όλες οι οικονομίες να μπουν σε ένα καλούπι. Οι διαφορές αναμένεται να μείνουν ανάμεσα σε βορρά και νότο. Βέβαια οι συνεχείς διαφοροποιήσεις σε σχηματισμούς γεννούν δυσκολίες που δύσκολα ξεπερνιούνται, Αν είχαμε μια ΕΕ με λιγότερες ανισότητες τα σύννεφα θα μπορούσαμε να τα διώξουμε πιο εύκολα».

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ιστορική συγκυρία, όπου όλοι δουλεύουμε για να ανατάξουμε τη χώρα. «Η Ελλάδα όπως ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ΕΕ». Γενικότερα για την ΕΕ, σημείωσε ότι όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών θα πρέπει να συνεργαστούν για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ βορρά και νότου. «Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να προχωρήσει η δημοσιονομική εναρμόνιση και να βάζουμε ψηλά στην ατζέντα τα κοινωνικά θέματα. Σήμερα το όραμά μας είναι μια ΕΕ που θα εμπνέεται από το χτες και θα ονειρεύεται το μέλλον» όπως είπε.

O Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είπε ότι η ΕΕ στην κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη σειρά προκλήσεων. Να διαχειριστεί κλυδωνισμούς και να αντιμετωπίσει σε μακροπρόθεσμη βάση τη βιωσιμότητα του ευρώ. «Βρέθηκαν απαντήσεις και στα δύο, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, υπάρχει συνεχής ανάπτυξη, δραστική μείωση της ανεργίας, ενώ έχουν γίνει σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ενωσιακού κεκτημένου. Υπάρχει πρόοδος στην τραπεζική ένωση, έχει ανανεωθεί το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα περιθώρια ελιγμών στο σύμφωνο σταθερότητας εκτιμάται ότι αύξησαν το ΑΕΠ κατά 0.8%. Επίσης προωθήθηκε το πακέτο Γιούνκερ όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια: Στην Ελλάδα το πακέτο Γιούνκερ θα δημιουργήσει επενδύσεις της τάξης του 12 δισεκ. ευρώ».

Η υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Κλαούντια Ντερ Φος, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι εμπορικοί πόλεμοι είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. «Αν κοιτάξει κανείς την Ελλάδα θα δει μια ανοδική πορεία. Το ίδιο και στην Ευρώπη, γι’ αυτό και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι. Όμως τα σύννεφα στον ορίζοντα μας κάνουν να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε στο πώς βλέπουμε την ΕΕ» όπως είπε.

Η ίδια πρόσθεσε: «Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής έχει μια σειρά από νέες ιδέες για βιομηχανία, ψηφιακή στρατηγική  στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κτλ.. Θέλουμε μια ανταγωνιστική Ευρώπη με ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη, χρειαζόμαστε έναν καλό ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και θέλουμε να εμφανιζόμαστε με μια ενιαία φωνή προς τα διεθνή φόρα, ώστε να διεκδικήσουμε ένα επαρκές σχέδιο διεθνούς εμπορίου. Στην Ελλάδα έχετε κάνει πολλά και η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει περισσότερα. Στην Ευρώπη θέλουμε να είμαστε τεχνικά κυρίαρχοι. 3 δισεκ. θα επενδυθούν μέχρι το 2025 στην τεχνητή νοημοσύνη και αναμένουμε αυτό να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ΕΕ. Η Κίνα και η ΗΠΑ έχουν μεγάλες επιδόσεις σε αυτά κι εμείς δεν μπορούμε να υστερούμε».

Επίσης, η κ. Ντερ Φος σημείωσε ότι για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει να κινηθούμε στην ηλεκτροκίνηση. «Το 60% της αλυσίδας αξίας στην ηλεκτροκίνηση είναι από τις ΗΠΑ και την Κίνα και αν δεν κάνουμε κάτι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της κατασκευής μπαταριών. Η Ελλάδα δεν έχει παρουσία εκεί, αλλά θα θέλαμε να είναι παρούσα».

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Το ΥΠΕΞ ύψωσε την ιταλική σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Ιταλίας

admin

Αντώνης Λιβάνης: «Έφυγε» η ιστορία της σύγχρονης πολιτικής και εκδοτικής Ελλάδας

admin

Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Ανάπτυξη για όλους» με στοχευμένα μέτρα και δεσμεύσεις σε βάθος 12μήνου

admin

Συναντήσεις της Κεραμέως στη Νέα Υόρκη για την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην εκπαίδευση

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης η ευθύνη της Ν.Δ. για τις εικόνες ντροπής και την άγρια καταστολή»

admin

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Παναγιά και Οινούσσες

admin

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

admin

Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ

admin

Μητσοτάκης: Στέλνουμε μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Θεοδωρικάκος για προϋπολογισμό: Προχωράμε σε βαθιές τομές στο Δημόσιο, ενισχύουμε την αυτοδιοίκηση

admin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: «Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα ευρωπαϊκά εργαλεία που έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

admin

Καταδίκη Αυγενάκη για το περιστατικό επίθεσης σε αγώνα 15χρονων στη Θεσσαλονίκη

admin

Σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας για τα εκτός λειτουργίας λόγω σεισμού σχολεία στην Κρήτη

admin

Προανακριτική Novartis: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε για τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου» λέει ο Τζανακόπουλος

admin

«Το σύστημα του 112 θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους»

admin

Απάντηση Κεραμέως σε ανάρτηση του Τσίπρα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

admin

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον κορονοϊό

admin

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας πριν το τέλος του έτους

admin