Image default
Ευρώπη

Το έργο Αβραμόπουλου εξήραν οι πολιτικές ομάδες στην επιτροπή LIBE του ΕΚ

Στη συζήτηση με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) για τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημειώνεται πως ήταν η τελευταία φορά που ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε στη συζήτηση με την Επιτροπή LIBE, έχοντας την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επίτροπου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE αλλά και η πλειονότητα των Συντονιστών των πολιτικών ομάδων της LIBE εξήραν το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ο κ. Αβραμόπουλος και τη σημαντική συνεισφορά του στο διάλογο της Επιτροπής κυρίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE, Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D), ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστούμε πολύ κ. Επίτροπε, επιτελέσατε το καθήκον σας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περηφανη που σας είχε Επίτροπο για ένα χαρτοφυλάκιο τόσο σημαντικό για εκείνη αλλά ταυτόχρονα τόσο σημαντικό, ευαίσθητο και δύσκολο για την Ευρώπη. Για πέντε χρόνια κρατήσατε ζωντανή την προσοχή μας. Θέλουμε να σας εκφράσουμε όχι μόνο τη θεσμική μας ευγνωμοσύνη αλλά την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Ελπίζω ότι θα υπάρξει συνέχεια για εσάς μετά το τέλος της θητείας σας και θα θέλαμε να σας δούμε στα νέα αξιώματα που επιφυλάσσει το μέλλον για εσάς».

H συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), Roberta Metsola, ευχαρίστησε με τη σειρά της τον κ. Αβραμόπουλο για τη σκληρή δουλειά αλλά και για την αδιάλειπτη συνεργασία τα πέντε αυτά χρόνια, ενώ τόνισε την εκτίμηση προς το πρόσωπό του από όλα τα Μέλη της Επιτροπής LIBE, ανεξαρτήτως πολιτικών ομάδων. Ανέφερε επίσης πως η δουλειά του κ. Αβραμόπουλου συνεισέφερε στο γεγονός πως δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν πέντε χρόνια όσον αφορά στη διάσωση ζωών, στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, στη μείωση των ροών και στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.

Ο συντονιστής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE, Claude Moraes, εξέφρασε την εκτίμηση της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών αλλά και προσωπικά, προς τον κ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Moraes εξήρε το ρόλο του κ. Αβραμόπουλου και την πάντοτε υπεύθυνη στάση του απέναντι την Επιτροπή LIBE ενώ εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τη δημιουργία των hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία και τη διαφύλαξη της Σένγκεν.

Η Sophia in’t Veld συντονιστής της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (RE), εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνεργασία τους, η οποία είχε ξεκινήσει πριν ακόμα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Η Tineke Strik, συντονιστής της ομάδας των Πρασίνων (Greens-EFA), ευχαρίστησε με τη σειρά της τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και εξέφρασε τη χαρά της για την ευκαιρία της πρώτης αυτής συνομιλίας τους. Η κυρία Cornelia Ernst εκ μέρους της ένωσης αριστερών κομμάτων (GUE/NGL) ευχαρίστησε και αναγνώρισε τη συνεισφορά του κ. Αβραμόπουλου, παρά τις συχνά αντίθετες απόψεις όσον αφορά στις συζητήσεις της Επιτροπής LIBE.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής LIBE για την συνεργασία που είχαν ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εργαστήκαμε σκληρά τα τελευταία χρόνια με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπορώ να πω πως κάναμε ένα βήμα μπροστά. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, όμως μπορώ να σας θυμίσω από που ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι δεν ήσασταν εδώ ακόμη. Δεν ήταν εύκολη δουλειά και όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, κάποιοι συνάδελφοί μου με θεωρούσαν ως ‘άτυχο’ αλλά βλέπω πέντε χρόνια αργότερα πως ήμουν ανάμεσα στους πιο τυχερούς. Είχα να αποδείξω αυτό για το οποίο είχα δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της ακρόασής μου: ότι θα είμαι ένας πραγματικά Ευρωπαίος Επίτροπος, που θα υπερασπίζεται τις Συνθήκες και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο αν αυτές οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους μας».

Σχετικα αρθρα

Συνολικά 228.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων μετανάστευσαν σε χώρες της E.E. το 2018

admin

Σχοινάς: Δεσμεύομαι να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους πολίτες

admin

Σκρέκας: εξαίρεση από τους δασμούς και για φέτα, ροδάκινα ζήτησε από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών

admin

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

admin

Γκουτέρες – ΟΗΕ: «Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!» – πάνω από 60 ηγέτες θα μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα

admin

Τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

admin

Η εβδομάδα που άλλαξε τον χάρτη του πολέμου στη Συρία

admin

Toyota και Suzuki ενώνουν δυνάμεις – μετοχική συνεργασία λόγω τεχνολογικών προκλήσεων

admin

8.000 ευρώ για τις πρακτικές που δεν αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες

admin

Χατζηδάκης: Συμμαχία κατά της πλαστικής ρύπανσης – Εθνική Συντονίστρια η Α. Κοσμοπούλου

admin

Οι Καταλανοί κρίνουν το μέλλον του Σάντσεθ

admin

Τουσκ: Σε επτά-οκτώ ώρες θα ξέρουμε τι θα γίνει με το Brexit

admin

Τζόνσον: Ζήτησα την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου

admin

«Μπροστά στην Γκρέτα ο βασιλιάς είναι γυμνός»

admin

Τσίπρας: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία και η ενταξιακή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

admin

Το μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει την τιμή του Bitcoin

admin

Εξαιρούνται ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές από τους δασμούς Τραμπ

admin

Το Δημοκρατικό Τσουνάμι, ένα ανώνυμο κίνημα στην Καταλονία

admin