Image default
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Πιο κοντά στους πολίτες η διακυβέρνηση ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα

Η κάθετη οργάνωση είναι η δεύτερη φάση ανάπτυξης του επιτελικού κράτους, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, «είναι δηλαδή η βάση αυτού που ονομάζουμε η επικουρικότητα του κράτους, ενώ το σκεπτικό είναι να έρθει η διακυβέρνηση πιο κοντά στους πολίτες, έτσι ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα».

Μιλώντας σε αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα ζητήματα του επιτελικού κράτους και της ανάπτυξης, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, μίλησε για την απλούστευση των διαδικασιών διοικητικών πράξεων, για την μεταφορά του 80% των αρμοδιοτήτων σε περιφέρειες και δήμους, καθώς και για την μεταφορά πόρων μέσω του σημερινού ΕΝΦΙΑ.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, «η βασική λογική πάνω στην οποία οικοδομείται η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα διπλό σχέδιο για να μπορέσουμε να εισαγάγουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κυβερνησιμότητας».

Στη Βουλή η δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους

Μάλιστα τόνισε, ότι «η δεύτερη φάση ανάπτυξης του επιτελικού κράτους είναι η κάθετη οργάνωση, είναι δηλαδή η βάση αυτού που ονομάζουμε η επικουρικότητα του κράτους, ενώ το σκεπτικό είναι να έρθει η διακυβέρνηση πιο κοντά στους πολίτες, έτσι ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα».

«Αυτή η δεύτερη φάση», συνέχισε, «αναμένεται να έρθει στην Βουλή και συνιστά ένα κεντρικό στρατηγικό σχέδιο, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, για να μπορέσει να παραγάγει ένα πολύ σύγχρονο προϊόν με μία μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη της χώρας». «Αυτή η δεύτερη φάση ανάπτυξης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Μιλώντας για τα ζητήματα του επιτελικού κράτους και της κεντρικής δομής, η οποία όπως είπε αναπτύσσεται, ανέφερε, όπως μεταδίδει το -, ότι «σκοπός ήταν να υπάρξει μία νέα δομή, η οποία πλέον θα αναφέρεται στον προγραμματισμό και στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «έχει ήδη εισαχθεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης δημόσιων πολιτικών που εξειδικεύει συγκεκριμένες δράσεις και έργα ανά υπουργείο, τα οποία καλούνται να τα υπηρετήσουν με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Η ανασυγκρότηση του κράτους

Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του κράτους, όπως μεταδίδει το -, είπε ότι σημαντικό ζήτημα είναι και η μεγάλη απλοποίηση των διαδικασιών, η οποία όπως επισήμανε, συντελείται με διάφορους τρόπους και εξήγησε: «Ο πρώτος κεντρικός τρόπος είναι να υπάρξει μία σαφής διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και την υπηρεσιακή διοίκηση της χώρας. Με το νέο σχέδιο που εισάγεται με το επιτελικό κράτος έχουμε πλέον μία σαφή διάκριση. Η πολιτική διοίκηση, η κυβέρνηση, εκκινεί και καταλήγει στα πολιτικά στελέχη από τους γενικούς γραμματείς έως τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και πλέον η υπηρεσιακή διοίκηση είναι σαφώς διακεκριμένη, όπου εκεί προΐσταται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, ο οποίος προέρχεται μέσα από την ιεραρχία, δηλαδή είναι δημόσιος λειτουργός καριέρας και επιλέγεται με διαδικασίες όπου είναι κύριος ο ρόλος του ΑΣΕΠ».

«Με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε, «έχουμε ουσιαστικά μία απένταξη της κυβερνητικής επιρροής από τη διοίκηση, η οποία ενεργεί πλέον ανεξάρτητα και αμερόληπτα και έτσι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνέχειας του κράτους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται η όποια σχέση διαφθοράς και πελατείας μπορεί να αναπτύσσεται».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε και για το ζήτημα της νομοθεσίας, λέγοντας ότι «εισάγεται και έχει ήδη ενεργοποιηθεί ένα ευρύτατο πλέγμα κωδικοποιήσεων, απλοποιήσεων και αποκάθαρσης της νομοθεσίας, έτσι ώστε σε βάθος τριετίας να έχουμε μία απλοποίηση της νομοθεσίας στο επίπεδο του 50% με κωδικοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα της ύλης των αντίστοιχων υπουργείων». Όπως τόνισε, «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταπολεμήσουμε φαινόμενα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος είναι διεσπαρμένος σήμερα σε περισσότερα από 50 νομοθετήματα, η πανεπιστημιακή νομοθεσία να είναι διασπασμένη σε 75 νομοθετήματα και τούτο συνιστά βαθύτατη πηγή διαφθοράς και ουσιαστικού αναχώματος στην οποιαδήποτε αναπτυξιακή δράση».

Μεταφορά αρμοδιοτήτων σε περιφέρειες και δήμους

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην μεγάλη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους, που όπως είπε, θα αποτελούν τους βασικούς άξονες ανάπτυξης και εξήγησε: «Υπάρχει μία πάρα πολύ συγκεκριμένη μελέτη εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, όπου τίθενται μία προς μία όλες οι αρμοδιότητες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν παραχωρηθεί στις περιφέρειες και τους δήμους, έτσι ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Η βασική κατεύθυνση είναι να περιέλθουν στις περιφέρειες και στους δήμους το 80% των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίενται σε ένα κράτος, έτσι ώστε οι αρμοδιότητες αυτές να ασκούνται όσο το δυνατόν εγγύτερα στον πολίτη, με αντίστοιχη συγκεκριμένη ποσοτικοποίηση και των πόρων που απαιτούνται για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων».

Επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «προβλέπεται και έχει ήδη κατατεθεί ως πολιτική βούληση να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα οι δήμοι και οι περιφέρειες να έχουν ίδιους πόρους τους οποίους θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν προς όφελος των δημοτών της κάθε περιφέρειας».

Ως προς τον τρόπο που θα γίνει, είπε ότι «στόχος είναι να περιέλθει ο σημερινός ΕΝΦΙΑ ως αυτοτελής πόρος στους δήμους και στις περιφέρειες, έτσι ώστε να είναι δυνατή όχι μόνον η χάραξη της στρατηγικής του κάθε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η ευθύνη για την διαχείριση αυτών των συγκεκριμένων πόρων».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο «για πολύ μικρή απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ, λόγω γραφειοκρατίας αλλά και έλλειψης συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών τα οποία θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μία μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Όπως είπε, «στα σχέδια της κυβέρνησης είναι στα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναφορά στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή το σημερινό ποσοστό το οποίο κινείται στο 80% προς 20% υπέρ του κεντρικού κράτους, να έρθει σε ένα επίπεδο σχετικής ισορροπίας, προκειμένου οι πόροι να κατανέμονται μεταξύ του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και των δήμων, έτσι ώστε να είναι πολύ περισσότερο δυνατή η ανάπτυξη περιφερειακών και δημοτικών έργων, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών».

Κλείνοντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «η λογική πάνω στην οποία θα στηριχθεί το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, είναι ότι η περιφερειακή ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στις ίδιες τις περιφέρειες», συμπληρώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό η κεντρική εξουσία θα παράγει δημόσιες πολιτικές, αλλά οι περιφέρειες και οι δήμοι θα είναι οι φορείς μέσα στους οποίους θα καλλιεργείται ουσιαστικά το νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Πέτσας για μάσκα σε εξωτερικούς χώρους: Δεν είναι στο τραπέζι τέτοιο σενάριο

admin

Δικαιολογίες Παππά για την Company της Κύπρου

admin

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ΝΑΤΟ: Κίνδυνος ατυχήματος από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας

admin

Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Το νέο μας πρόγραμμα στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Πώς αξιολογούν οι πολίτες τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης

admin

Πιερρακάκης: Ένας αριθμός για κάθε πολίτη από τη γέννησή του

admin

Οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων Κύπρου και Λιβύης θεωρούν άκυρη τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης

admin

Μέρκελ: Δύσκολη η συζήτηση με Ελλάδα – Κύπρο – Βήμα προόδου η συμφωνία για Λευκορωσία – Τουρκία

admin

Οι Τούρκοι κράτησαν στον αέρα για 20 λεπτά το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια!

admin

Αντιδήμαρχος Ναυπλίου: Εγώ το Πάσχα σουβλίζω αρνί και ο μετανάστης το σκύλο

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

admin

Κορωνοϊός-Βουλή: Με «προσωπικό ασφαλείας» θα «τρέχουν» οι εργασίες

admin

Σκευωρία και στο ΚΕΕΛΠΝΟ με το δόγμα Πολάκη για φυλακίσεις αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

admin

Γεννηματά: Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο για τους λίγους

admin

Αύριο στο Κάιρο για την τριμερή Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Συμπάρασταση του Καναδά στην Ελλάδα για μεταναστευτικό και κορονοϊό – Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Σαμπάν

admin

Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

admin