Image default
Οικονομία

Για άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών συνεταιριστικών τραπεζών μιλά ο Μιχάλης Κατρινης

Για δανειολήπτες δύο ταχυτήτων στη διαχείριση των κόκκινων δανείων κάνει λόγο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, και καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για την άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών σε σχέση με τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών.

Το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών σήμερα, είναι δυσμενέστερο για τους δανειολήπτες των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών, αφού υποχρεώνονται σε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους τα 8 έτη, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους, σε αντίθεση με το ισχύον πλαίσιο των συστημικών τραπεζών που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και 20 έτη, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κατρίνης.

«Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο καθεστώς “τιμωρίας” των επιχειρηματιών που στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία με τη χρονίζουσα έλλειψη ρευστότητας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έρχονται αντιμέτωποι με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και δυσμενέστερους όρους.»

» Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο εμφανές, αν συνυπολογίζουμε το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (55%) των συνεταιριστικών τραπεζών, συγκριτικά με το μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος» προσθέτει.

Ο κ. Κατρίνης ζητά από τον κ. Σταϊκούρα «τη δημιουργία ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, ώστε να μην υπάρχουν δανειολήπτες δύο ταχυτήτων, αλλά να μην στιγματιστούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες που, παρά την προβληματική κατάληξη ορισμένων, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ειδικά για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: “ΕΝΙΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ”

Κύριε Υπουργέ,

Το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και της αντιμετώπισης των δανειοληπτών, πρέπει να διέπεται από ενιαίους κανόνες για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και στις οποίες το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του συστήματος (πάνω από το 55% του συνόλου των δανείων).

Οι συστημικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από σχετική ευελιξία στο ζήτημα της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, δίνοντας περιθώριο αποπληρωμής που φτάνει έως και τα 20 έτη, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη.

Από την άλλη πλευρά, όσοι πήραν δάνειο από συνεταιριστική τράπεζα που τελεί υπό εκκαθάριση, υποχρεώνονται από τον εκκαθαριστή να ενταχθούν σε ρύθμιση η οποία προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 8 μόνο έτη, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους.

Είναι σαφές ότι στην περίπτωση δανείου από συνεταιριστική τράπεζα, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή του από τον επιχειρηματία σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και τη δυστοκία στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι με αυτή τη διαφορετική μεταχείριση, δημιουργούνται δανειολήπτες δύο ταχυτήτων: Όσοι πήραν δάνεια από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που είναι υπό εκκαθάριση, αντιμετωπίζουν δυσμενέστερους όρους και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Ουσιαστικά, οι δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών τιμωρούνται, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συνεταιριστικές τράπεζες οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση.

Επειδή οι κανόνες αντιμετώπισης των δανειοληπτών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τη λογική της ισότιμης αντιμετώπισης

Επειδή πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας συνεργάστηκαν με συνεταιριστικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους

Επειδή οι συνεταιριστικές τράπεζες, παρά την προβληματική κατάληξη συγκεκριμένων περιπτώσεων, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα όταν επικεντρωθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας.

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν έχει εκτιμήσει σωστά τις διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο ρύθμισης των δανείων στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες και πόσες επιχειρήσεις αφορά αυτό.

2. Τι προτίθεται να κάνει για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Βουλευτής Ηλείας

Σχετικα αρθρα

Αλλάζει σελίδα η αγορά ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών σε Ελλάδα και Κύπρο

admin

Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

admin

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας για την κρίση στον Περσικό Κόλπο

admin

Πράσινο φως για το Ελληνικό και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

admin

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 289 τακτικού προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής

admin

Οι ενέργειες του ελληνικού υπ. Τουρισμού μετά την πτώχευση της Thomas Cook

admin

Στα 1,9 δισ. ευρώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο χάρη στον τουρισμό

admin

Αυθαίρετα: Μόνιμη ρύθμιση και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

admin

Έτινγκερ: Μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη

admin

Επίδομα θέρμανσης : Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων

admin

Συντάξεις χηρείας : Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Mείωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο

admin

Νέα υψηλά 5,5 ετών για τον ΟΤΕ

admin

Το επάγγελμα που θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο σε κενές θέσεις εργασίας το 2020 στην Ευρώπη

admin

To κοινό λάθος Τραμπ και Ομπάμα στη Συρία

admin

Golden Visa : Συνεχίζεται η «απόβαση» Κινέζων στην Ελλάδα

admin

Handelsblatt: Την ημέρα του «Όχι» οι Έλληνες περίμεναν φέτος ένα «ναι»

admin

ExxonMobil : Πάει για επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος της κυπριακής ΑΟΖ

admin