Image default
Οικονομία

Για άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών συνεταιριστικών τραπεζών μιλά ο Μιχάλης Κατρινης

Για δανειολήπτες δύο ταχυτήτων στη διαχείριση των κόκκινων δανείων κάνει λόγο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, και καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για την άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών σε σχέση με τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών.

Το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών σήμερα, είναι δυσμενέστερο για τους δανειολήπτες των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών, αφού υποχρεώνονται σε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους τα 8 έτη, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους, σε αντίθεση με το ισχύον πλαίσιο των συστημικών τραπεζών που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και 20 έτη, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κατρίνης.

«Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο καθεστώς “τιμωρίας” των επιχειρηματιών που στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία με τη χρονίζουσα έλλειψη ρευστότητας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έρχονται αντιμέτωποι με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και δυσμενέστερους όρους.»

» Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο εμφανές, αν συνυπολογίζουμε το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (55%) των συνεταιριστικών τραπεζών, συγκριτικά με το μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος» προσθέτει.

Ο κ. Κατρίνης ζητά από τον κ. Σταϊκούρα «τη δημιουργία ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, ώστε να μην υπάρχουν δανειολήπτες δύο ταχυτήτων, αλλά να μην στιγματιστούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες που, παρά την προβληματική κατάληξη ορισμένων, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ειδικά για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: “ΕΝΙΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ”

Κύριε Υπουργέ,

Το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και της αντιμετώπισης των δανειοληπτών, πρέπει να διέπεται από ενιαίους κανόνες για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και στις οποίες το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του συστήματος (πάνω από το 55% του συνόλου των δανείων).

Οι συστημικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από σχετική ευελιξία στο ζήτημα της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, δίνοντας περιθώριο αποπληρωμής που φτάνει έως και τα 20 έτη, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη.

Από την άλλη πλευρά, όσοι πήραν δάνειο από συνεταιριστική τράπεζα που τελεί υπό εκκαθάριση, υποχρεώνονται από τον εκκαθαριστή να ενταχθούν σε ρύθμιση η οποία προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 8 μόνο έτη, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους.

Είναι σαφές ότι στην περίπτωση δανείου από συνεταιριστική τράπεζα, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή του από τον επιχειρηματία σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και τη δυστοκία στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι με αυτή τη διαφορετική μεταχείριση, δημιουργούνται δανειολήπτες δύο ταχυτήτων: Όσοι πήραν δάνεια από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που είναι υπό εκκαθάριση, αντιμετωπίζουν δυσμενέστερους όρους και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Ουσιαστικά, οι δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών τιμωρούνται, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συνεταιριστικές τράπεζες οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση.

Επειδή οι κανόνες αντιμετώπισης των δανειοληπτών θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τη λογική της ισότιμης αντιμετώπισης

Επειδή πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας συνεργάστηκαν με συνεταιριστικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους

Επειδή οι συνεταιριστικές τράπεζες, παρά την προβληματική κατάληξη συγκεκριμένων περιπτώσεων, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα όταν επικεντρωθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας.

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν έχει εκτιμήσει σωστά τις διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο ρύθμισης των δανείων στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες και πόσες επιχειρήσεις αφορά αυτό.

2. Τι προτίθεται να κάνει για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Βουλευτής Ηλείας

Σχετικα αρθρα

Κατώτατος μισθός : Πότε θα υπάρξει περαιτέρω αύξησή

admin

28η Οκτωβρίου : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

admin

Στουρνάρας: Αυξανόμενος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας

admin

Ο πολυεθνικός όμιλος Sitel Group θα εγκαταστήσει κέντρο Οutsourcing στην Αθήνα

admin

Η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Θράκη

admin

Η Γαλλία προτείνει «σύμφωνο ανάπτυξης» για την ευρωζώνη

admin

Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

admin

Επικουρική σύνταξη: Τι αλλάζει με το νέο κυβερνητικό σχέδιο

admin

Λαμπερά εγκαίνια για τη 15η HORECA

admin

Η Ελλάδα παίρνει δάνειο από την ΕΤΕπ για αντιπλημμυρικά έργα

admin

ΕΕ: Εξάμηνη παράταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

admin

Πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές της βενζίνης;

admin

Κορονο-ομολόγο : Η Γερμανία για άλλη μια φορά διακινδυνεύει τον κατακερματισμό της ευρωζώνης

admin

Επίδομα γέννας : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

admin

ΥΠΟΙΚ: Τροπολογία για μείωση του φοιτητικού ενοικίου – διεύρυνση χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

admin

Peugeot και Fiat Chrysler υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης

admin

Κοροναϊός : Οι Έλληνες αγρότες αποκτούν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας

admin

«Βόμβα» από το ελεγκτικό συνέδριο: Αναδρομικά σε 500.000 συνταξιούχους

admin