Image default
Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Χωρίς πραγματική ανάπτυξη δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική

«Πιστεύω ακράδαντα ότι, χωρίς πραγματική ανάπτυξη, που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική διεθνώς, δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική. Αλλά η λέξη ανάπτυξη, όπως χρησιμοποιείται στον πολιτικό λόγο στη χώρα μας, αντί να οδηγεί στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος για το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας, ταυτίζεται συχνά με ένα εύκολο εμπόριο ελπίδας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως «όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν μπορούμε να αοριστολογούμε, ούτε απλά να εκλιπαρούμε τον από μηχανής θεό να μας ευλογήσει, καθώς ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός για την μορφή της αυριανής μας κοινωνίας».

«Πεποίθησή μου», συνέχισε, «είναι ότι, δύσκολα θα αλλάξει η Ελλάδα χωρίς ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή ένα μοντέλο ανάπτυξης, που να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο, το άξιο ανθρώπινο δυναμικό, τη θέση της στο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τις και μελλοντικές τεχνολογικές και κλιματικές προκλήσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «πολλοί μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί αυτή η δήθεν παλαιότερη κανονικότητα ήταν η αιτία τελικά των δεινών που πέρασε ο Έλληνας την τελευταία δεκαετία της κρίσης».

Όπως πρόσθεσε, «έχοντας βγει τυπικά από τα μνημόνια, δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση, ούτε για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση, ούτε και για το ποιο μπορεί να είναι το ολιστικό σχέδιο με ορίζοντα την Ελλάδα της επόμενης εικοσαετίας».

«Γιατί ένας βασικός λόγος της κρίσης» ήταν σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, «ένα πολιτικό, συγκεντρωτικό σύστημα που ευνοούσε ένα πελατειακό καπιταλισμό». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση που αποτελεί βασική τροχοπέδη σε μια βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, πάντα μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού και περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου».

Τέλος, ο πρόεδρος ΚΙΔΗΣΟ επεσήμανε ότι «για να υπάρξει πρόοδος, απαιτείται προγραμματισμός αλλά και απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας, πνευματικής και επιχειρηματικής, από ένα κράτος γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό».

Σχετικα αρθρα

Γεωτρήσεις στην Κύπρο: Το Λονδίνο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες

admin

Tι λέει η εταιρεία CCC για το υπόμνημα Καλογρίτσα

admin

Μεταναστευτικό – Κουμουτσάκος: Διεκδικούμε θέσπιση ευρωπαϊκού ταμείου για κράτη που πιέζονται από τις ροές

admin

Ευχές για άλλη μια πενταετία στο προεδρικό μέγαρο άκουσε ο Παυλόπουλος

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών

admin

Τάκης Θεοδωρικάκος στο ΘΕΜΑ: Το «288» χρειάζεται και στα εθνικά θέματα

admin

O Ακάρ επαναφέρει την πρόταση της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα

admin

Στον Έβρο την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ

admin

Ελληνοτουρκικά: Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Πομπέο την Παρασκευή

admin

Διπλωματικός «πυρετός»: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πάιατ για τις τουρκικές προκλήσεις

admin

Ελληνοτουρκικά – Welt: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό» ζήτησε από τους στρατηγούς του ο Ερντογάν

admin

Κορωνοϊος-Μαξίμου: Τη Δευτέρα το ολοκληρωμένο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας

admin

Βουλή: Ονομαστικές ψηφοφορίες εξ αποστάσεως μέσω κινητού

admin

Τούρκος καθηγητής: Το δίκαιο είναι με την Ελλάδα για τα νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο

admin

Προκόπης Παυλόπουλος: Το μήνυμα του ΠτΔ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

admin

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα καταλάβουμε την εξέλιξη της νόσου

admin

Πέτσας: Να μην προκαλέσουν οι Τούρκοι κατά την επίσκεψη της Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

admin

Χρηστίδης για ΔΕΗ: Η πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η δικαιοσύνη και η διαφάνεια για τους πάντες

admin