Image default
Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Χωρίς πραγματική ανάπτυξη δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική

«Πιστεύω ακράδαντα ότι, χωρίς πραγματική ανάπτυξη, που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική διεθνώς, δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική. Αλλά η λέξη ανάπτυξη, όπως χρησιμοποιείται στον πολιτικό λόγο στη χώρα μας, αντί να οδηγεί στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος για το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας, ταυτίζεται συχνά με ένα εύκολο εμπόριο ελπίδας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως «όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν μπορούμε να αοριστολογούμε, ούτε απλά να εκλιπαρούμε τον από μηχανής θεό να μας ευλογήσει, καθώς ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός για την μορφή της αυριανής μας κοινωνίας».

«Πεποίθησή μου», συνέχισε, «είναι ότι, δύσκολα θα αλλάξει η Ελλάδα χωρίς ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή ένα μοντέλο ανάπτυξης, που να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο, το άξιο ανθρώπινο δυναμικό, τη θέση της στο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τις και μελλοντικές τεχνολογικές και κλιματικές προκλήσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «πολλοί μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί αυτή η δήθεν παλαιότερη κανονικότητα ήταν η αιτία τελικά των δεινών που πέρασε ο Έλληνας την τελευταία δεκαετία της κρίσης».

Όπως πρόσθεσε, «έχοντας βγει τυπικά από τα μνημόνια, δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση, ούτε για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση, ούτε και για το ποιο μπορεί να είναι το ολιστικό σχέδιο με ορίζοντα την Ελλάδα της επόμενης εικοσαετίας».

«Γιατί ένας βασικός λόγος της κρίσης» ήταν σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, «ένα πολιτικό, συγκεντρωτικό σύστημα που ευνοούσε ένα πελατειακό καπιταλισμό». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση που αποτελεί βασική τροχοπέδη σε μια βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, πάντα μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού και περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου».

Τέλος, ο πρόεδρος ΚΙΔΗΣΟ επεσήμανε ότι «για να υπάρξει πρόοδος, απαιτείται προγραμματισμός αλλά και απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας, πνευματικής και επιχειρηματικής, από ένα κράτος γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό».

Σχετικα αρθρα

Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Τουρκίας

admin

Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ μας ξαναγυρίζει στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία

admin

Ράπτη: Πολύ πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

admin

Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας: Εφαρμόζει τη συμφωνία με τη Λιβύη – Στέλνει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη

admin

Ψήφος των ομογενών: «Ναι» με ενστάσεις από τον Κουτσούμπα

admin

Μητσοτάκης στην Κίνα: Με τρίπτυχο εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, επενδύσεις το μήνυμα στο επιχειρηματικό φόρουμ

admin

Πολάκης για Προανακριτική: Δεν τολμάτε να κάνετε πρόταση για μένα ή τον Τσίπρα

admin

Πόθεν έσχες Πολάκη: Το δάνειο των 300.000 ευρώ και το ταχύπλοο των 70.000 ευρώ

admin

Αβραμόπουλος: Να διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των πολιτών της Ε.Ε.

admin

Σε τροχιά υλοποίησης η σιδηροδρομική σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής του Κιλκίς

admin

Υπ. Δικαιοσύνης: Συνεχίζεται κανονικά η διάθεση των έγχαρτων ενσήμων

admin

Δένδιας: Βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο

admin

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο στη Μεσόγειο, αλλά…

admin

Σκυλακάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακύλησε στους φορολογούμενους το βάρος της περίθαλψης μεταναστών

admin

Στο υπουργικό συμβούλιο οι συμβάσεις για F-16, Mirage και υποβρύχια

admin

Βαρθολομαίος σε Κυμπουρόπουλο: Το μήνυμά μας είναι αξιοπρεπής ζωή και ίσες ευκαιρίες για όλους

admin

ΚΚΕ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή να φτάσει μέχρι και στη συμμετοχή σε νέες «Κορέες»

admin

Πού κάθεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εκλογές

admin