Image default
Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Χωρίς πραγματική ανάπτυξη δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική

«Πιστεύω ακράδαντα ότι, χωρίς πραγματική ανάπτυξη, που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική διεθνώς, δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική. Αλλά η λέξη ανάπτυξη, όπως χρησιμοποιείται στον πολιτικό λόγο στη χώρα μας, αντί να οδηγεί στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος για το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας, ταυτίζεται συχνά με ένα εύκολο εμπόριο ελπίδας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως «όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν μπορούμε να αοριστολογούμε, ούτε απλά να εκλιπαρούμε τον από μηχανής θεό να μας ευλογήσει, καθώς ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός για την μορφή της αυριανής μας κοινωνίας».

«Πεποίθησή μου», συνέχισε, «είναι ότι, δύσκολα θα αλλάξει η Ελλάδα χωρίς ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή ένα μοντέλο ανάπτυξης, που να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο, το άξιο ανθρώπινο δυναμικό, τη θέση της στο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τις και μελλοντικές τεχνολογικές και κλιματικές προκλήσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «πολλοί μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί αυτή η δήθεν παλαιότερη κανονικότητα ήταν η αιτία τελικά των δεινών που πέρασε ο Έλληνας την τελευταία δεκαετία της κρίσης».

Όπως πρόσθεσε, «έχοντας βγει τυπικά από τα μνημόνια, δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση, ούτε για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση, ούτε και για το ποιο μπορεί να είναι το ολιστικό σχέδιο με ορίζοντα την Ελλάδα της επόμενης εικοσαετίας».

«Γιατί ένας βασικός λόγος της κρίσης» ήταν σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, «ένα πολιτικό, συγκεντρωτικό σύστημα που ευνοούσε ένα πελατειακό καπιταλισμό». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση που αποτελεί βασική τροχοπέδη σε μια βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, πάντα μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού και περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδίου».

Τέλος, ο πρόεδρος ΚΙΔΗΣΟ επεσήμανε ότι «για να υπάρξει πρόοδος, απαιτείται προγραμματισμός αλλά και απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας, πνευματικής και επιχειρηματικής, από ένα κράτος γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό».

Σχετικα αρθρα

Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητα της Ελλάδας η προστασία του περιβάλλοντος

admin

Novartis: Μυστική και βραδινή ψηφοφορία για την προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου

admin

Όταν η Μέρκελ έλεγε για Τσίπρα: «Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα»

admin

ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό: Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα

admin

Την Παρασκευή η συνάντηση Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

admin

Ακιντζί: Συνεχίζει να ενδιαφέρεται για εμπλοκή στο Κυπριακό ο Γκουτέρες

admin

Βρούτσης: Τη Δευτέρα τελειώνει το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

admin

Αυγενάκης για τους περιορισμούς στις θητείες των προέδρων: Κάναμε αλλαγή στη διατύπωση, όχι στην ουσία

admin

Νίκη Κεραμέως: Νέα εποχή για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

admin

Μητσοτάκης: Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί ξανά

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Tα άρθρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τον Οκτώβριο το νέο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο άσυλο

admin

Καθησυχάζει τους νησιώτες για το προσφυγικό ο Χρυσοχοΐδης

admin

Θεοδωρικάκος: Να βάλουμε τέλος στην αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού

admin

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η δεξίωση της Βασίλισσας, οι έριδες των ηγετών και ο ρόλος του Στόλτενμπεργκ

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί διαμαρτύρονται Γαβρόγλου και Φίλης για τα θρησκευτικά;

admin

Γεωργιάδης: Ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για start up επιχειρήσεις

admin

Πατούλης: Προτεραιότητα μας η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

admin