Image default
Σοφοκλέους 10

Επιστρέφουν τα ποιοτικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα

«Αρχίζει και σοβαρεύει η κατάσταση με την Ελλάδα και πλέον οι επενδυτές δε μας βλέπουν ως τον… παρία της Ευρώπης, αλλά μας βλέπουν ως μια χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα, οπότε αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες που πάντα υπάρχουν».

Αυτά τονίζει παράγοντας της αγοράς με καλή γνώση των τεκταινομένων και των εξελίξεων, με άριστη μάλιστα ενημέρωση για το κλίμα που καταγράφηκε στο διήμερο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο που ολοκληρώθηκε χθες.

Παρ’ ότι ποτέ ένα road show δεν έχει άμεσα θετικά (ή αρνητικά) αποτελέσματα ούτε μπορεί να «μετρηθεί» η επιτυχία του μόνο με… ξερούς αριθμούς συναντήσεων και συμμετοχών, σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, οι ξένοι αρχίζουν και βλέπουν διαφορετικά την Ελλάδα.

Το γεγονός άλλωστε των διαρκών ιστορικών χαμηλών στις αποδόσεις των ομολόγων λέει πολλά για τους ξένους, τους σοβαρούς ξένους, που κινούνται θεσμικά και πάντα βάση καταστατικού. Υπάρχει άρση των capital controls, στη χώρα εκλέχθηκε μια κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και με ξεκάθαρη στόχευση σ’ ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ευρύτερα υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης.

Άλλωστε, το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία, ο ΟΤΕ, εξέδωσε ομόλογο αυτή την εβδομάδα με επιτόκιο κάτω από το 1%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δανεισμού για ελληνική εταιρεία, μαρτυρά επίσης πολλά.

Στο διήμερο road show λοιπόν που έγινε στο Λονδίνο, εμφανίστηκαν σοβαρά και μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» που δείχνουν να ανακάμπτουν στην ελληνική αγορά, ή τουλάχιστον ψάχνουν αφορμές και αιτίες να επενδύσουν. Η Fidelity, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως με υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 1,5 τρισ. Δολάρια, έδωσε το παρόν στο Λονδίνο.

Συμμετείχαν επενδυτικοί όμιλοι που είχαν από καιρό εγκαταλείψει – επενδυτικά – την Ελλάδα και τώρα έδειξαν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, με τους Έλληνες χρηματιστές να εκτιμούν ότι σταδιακά αυτή η αλλαγή στη στάση των ξένων, θα φέρει και εισροές στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Αυτό που διακρίνουν οι ξένοι είναι ότι η ελληνική οικονομία, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε timing τέτοιο που δύναται να… σηκωθεί και μάλιστα με καλούς ρυθμούς. Υπάρχουν οι προοπτικές για φυγή προς τα εμπρός και… επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν ορισμένοι.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι οίκων όπως Fidelity Management & Research, η Goldman Sachs, Blackrock, BNP PARIBAS, JP Morgan, GSO, Hamblin Watsa Investments Council, INVESCO, ONE Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, Wellington κ.α. Μένει να δούμε κατά πόσο θα μετουσιωθεί – στην πράξη – το ενδιαφέρον των ξένων και αν το κρεσέντο στον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α. αλλά και το μπαράζ των εξαγορών ελληνικών εταιρειών (Κανάκης, Κρητών Άρτος κ.α.) θα συνεχιστεί…

Σχετικα αρθρα

Απειλούνται οι τράπεζες από τους ομίλους με δίκτυο καταστημάτων

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

admin

Χ.Α.: Ο ΟΤΕ στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης

admin

Υπερπουλημένη η αγορά σε βραχυχρόνιο επίπεδο

admin

ΧΑ-FAST FINANCE

admin

Η επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου ενίσχυσε το Χ.Α.

admin

Οι αγοραστές πέρασαν σε αντεπίθεση διαρκείας

admin

Χρηματιστήριο: Ήπιες πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα

admin

Ζητείται αντίδραση στο Χ.Α., έστω και τεχνικής μορφής

admin

Κατακόρυφα βελτιωμένο το επενδυτικό προφίλ της χώρας

admin

Το Χ.Α., η διεθνής διόρθωση και η…αναβολή αναβάθμισης από Fitch

admin

Η εκτίμηση των αναλυτών για την πορεία του Γενικού Δείκτη

admin

Το προφίλ των επενδυτών που επέλεξαν το ομόλογο της Πειραιώς

admin

Διορθωτικά μπήκε ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτωτικές τάσεις άνοιξε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

admin

EUROXX-Ανάσα ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και “πιστοποίηση” επενδυτικής βαθμίδας για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

admin

Sell – off στο Χ.Α. (-4,36%) – Απώλειες 8,25% στις Τράπεζες…

admin