Image default
Πολιτική

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Στοίχημα η συνεργασία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Για ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και θεσμικής συννενόησης που πρέπει να στείλει η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αμέσως μετά την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Το στοίχημα αυτής της επιτροπής είναι να εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, για τη νέα νοοτροπία που εκπροσωπεί πιστεύω το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αυτή η Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να εκπέμψει σήμα συνεργασίας, θεσμικής συνεννόησης, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, δυνατότητα σύνθεσης, μεταξύ διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, και βεβαίως τη δυνατότητα να βγάλει μια απόφαση στο τέλος, όχι με την μικροκομματική λογική, που έχει το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά με μια λογική θεσμική που θα έχει το βλέμμα των βουλευτών και του Κοινοβουλίου, στραμμένο στις επόμενες γενιές».

Η Επιτροπή έχει να συζητήσει 49 διατάξεις, εκ των οποίων οι 10 είναι καταργήσεις μεταβατικών διατάξεων που υπάρχουν στο υφιστάμενο Σύνταγμα. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εισηγήθηκε η συζήτηση αυτών των 49 άρθρων να δομηθεί σε 10 κεφάλαια.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία διαδικασία στην οποία δεν υπάρχουν ούτε κυβέρνηση ούτε υπουργοί. Είναι διαδικασία που αφορά τους βουλευτές και γι΄αυτό είναι μεγάλη τιμή για όσους συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι έχει γίνει σοβαρή προεργασία από την πλευρά του κ. Στυλιανίδη για την κατανομή της συζήτησης σε κεφάλαια.

«Θα επιδιώξουμε και εμείς τη συναίνεση στην αίθουσα αυτή», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία στιγμή του πολιτεύματος και πρέπει να έχει την αντίστοιχη συμπεριφορά εκ μέρους όλων μας.

«Εμείς έχουμε συνεπή στάση ως προς όλες τις προτάσεις που είχαμε θέσει στην προηγούμενη Βουλή. Όταν, για παράδειγμα, έρθει η ώρα, θα φανεί ότι δεν έχουμε διαφοροποιήσει τη θέση μας, σε σχέση με την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έχουν άλλα κόμματα και δη το κυβερνών», είπε ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος και πρότεινε μαζί με τη συζήτηση για τα αναθεωρητέα άρθρα, να γίνεται και μια συζήτηση για τα νομοσχέδια που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως η ψήφος των ομογενών και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι ο ένας μήνας είναι ασφυκτικός για ολοκληρωμένη συζήτηση όλων των ενοτήτων και ζήτησε να γίνεται εκ των προτέρων γνωστό τι προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για τη νέα διατύπωση των άρθρων.

«Ελπίζω να είμαστε πρακτικοί και γρήγοροι και ελπίζω οι συνταγματολόγοι της Επιτροπής να ακούνε και όσα λένε στις συνεδριάσεις και οι πολιτικοί», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος πρέπει να δοθεί.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, είπε ότι η Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ευημερία του ελληνικού λαού.

Ασφυκτικό χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα για μια σοβαρή επεξεργασία και μια δημιουργική διακομματική δουλειά, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Να συζητηθούν σε αυτοτελές κεφάλαιο οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερες συνεδριάσεις για το κεφάλαιο που αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα. Και τα δύο έγιναν αποδεκτά από τον πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς τέθηκαν και από άλλα κόμματα.

Ο κ. Στυλιανίδης, ακούγοντας εισηγήσεις βουλευτών των άλλων κομμάτων, δήλωσε ότι «εφόσον διαπιστώνονται συγκλίσεις σε κάθε κεφάλαιο, θα διαμορφώνεται ένα τελικό κείμενο προτού κλείσει η συνεδρίαση της Επιτροπής, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η Τετάρτη και η Πέμπτη είναι οι μέρες που ορίστηκαν ως σταθερές ημέρες των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε, όμως, ανοιχτό να οργανώνονται και άλλες συνεδριάσεις αν κρίνεται απαραίτητο.

Σχετικα αρθρα

Προσφυγικό: «Κόκκινος» συναγερμός για την έξαρση των προσφυγικών ροών στα νησιά

admin

Κορωναϊός: Έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας έναντι πιθανού κρούσματος

admin

Βαρβιτσιώτης: Η θέση μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει πως είναι μια κακή συμφωνία

admin

Νέο λογογράφο αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Τη στενή συνεργασία της ΚΕΔΕ με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συναποφάσισαν Αγγελοπούλου και Παπαστεργίου

admin

Δένδιας: Πρέπει να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων Τρίπολης – Τουρκίας

admin

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, το παρασκήνιο της επιλογής και η διαδικασία εκλογής

admin

Γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 – Κύπρος: Οι Εni και Τotal δεν υπαναχώρησαν λόγω της τουρκικής επιθετικότητας

admin

Κουμουτσάκος για το μεταναστευτικό: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενεργεί υπό συνεχείς τουρκικές απειλές και εκβιασμούς

admin

Το επίσημο πρόγραμμα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Με ποιους θα συναντηθεί

admin

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών

admin

Πώς αποχαιρέτισε ο Μπουτάρης τους Θεσσαλονικείς μέσω Twitter

admin

Το πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα στην 84η ΔΕΘ

admin

Βρούτσης: Η απεργία έγινε γιατί θα τελειώσουν οι «μαϊμού» συνδικαλιστικές οργανώσεις

admin

Γεννηματά: Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, δεν την αμαυρώνουμε

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα και το μήνυμα για την ελληνική μειονότητα

admin

Λαγός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Είμαι Έλληνας εθνικιστής πατριώτης και δεν με φοβίζουν οι διώξεις

admin

Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ταυτιστεί πάλι με τους μπαχαλάκηδες

admin