Image default
Τράπεζες

Κινεζική απόβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Παρουσία στην Ελλάδα θέλει να αποκτήσει η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα του κόσμου, η China Development Bank, που έχει σύνολο ενεργητικού 16,2 τρισ. γιουάν ή πάνω από 2 τρισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα οι Κινέζοι επιθυμούν να ενταχθεί και η Ελλάδα στην Πρωτοβουλία 17 1 στο πλαίσιο της οποίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 10 υψηλόβαθμα στελέχη της China Development Bank, είχαν συνάντηση με ομάδα στελεχών της  Τράπεζας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον υποδιοικητή κ. Θεόδωρο Μητράκο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών.

Βασικό αίτημα των Κινέζων είναι να ανοίξουν υποκατάστημα  στην Ελλάδα και μάλιστα έχουν ζητήσει τη  σχετική έγκριση από την εποπτική αρχή, η οποία απαιτεί χρόνο. Ωστόσο στη συνάντηση τα στελέχη της ΤτΕ τους διαβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2016 έχει υπογραφεί μεταξύ της αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας και της τράπεζας της Ελλάδος μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας.

Στη συνάντηση της Τετάρτης η  κινεζική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά από τα στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα συζήτησαν διεξοδικά πως οι δύο πλευρές  -η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Ελλάδος-, θα αναπτύξουν την συνεργασία τους με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης η  Πρωτοβουλία 17 1 μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, στο  πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι θέλουν να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία  τους για τη σύναψη αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας και με το αρμόδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα – δηλαδή με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ). Μάλιστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών και το Υπουργείο Εξωτερικών τους ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβάλουν επίσημα το αίτημά τους στην Πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τομείς ενδιαφέροντος της China Development Bank, που δίνει έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα των χρηματοδοτήσεων τους, είναι:

·         Έργα υποδομών.

·          Πράσινη ενέργεια.

·         Μεταφορές, logistics

·          Συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας 17 1.Σχετικα αρθρα

Πρώτη πληρωμή για την επιδότηση πρώτης κατοικίας

admin

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

admin

Αθώος ο Σταύρος Ψυχάρης και τα 10 στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

Ζαββός: Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των NPLs

admin

Εθνική Τράπεζα: Φεύγουν περίπου 750 εργαζόμενοι

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

ΤΧΣ: Οι αλλαγές θα ενισχύσουν σημαντικά τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΤΕ

admin

Eurobank: Στο 31,71% κατήλθε το ποσοστό της Fairfax

admin

BoE: Προειδοποιεί το Facebook για σκληρή εποπτεία του Libra

admin

Πειραιώς: Κατέβαλε τοκομερίδιο €165,466 εκατ. για τα CoCos

admin

Credit Suisse: Άλμα 45% στα κέρδη β’ τριμήνου

admin

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία

admin

Οι «παγίδες» στις καταθέσεις εξωτερικού

admin

Μειώνονται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια

admin

DW: Ερχονται αρνητικά επιτόκια και για τους μικροκαταθέτες;

admin

ΕΤΕ: Επίπτωση 10 μβ στον CET1 από την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο

admin

Πειραιώς: Ανοδικό περιθώριο στην τιμή-στόχο βλέπει η JP Morgan

admin

Επανεξετάζονται οι τραπεζικές χρεώσεις μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

admin