Image default
Τράπεζες

Κινεζική απόβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Παρουσία στην Ελλάδα θέλει να αποκτήσει η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα του κόσμου, η China Development Bank, που έχει σύνολο ενεργητικού 16,2 τρισ. γιουάν ή πάνω από 2 τρισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα οι Κινέζοι επιθυμούν να ενταχθεί και η Ελλάδα στην Πρωτοβουλία 17 1 στο πλαίσιο της οποίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 10 υψηλόβαθμα στελέχη της China Development Bank, είχαν συνάντηση με ομάδα στελεχών της  Τράπεζας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον υποδιοικητή κ. Θεόδωρο Μητράκο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών.

Βασικό αίτημα των Κινέζων είναι να ανοίξουν υποκατάστημα  στην Ελλάδα και μάλιστα έχουν ζητήσει τη  σχετική έγκριση από την εποπτική αρχή, η οποία απαιτεί χρόνο. Ωστόσο στη συνάντηση τα στελέχη της ΤτΕ τους διαβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2016 έχει υπογραφεί μεταξύ της αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας και της τράπεζας της Ελλάδος μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας.

Στη συνάντηση της Τετάρτης η  κινεζική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά από τα στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα συζήτησαν διεξοδικά πως οι δύο πλευρές  -η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Ελλάδος-, θα αναπτύξουν την συνεργασία τους με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης η  Πρωτοβουλία 17 1 μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, στο  πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι θέλουν να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία  τους για τη σύναψη αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας και με το αρμόδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα – δηλαδή με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ). Μάλιστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών και το Υπουργείο Εξωτερικών τους ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβάλουν επίσημα το αίτημά τους στην Πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τομείς ενδιαφέροντος της China Development Bank, που δίνει έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα των χρηματοδοτήσεων τους, είναι:

·         Έργα υποδομών.

·          Πράσινη ενέργεια.

·         Μεταφορές, logistics

·          Συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας 17 1.Σχετικα αρθρα

H κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια

admin

Λαγκάρντ: Χρειάζεται νέο μείγμα ευρωπαϊκών πολιτικών

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

BBG: Θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής»

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Alpha: Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας

admin

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin

Τράπεζες: Τελειώνουν με αναδιαρθρώσεις δανείων άνω του 1,3 δισ.

admin

UBS: Οι κροίσοι βλέπουν μεγάλο sell off πριν από το τέλος του 2020

admin

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin

Τραπεζικός τομέας: Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν την περασμένη 4ετία

admin

Κάλεσμα Eurobank σε 35.000 δανειολήπτες με α’ κατοικία

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Επισπεύδεται η πληρωμή εγγυήσεων Δημοσίου στις τράπεζες

admin

Νέες επιλογές αποταμίευσης από τη Eurobank

admin

Διάκριση για Τράπεζα Πειραιώς στα Effie Awards Europe

admin

Commerzbank: Στα 271 εκατ. ευρώ τα κέρδη το β’ τρίμηνο

admin