Image default
Επιχειρήσεις

Triton: Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη Διώρυγα του Παναμά

Το Neopanamax πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων TRITON, ιδιοκτησίας της Costamare Inc., είναι πλέον το μεγαλύτερο πλοίο που πέρασε ποτέ από τη Διώρυγα του Παναμά, μετά την επέκτασή της το 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας,

Το TRITON, πλάτους 51,2 μέτρων, μήκους 369 μέτρων και χωρητικότητας 14.462 TEU, διήλθε από τη Διώρυγα στις 15 Μαΐου 2019, μεταξύ 02:00 και 18:00 τοπική ώρα, καθ’ οδόν από το Καοσιούνγκ της Ταιβάν προς το Κολόν του Παναμά.

Έσπασε, έτσι, το ρεκόρ που κατείχε από τον Αύγουστο του 2017 το CMA CGM THEODORE ROOSEVELT, μήκους 365,96 μέτρων, πλάτους 48,25 μέτρων και χωρητικότητας 14.414 TEU, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διέλευση μεγαλύτερων Neopanamax πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τη Διώρυγα του Παναμά.

Η διέλευση του TRITON έγινε εφικτή μετά την αύξηση του επιτρεπόμενου πλάτους από τα 49 μέτρα στα 51,25 μέτρα, και την κατ’ εξαίρεση αύξηση του επιτρεπόμενου μήκους των 366 μέτρων στα 369, μετά από σειρά επιτυχών δοκιμών. Η απόφαση για την αύξηση του επιτρεπόμενου πλάτους ελήφθη από την υπεύθυνη για τη Διώρυγα υπηρεσία της κυβέρνησης του Παναμά (Panama Canal Authority – ACP) τον Ιούνιο του 2018, μετά από δύο χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της διευρυμένης Διώρυγας, και επιτρέπει σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 20 σειρές, αντί για 19 έως τότε, να διέλθουν από τις δεξαμενές Neopanamax της Διώρυγας. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος πλοίου παραμένει επισήμως στα 366 μέτρα, αλλά η ACP κάνει εξαιρέσεις κατά περίπτωση για πλοία όπως το TRITON και μπορεί να αυξήσει το επιτρεπόμενο μήκος στα 369 μέτρα, μετά από επιτυχείς δοκιμές.

Πραγματοποιώντας δρομολόγιο της υπηρεσίας AUE της EVERGREEN μεταξύ Άπω Ανατολής και Αμερικής, το TRITON προγραμματίστηκε να διέλθει από τη Διώρυγα του Παναμά στις 15 Μαΐου 2019. Μετά την επιτυχή επιθεώρηση του πλοίου από τις αρχές της Διώρυγας του Παναμά, η διέλευση ξεκίνησε από τις πρώτες δεξαμενές (locks) στις 03:00 τοπική ώρα. Το TRITON έφτασε στην τοποθεσία Cocoli Locks στις 05:05 τοπική ώρα, στην τοποθεσία Aqua Clara Locks στις 13:20 τοπική ώρα, και στις 18:00 τοπική ώρα εξήλθε από τη Διώρυγα και προχώρησε προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου.

Ο Καπετάν Μάρκος Πράγιας, Πλοίαρχος του TRITON, δήλωσε σχετικά: «Η διέλευση του μεγαλύτερου έως τώρα πλοίου από τη Διώρυγα του Παναμά ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη στην υποδειγματική συνεργασία της εταιρείας μας και των ναυλωτών με την εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας, καθώς και χάρη στη μεθοδική εργασία του πληρώματος του πλοίου και των πλοηγών της Διώρυγας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και ελπίζουμε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να πραγματοποιούν δρομολόγια μέσω της Διώρυγας του Παναμά, δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές στους μεταφορείς και αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες της διευρυμένης Διώρυγας.»

Σχετικα αρθρα

Ανανεώθηκε η θητεία του Kamil Ziegler στον ΟΠΑΠ

admin

COSMOTE: Σημαντική ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM

admin

Νέος CEO στον όμιλο Andromeda Seafood ο Alex Myers

admin

Οι απάντηση ΔΕΔΔΗΕ για τις «αποτυχημένες» αποκοπές ρεύματος

admin

Περιουσιακά στοιχεία καταδικασθέντων για την υπόθεση Siemens ζήτησε ο ΟΤΕ

admin

Mytilineos: Στην αγορά της Αυστραλίας εισέρχεται η ΜΕΤΚΑ

admin

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στο δίκτυο Γαλαξίας

admin

Revoil: Αύξηση 60% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Alpha Trust Ανδρομέδα: Στις 18/11 η ΕΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,75 ευρώ/μετοχή

admin

Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων από την PayPal

admin

Παπαθανασίου: Στόχος των ΕΛΠΕ η μείωση της εξάρτησης από ρυπογόνες τεχνολογίες

admin

Quality & Reliability: Εγκρίθηκε η λογιστική μείωση συσσωρευμένων ζημιών

admin

Εχασε τζίρο η ΦΑΓΕ στο εξάμηνο

admin

Επένδυση 4,5 εκατ. από Pentech, EBRD και Marathon ανακοίνωσε η Causaly

admin

Επιστροφή κεφαλαίου από την ΕΛΒΕ Ενδυμάτων

admin

Καρέλιας: Πτώση περιθωρίων και κερδοφορίας

admin

ΟΛΠ: Στις 23/9 η ΓΣ για την έγκριση του Προγράμματος Ανταμοιβής Προσωπικού

admin

Η Johnson & Johnson Hellas δεν αποχωρεί από την Ελληνική αγορά

admin