Image default
Επιχειρήσεις

Triton: Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη Διώρυγα του Παναμά

Το Neopanamax πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων TRITON, ιδιοκτησίας της Costamare Inc., είναι πλέον το μεγαλύτερο πλοίο που πέρασε ποτέ από τη Διώρυγα του Παναμά, μετά την επέκτασή της το 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας,

Το TRITON, πλάτους 51,2 μέτρων, μήκους 369 μέτρων και χωρητικότητας 14.462 TEU, διήλθε από τη Διώρυγα στις 15 Μαΐου 2019, μεταξύ 02:00 και 18:00 τοπική ώρα, καθ’ οδόν από το Καοσιούνγκ της Ταιβάν προς το Κολόν του Παναμά.

Έσπασε, έτσι, το ρεκόρ που κατείχε από τον Αύγουστο του 2017 το CMA CGM THEODORE ROOSEVELT, μήκους 365,96 μέτρων, πλάτους 48,25 μέτρων και χωρητικότητας 14.414 TEU, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διέλευση μεγαλύτερων Neopanamax πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τη Διώρυγα του Παναμά.

Η διέλευση του TRITON έγινε εφικτή μετά την αύξηση του επιτρεπόμενου πλάτους από τα 49 μέτρα στα 51,25 μέτρα, και την κατ’ εξαίρεση αύξηση του επιτρεπόμενου μήκους των 366 μέτρων στα 369, μετά από σειρά επιτυχών δοκιμών. Η απόφαση για την αύξηση του επιτρεπόμενου πλάτους ελήφθη από την υπεύθυνη για τη Διώρυγα υπηρεσία της κυβέρνησης του Παναμά (Panama Canal Authority – ACP) τον Ιούνιο του 2018, μετά από δύο χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της διευρυμένης Διώρυγας, και επιτρέπει σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 20 σειρές, αντί για 19 έως τότε, να διέλθουν από τις δεξαμενές Neopanamax της Διώρυγας. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος πλοίου παραμένει επισήμως στα 366 μέτρα, αλλά η ACP κάνει εξαιρέσεις κατά περίπτωση για πλοία όπως το TRITON και μπορεί να αυξήσει το επιτρεπόμενο μήκος στα 369 μέτρα, μετά από επιτυχείς δοκιμές.

Πραγματοποιώντας δρομολόγιο της υπηρεσίας AUE της EVERGREEN μεταξύ Άπω Ανατολής και Αμερικής, το TRITON προγραμματίστηκε να διέλθει από τη Διώρυγα του Παναμά στις 15 Μαΐου 2019. Μετά την επιτυχή επιθεώρηση του πλοίου από τις αρχές της Διώρυγας του Παναμά, η διέλευση ξεκίνησε από τις πρώτες δεξαμενές (locks) στις 03:00 τοπική ώρα. Το TRITON έφτασε στην τοποθεσία Cocoli Locks στις 05:05 τοπική ώρα, στην τοποθεσία Aqua Clara Locks στις 13:20 τοπική ώρα, και στις 18:00 τοπική ώρα εξήλθε από τη Διώρυγα και προχώρησε προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου.

Ο Καπετάν Μάρκος Πράγιας, Πλοίαρχος του TRITON, δήλωσε σχετικά: «Η διέλευση του μεγαλύτερου έως τώρα πλοίου από τη Διώρυγα του Παναμά ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη στην υποδειγματική συνεργασία της εταιρείας μας και των ναυλωτών με την εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας, καθώς και χάρη στη μεθοδική εργασία του πληρώματος του πλοίου και των πλοηγών της Διώρυγας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και ελπίζουμε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να πραγματοποιούν δρομολόγια μέσω της Διώρυγας του Παναμά, δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές στους μεταφορείς και αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες της διευρυμένης Διώρυγας.»

Σχετικα αρθρα

Η KLM ξεκινά από τις 6 Ιουνίου τη σύνδεση Άμστερνταμ-Αθήνα

admin

Tην Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζει η Eurobank

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωσύμβουλοι

admin

Iταλία: Υπό πίεση τα ομόλογα της χώρας

admin

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

admin

British American Tobacco: Επενδύσεις 20 εκατ. για το glo

admin

Αφοί Κορδέλλου: Απάντηση στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για τις αναταξινομήσεις κονδυλίων

admin

Κίνα: Υποχώρησαν 43,3% οι πωλήσεις αυτοκινήτου τον Μάρτιο

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για το «ΟΠΑΠ Forward»

admin

Αir France: Προσθέτει δρομολόγια για Ελλάδα τον Ιούλιο- Αύγουστο

admin

ΟΛΠ: Εγκαινιάζονται τα έργα επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας

admin

ΕΧΑΕ: Αλλαγές στα καθήκοντα διευθυντικών στελεχών

admin

Intralot: Παύουν να ισχύουν τρεις από τις έξι άδειες στη Βουλγαρία

admin

Καταγγελία Viva κατά ART BG Ελλάδος για τη συναυλία του Bryan Adams

admin

Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ του κορονοϊού σε αριθμούς

admin

Creta Farms: Το business plan και ο φάκελος στην Επ. Ανταγωνισμού

admin

CNL Capital: Η πορεία του χαρτοφυλακίου εν μέσω της πανδημίας

admin

Η ΔΕΛΤΑ ενισχύει με προϊόντα το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και το Γηροκομείο Αθηνών

admin