Image default
Πρώτο Θέμα

Μετά από τρεις εβδομάδες κερδών, οι αγορές “έπεσαν” – παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη FED

Του Sergei Klebnikov

Η αγορά μετοχών παραλίγο να καταγράψει την τέταρτη συνεχή εβδομάδα κερδών, όμως οι μεγαλύτεροι δείκτες σημείωσαν πτώση, μετά την πολυαναμενόμενη απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά από το 2008.

-Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average μειώθηκε 0,8% αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της εσπευσμένης αναχώρησης της κινεζικής αντιπροσωπείας από τη Νέα Υόρκη, για τις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ο S&P 500 στο τέλος της εβδομάδας παρέμεινε απαράλλαχτος, πέφτοντας 0,2%, αλλά παραμένει μακριά από το ρεκόρ των 3.025 μονάδων. Ο χρυσός κατέγραψε ράλι 4,5% μετά την κρίση στη Σαουδική Αραβία με την επίθεση των drones, αλλά και την απόφαση της FED για μείωση των επιτοκίων.

-Μετά από πολλή αναμονή, η FED μείωσε τα επιτόκια ενδοτραπεζικού δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος, τα οποία πλέον κυμαίνονται μεταξύ 1,75% και 2%. Αν και η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της αγοράς, η διοίκηση της FED παραμένει ιδιαίτερα σκεπτική για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.

-“Κάναμε αυτό το βήμα για να κρατήσουμε δυνατή την οικονομία”, είπε ο επικεφαλής της FED, Jerome Powell, σημειώνοντας πως η FED θα ενεργήσει όπως πρέπει για να διατηρήσει τον μέτριο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η σταθερή αγορά εργασίας και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες κατάφεραν να στηρίξουν την οικονομία προς το παρόν, αντισταθμίζοντας την αποδυνάμωση της παραγωγής και τον χαμηλό πληθωρισμό.

-Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του περασμένου τριμήνου, η Microsoft (MSFT) ανακοίνωσε ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 40 εκατ. δολ., που ανέβασε την τιμή της μετοχής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών. Η μετοχή του Netflix (NFLX), από την άλλη, μειώθηκε πάνω από 8% εξαιτίας του ανταγωνισμού που επίκειται στην αγορά του streaming περιεχομένου. Άλλη μια μετοχή που έπεσε αυτή την εβδομάδα είναι της  FedEx (FDX), που μειώθηκε 14%.

Τι δεν γνωρίζουμε: Ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα οι αρχικές επαφές μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η είδηση πως η κινεζική αντιπροσωπεία έφυγε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ είναι μια εξέλιξη που θα συνεχίσει να επηρεάζει και να απασχολεί τους επενδυτές και την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικα αρθρα

“Σκωτσέζικο ντους” για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένδυσης

admin

H πτώση του Αυτοκράτορα ;

admin

Handelsblatt : Οι Έλληνες εφοπλιστές στοιχηματίζουν στη μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου

admin

Η Δύση χάνει την πίστη της στο μέλλον

admin

Ο νέος Καναδάς του νέου Τρουντώ

admin

Η Goldman Sachs προειδοποιεί για νέο ξεπούλημα

admin

Handelsblatt:Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα stress tests

admin

ΟΙ ευρωεκλογές και η Ιταλία

admin

Eκρηκτικό photo finish +1,42%, με τις τράπεζες στο +4,44%

admin

Πως θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

admin

Νέες αλλαγες στο ασφαλιστικό ζηταει το ΔΝΤ

admin

Έχουν κι άλλο πάνω οι διεθνείς αγορές;

admin

Αύξηση ρεκόρ στις προκρατήσεις Ρώσων τουριστών

admin

Ο νέος αυτοκράτορας της Κίνας

admin

Φόβοι μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές

admin

Η σκοτεινή πλευρά της ανάκαμψης-βιτρίνας της Ισλανδίας

admin

Η ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τον κλοιό…

admin

Ψηφίζουν μετοχές οι διεθνείς διαχειριστές

admin