Image default
Τράπεζες

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

Στα… χνάρια της Eurobank θα βαδίσει η Alpha Bank, ως προς τον τρόπο που θα επιδιώξει να μειώσει ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs). Αυτή την αίσθηση αποκόμισαν όσοι επενδυτές παραβρέθηκαν στο Roadshow του Λονδίνου και συναντήθηκαν με την παρευρισκόμενη ομάδα στελεχών της τράπεζας.

Από όσα ειπώθηκαν στις παρουσιάσεις, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Alpha θα προχωρήσει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, σε τιτλοποίηση μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων (σ.σ. πιθανώς καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση). Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα «μπιντάρουν» και για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (σ.σ. τουλάχιστον 80%) εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία θα έχει, προηγουμένως, υπογράψει με την τράπεζα σύμβαση πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση μέρους ή του συνόλου των NPEs.

Προτιμητέος επενδυτής θα αναδειχθεί όποιος δώσει την καλύτερη, συνδυαστικά, προσφορά. Δεν αποκλείεται, δε, με τη διαδικασία να συνδεθεί και ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών, στην περίμετρο του οποίου επήλθαν μικρές τροποποιήσεις.

Τέλος, οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι η Alpha Bank θα προχωρήσει και σε εταιρικό μετασχηματισμό παρόμοιο με αυτόν της Eurobank. Τη μετατροπή, δηλαδή, της εισηγμένης σε εταιρεία συμμετοχών με την απόσχιση και εισφορά σχεδόν του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε νέα τραπεζική εταιρεία. Στόχος να αποτραπεί η ενεργοποίηση διατάξεων του νόμου Χαρδούβελη, περί αύξησης κεφαλαίου, την οποία καλύπτει το Δημόσιο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την ταχύτερη διαδικασία καθώς η Eurobank, ως πιονέρος, έλυσε σειρά ζητημάτων με τον επόπτη και τις αρχές, με αποτέλεσμα οι επόμενοι να βρίσκουν στρωμένο έδαφος…

Σημειώνεται ότι το πλάνο ταχύτερης μείωσης των NPEs αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες

admin

Επεκτείνει τις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF

admin

Goldman Sachs: Εσοδα υψηλότερα από τις προσδοκίες το Q4

admin

Κόστα (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στον ψηφιακό ανταγωνισμό

admin

Στουρνάρας: Επιτακτική η αξιοποίηση των εταιρειών διαχείρισης για την αντιμετώπιση των NPLs

admin

Εθνική: Κέρδη 423 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Τραπεζικός τομέας: Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν την περασμένη 4ετία

admin

Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις

admin

Στα 10 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την κρίση

admin

Εθνική Τράπεζα: Το 1/3 των ΜμΕ εμφανίζει ενισχυμένες άμυνες έναντι της πανδημίας, άλλες τόσες θα χρειαστούν εντονότερη στήριξη

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Στουρνάρας: Σημαντικό αλλά όχι αρκετό βήμα το σχέδιο Ηρακλής

admin

Νέα συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα – Ζαββό

admin

Μέτρα άμυνας έναντι του Covid-19 ζητά από τις τράπεζες ο SSM

admin

Τριγμοί στην ΕΚΤ μετά την παραίτηση μέλους του ΔΣ

admin

Overweight για τις τράπεζες η JP Morgan

admin

ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin