Image default
Οικονομία

Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά πετρελαίου – Συναγερμός για κερδοσκοπικά φαινόμενα

Έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» εμφανίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Παράγοντες της αγοράς εκφράσουν την αισιοδοξία τους ότι η αφορά καυσίμων επιστρέφει στην κανονικότητα λαμβάνοντας ως θετικό σημάδι τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Με αφορμή την ανησυχία για αύξηση της βενζίνης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους «διανοηθούν», όπως είπε, να αυξήσουν την τιμή της βενζίνης, μιας και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς δεν κράτησε «ούτε 24 ώρες».

Προς το παρόν την εκρηκτική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου της Δευτέρας μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, ακολούθησε μια πτωτική τάση και τελικά το κόστος της βενζίνης δεν επηρεάστηκε σημαντικά.

Η τιμή της βενζίνης

Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων (πανελλαδικά) κυμάνθηκε στο 1,602 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων «έκλεισε» στο 1,816 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης (diesel) κυμάνθηκε στο 1,386ευρώ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης: Βρείτε τη φθηνότερη βενζίνη κοντά σας με λίγα «κλικ»

Αν δεν αποκλιμακωθούν γρήγορα οι διεθνείς τιμές, τότε μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό η έκρηξη του μαύρου χρυσού να προκαλέσει αυξήσεις των μεταφορικών στη βιομηχανία, άνοδο στο σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό, και ενδεχομένως ευρύτερες αλλαγές σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκαν έως και 20%, μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν για την επίθεση, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Παρά όμως την αποκλιμάκωση της ανόδου και των διαβεβαιώσεων της Σαουδικής Αραβίας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αναπληρώσει την απολεσθείσα παραγωγή οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για δημιουργία πρόσθετου βάρους στην ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία.

«Σαφάρι» ελέγχων

Στην Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.
  • Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.
  • Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.
  • Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.
  • Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

Σχετικα αρθρα

Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

admin

Τεράστια η οικονομική ζημιά για την Κρήτη από την κατάρρευση της Thomas Cook

admin

Brexit: Η στερλίνα ενισχύεται μετά την ήττα Τζόνσον

admin

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για τη μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή και τη φορολογία

admin

Μηταράκης: Στόχος να βγαίνει άμεσα το 90% των συντάξεων έως το 2021

admin

Μεγάλη ανατροπή για τα ακίνητα – Τι θα γίνει με την μεταφορά συντελεστή δόμησης

admin

Τραμπ: Τα αμερικανικά επιτόκια θα έπρεπε να είχαν κατεβεί στο μηδέν ή κάτω από αυτό

admin

Έρχονται αυξήσεις 3% ως 7% στις κύριες συντάξεις

admin

ΔΕΗ : Ρεκόρ διακανονισμών οφειλών για το ρεύμα

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα η καταβολή

admin

Στις κυρώσεις των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Υπ. Οικονομικών: Υπογράφονται οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

admin

ΑΓΟΡΑ- Επενδυτές, μνηστήρες και deals στο μενού

admin

ΑΔΕΔΥ: Διεκδικεί 13-14ο μισθό και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

admin

Ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Αντ. Καρακούσης στο One Channel: Τι σηματοδοτεί η άρση των capital control από την κυβέρνηση

admin

Ετήσια άδεια : Τι ισχύει με την χορήγησή της

admin