Image default
Οικονομία

Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά πετρελαίου – Συναγερμός για κερδοσκοπικά φαινόμενα

Έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» εμφανίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Παράγοντες της αγοράς εκφράσουν την αισιοδοξία τους ότι η αφορά καυσίμων επιστρέφει στην κανονικότητα λαμβάνοντας ως θετικό σημάδι τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Με αφορμή την ανησυχία για αύξηση της βενζίνης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους «διανοηθούν», όπως είπε, να αυξήσουν την τιμή της βενζίνης, μιας και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς δεν κράτησε «ούτε 24 ώρες».

Προς το παρόν την εκρηκτική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου της Δευτέρας μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, ακολούθησε μια πτωτική τάση και τελικά το κόστος της βενζίνης δεν επηρεάστηκε σημαντικά.

Η τιμή της βενζίνης

Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων (πανελλαδικά) κυμάνθηκε στο 1,602 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων «έκλεισε» στο 1,816 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης (diesel) κυμάνθηκε στο 1,386ευρώ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης: Βρείτε τη φθηνότερη βενζίνη κοντά σας με λίγα «κλικ»

Αν δεν αποκλιμακωθούν γρήγορα οι διεθνείς τιμές, τότε μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό η έκρηξη του μαύρου χρυσού να προκαλέσει αυξήσεις των μεταφορικών στη βιομηχανία, άνοδο στο σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό, και ενδεχομένως ευρύτερες αλλαγές σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκαν έως και 20%, μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν για την επίθεση, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Παρά όμως την αποκλιμάκωση της ανόδου και των διαβεβαιώσεων της Σαουδικής Αραβίας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αναπληρώσει την απολεσθείσα παραγωγή οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για δημιουργία πρόσθετου βάρους στην ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία.

«Σαφάρι» ελέγχων

Στην Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.
  • Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.
  • Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.
  • Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.
  • Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Η νέα οργανωτική δομή της τράπεζας

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών

admin

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με μικρή πτώση

admin

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών φέρνει αυξήσεις μισθών

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα το πάρετε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

admin

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με πτώση 0,29%

admin

ΟΔΔΗΧ : Με αρνητικό επιτόκιο η έκδοση των τρίμηνων εντόκων

admin

«Να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο η μείωση του συντελεστή φορολογίας από 24% στο 20%»

admin

Κοροναϊός – Αυστρία : Αναστολή των καταβολών φόρου ύψους 4,6 δισ. ευρώ

admin

Ο κοροναϊός οδηγεί την Αίγυπτο στο ΔΝΤ

admin

Αναστέλλεται ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό μετά την προσφυγή της Hard Rock

admin

ΤτΕ : Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ από τη φορο-ελάφρυνση των επιχειρήσεων

admin

Κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν

admin

Έρχεται τροπολογία για αναστολή εγγραφής επιταγών του τουριστικού κλάδου στον Τειρεσία

admin

ΟΠΑΠ : Το ειδικό καθεστώς για το διαδικτυακό στοίχημα

admin

Ο «οικονομικός» πόλεμος κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Κομισιόν

admin

Πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αμαρουσίου και του ΟΑΕΔ με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας

admin