Image default
Διεθνή

Καταγγελία ΜΚΟ: Οι ιρακινές Αρχές δεν αφήνουν παιδιά πρώην τζιχαντιστών να γραφτούν σχολείο

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως του παρελθόντος των γονέων τους. Όμως, φαίνεται πως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα παιδιά πρώην μελών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ή από περιοχές που είχαν καταλάβει οι φανατικοί τζιχαντιστές στο Ιράκ, όπως προκύπτει από έρευνα του κουρδικού δικτύου Rudaw και τις καταγγελίες πολλών ΜΚΟ.
Ο οστρακισμός αυτός συχνά οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους: Πολλοί μικροί μαθητές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτά στα ιρακινά σχολεία, αλλά να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές τους, εάν υπάρχουν.
Κατά τη διάρκεια της κατάληψης πολλών περιοχών της χώρας από το ΙΚ, οι τζιχαντιστές αφαίρεσαν τα δημόσια έγγραφα από τους πολίτες και απαγόρευσαν στις γυναίκες, των οποίων οι σύζυγοι δεν συντάσσονταν με το ισλαμικό καθεστώς, να δηλώνουν τα παιδιά τους στο ληξιαρχείο μετά τη γέννησή τους. Επιπλέον, κατά την υποχώρησή τους, οι μαχητές του Isis κατέστρεφαν τα επίσημα αρχεία των περιοχών που εγκατέλειπαν. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΜΚΟ Norwegian Refugee Council (NRC), περίπου 80.000 οικογένειες στη Νινευή να είναι αναγκασμένες να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, μολονότι τα μαθήματα στα σχολεία έχουν αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα.
Στην ουσία, επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας της Βαγδάτης, που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, επιτρέπει στα παιδιά που δεν διαθέτουν έγγραφα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Μολαταύτα, όπως καταγγέλλει η Human Rights Watch (HRW), πολλοί διευθυντές απέπεμψαν τα παιδιά από τα θρανία, μόλις εξέπνευσε η διορία των 30 ημερών για να ρυθμίσουν τα έγγραφά τους.
Επιπλέον, εκτός από τα παιδιά, οι Αρχές σε πολλές περιοχές απαίτησαν επίσης έγγραφα και «διαπιστευτήρια» και από τους γονείς τους, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εγγραφή των μαθητών. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος μαθητής διέθετε έγγραφα, καθώς είχαν γεννηθεί προ της κατάληψης της περιοχής από τον Isis το 2014, οι διευθυντές τον απέκλειαν, διότι ο πατέρας του -ως μέλος του– δεν είναι πλέον παρών καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή διότι η μητέρα του δεν διέθετε πιστοποιητικό θανάτου του, ή διαζυγίου.
Σύμφωνα με την Human Rights Watch, τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και η άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση θα πρέπει να αποδοθούν στις φατριαστικές διαφορές και στη μανία αντεκδίκησης, που καταστρατηγούν τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση μετά την κατατρόπωση του Ισλαμικού Κράτους. Σε πολλές γυναίκες και συζύγους οι Αρχές αρνήθηκαν ρητά να εκδώσουν πιστοποιητικά, διότι οι σύζυγοί τους είχαν συνταχθεί με τον Isis. Όπως τονίζει, όμως, η οργάνωση, η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση λόγω της προϊστορίας των γονέων τους αποτελεί μία απαράδεκτη συλλογική τιμωρητική πράξη και διακυβεύει το μέλλον του Ιράκ, υπονομεύοντας «το έργο της αποτροπής της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, ωθώντας τα παιδιά αυτά στο περιθώριο της κοινωνίας».
Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα, εξασφαλίζεται η ιθαγένεια σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από Ιρακινούς γονείς και παρέχονται εγγυήσεις για την εκπαίδευσή τους, χωρίς διακρίσεις. Με δεδομένο ότι ο δείκτης αναλφαβητισμού στο Ιράκ έχει διαμορφωθεί στα πιο υψηλά παγκόσμια επίπεδα (47%), είναι απορίας άξιον, γιατί οι ιρακινές Αρχές επιμένουν σε αυτούς τους αποκλεισμούς. Ιδίως όταν ο ΟΗΕ έχει διαθέσει 250 εκατ. δολάρια για τον λόγο αυτό. «Ορισμένα παιδιά στο Ιράκ έχασαν τρία χρόνια σχολείου υπό την κατοχή του ΙΚ. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ώστε τα παιδιά να μη χάσουν την τόσο ζωτική για το μέλλον τους εκπαίδευση», τονίζει η HRW.
Ιδίως, προκειμένου να αποφευχθεί μία παλιννόστηση της ισλαμιστικής εκπαίδευσης και της ριζοσπαστικοποίησης των αποκλεισμένων παιδιών, που συχνά έτσι περιθωριοποιημένα γίνονται εύκολο αντικείμενο των μαυλιστικών συνθημάτων των τζιχαντιστών.
--

Σχετικα αρθρα

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία : Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ – Μέρκελ και Μακρόν κατά Τουρκίας

admin

Τουρκία : Συλλάβαμε και ανακρίνουμε αδελφή του Μπαγκντάντι (εικόνες)

admin

Συρία : Σθεναρή η αντίσταση των Κούρδων στη Ρας αλ Άιν-Ο συριακός στρατός στην πόλη Μάνμπιζ

admin

Μεξικό : Πέντε αστυνομικοί νεκροί σε ενέδρα

admin

Ισπανία: Νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Καταλανών αυτονομιστών

admin

Καμπότζη: Απαγορεύτηκαν οι βόλτες με ελέφαντες στην περιοχή Άνγκορ

admin

Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός απέπλευσε στην Αρκτική

admin

Βρετανία : Προβάδισμα 18 μονάδων των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, δείχνει νέα δημοσκόπηση

admin

Ισραήλ για τη γκάφα της κυρίας Νετανιάχου στην Ουκρανία: Δεν πέταξε το ψωμί, απλώς έγινε ψίχουλα στα χέρια της

admin

Guardian: Έλληνας δημοσιογράφος προσπαθούσε να ενισχύσει την επιρροή της Bayer

admin

New York Times: Τι κρύβεται πίσω από τη «μυστική» απέλαση κινέζων διπλωμάτων από την Ουάσινγκτον;

admin

Βρετανία: Ο Φάρατζ πρότεινε στον Τζόνσον σύμφωνο «μη επίθεσης»

admin

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα ζώου που σερνόταν πριν 550 εκατ. χρόνια στον βυθό

admin

Τραγωδία ανοιχτά του Μαρόκου: Ναυάγιο με επτά νεκρούς και 24 αγνοούμενους

admin

Brexit : Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

admin

O πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ προτείνει την «αγάπη» ως απάντηση στις διαδηλώσεις

admin

Αυστρία : Αισιόδοξος για το σχηματισμό κυβέρνησης ο Κουρτς

admin

Καλιφόρνια : Πυροβολισμοί σε σχολείο – Αναφορές για τραυματίες

admin