Image default
Πολιτική

Πέτρος Κόκκαλης: Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία

«Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία» τόνισε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς τις επόμενες 100 μέρες από την τελική επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθεί το νέο ευρωπαϊκό deal το οποίο σε συνδυασμό με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο.

Σήμερα, τόνισε ο Ευρωβουλευτής κ. Κόκκαλης, «το επιστημονικό δεδομένο είναι ότι θα πρέπει να μειώσουμε την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι το 2030 να τη μειώσουμε στο μισό και να τη μηδενίσουμε το 2050. Αυτό σημαίνει ένα ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και μια πολύ γρήγορη μετάβαση σε μια οικονομία δίχως άνθρακα. Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ότι σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι κάτι που αφορά μόνο τον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά αφορά όλους τους τομείς της ανθρώπινης κοινωνίας από τη δικαιοσύνη μέχρι την εργασία, την τροφή και την ισότητα».

Ο Ευρωβουλευτής κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε αναλυτικά στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα και την παράλληλη Σύνοδο υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την GUE, την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Αφού χαρακτήρισε: «βασίλισσα των fake news» την άρνηση του ανθρωπογενούς της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μαθητική πορεία που γινόταν εκείνη τη στιγμή στο Σύνταγμα υπογραμμίζοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μαζική κινητοποίηση των μαθητών σε όλη την Ευρώπη, έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Νομίζω ότι κανείς δε μπορεί ν’ αντισταθεί σε χιλιάδες νέους που βγαίνουν στο δρόμο και φωνάζουν ότι «είμαστε η γενιά της γης, είμαστε η γενιά της αλλαγής»».

Σε ερώτηση σχετική με τη δυσκολία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά «Έμεινες με τον μουντζούρη», εξηγώντας ότι δημιουργείται τώρα ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ούτως ώστε οι Περιφέρειες της Ευρώπης οι οποίες βασίζουν την οικονομία τους στον άνθρακα, να μπορέσουν να περάσουν δίκαια και τακτικά στην επόμενη φάση.

Για την αντιμετώπιση των συνολικών θεμάτων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε: «βγήκαμε από τα Μνημόνια, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τη δική μας πολιτική και η δική μας πολιτική, σίγουρα η αναπτυξιακή, θα πρέπει να είναι πράσινη» και συμπλήρωσε «Ο 1,5 βαθμός (σ.σ. άνοδος της μέσης θερμοκρασίας) μπορεί να σημαίνει μείωση 16% στο αγροτικό εισόδημα έως το 2050. Επομένως είναι πράγματα που πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε.»

Ο Ευρωβουλευτής κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε τις δράσεις «ΟΜΑΔΕΣ του ΚΟΣΜΟΥ», στα πλαίσια της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους με σκοπό τον σχηματισμό 17 ομάδων, για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, «οι οποίες μέσα σε βάθος διετίας μέχρι το 2021 θα έχουν επεξεργαστεί προτάσεις για τη χώρα μας,  ώστε να πετύχουμε το 2030 να είμαστε -γιατί όχι;- πρωτοπόροι στον κόσμο στην επίτευξη των στόχων».

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση GPO: Στο 16,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη

admin

Βουλή: Στον «πάγο» τα τρία μνημόνια κατανόησης με τα Σκόπια

admin

Συρίγος για τουρκική προκλητικότητα: «Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τους σταματήσουμε»

admin

Μητσοτάκης-Βρυξέλλες: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

admin

Πέτσας: Περιμένουμε επιτάχυνση διαδικασίων από τις τράπεζες για τη «Συν-Εργασία»

admin

Τουρισμός – Κορωνοϊός: Χώρα – πρότυπο η Ελλάδα – Εύσημα της FAZ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Βεσυρόπουλος: Σύντομα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου καπνικών προϊόντων

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δωρεά μηχανημάτων από τους βουλευτές στο νοσοκομείο Καστοριάς

admin

Ποιο σημαντικό στέλεχος της αγοράς ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Κορονοϊός: Κοινές ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών με την Περιφέρεια Αττικής για την προστασία των πολιτών

admin

Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

admin

Βρούτσης: Φέρνουμε διάταξη που θα προστατεύει όσους εργάζονται με μερική απασχόληση

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία της «Ελλάδας 2021»

admin

Γαβρόγλου για το ΣτΕ και τα Θρησκευτικά: «Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω»

admin

Σκευωρία Novartis: Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «διαφθορά της κυβέρνησης Σαμαρά» κι ας αποδείχτηκε ότι δεν εμπλέκονται πολιτικοί

admin

Τασούλας: Υπέρ της ειρήνης αλλά και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή

admin

Φίλης για Παππά: «Δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά και είναι καταδικαστέα»

admin

Προκλητικός Τσελίκ: Δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή

admin