Image default
Επιχειρήσεις

Πειραιώς: Χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις το πρόστιμο της ΕΚΤ

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Τραπεζικής Εποπτείας («ΕΚΤ») στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι το αναφερθέν πρόστιμο (σ.σ. 5,150 εκατ. ευρώ) σχετίζεται με ευρήματα εποπτικής επιθεώρησης για υπόθεση του 2015 σχετιζόμενη με μη τήρηση εποπτικών υποχρεώσεων περί ιδίων κεφαλαίων.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει ότι «δεν υφίσταται περαιτέρω επίπτωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, καθώς έχει ήδη αποτυπώσει αυτά τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που ισοδυναμεί στο πρόστιμο, σε οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενων χρήσεων.

Από το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας τόσο σε ανώτατο όσο και σε μεσαίο επίπεδο, στην υιοθέτηση εκ μέρους των επιχειρηματικών μονάδων της Τράπεζας διαδικασιών και μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της απόδοσης κεφαλαίων προσαρμοσμένης για τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και στην πλήρη αναθεώρηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης και ενίσχυσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών και των διαδικασιών της Τράπεζας. Επιπλέον, η συνολική ανανέωση των εταιρικών αρχών και αξιών συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό έργο σε εξέλιξη για την Τράπεζα.

H Τράπεζα έχει προχωρήσει σε καίρια βήματα για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για τον εντοπισμό και την πρόληψη κινδύνων. Θα συνεχίσει να προβαίνει σε βελτιώσεις των διαδικασιών και ελέγχων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς, ενώ πλέον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου “Agenda 2023”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές προσκείμενες στην προηγούμενη διοίκηση αναφέρουν σχετικά ότι δεν έχουν γίνει αποδέκτες επίσημης ενημέρωσης, ωστόσο στο βαθμό της πληροφόρησης που διαθέτουν οι καταλογισμοί αφορούν ένα ποσοστό 0,05% έως 0,1% των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας μετά την ΑΜΚ του 2015. Πιο συγκεκριμένα από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έως το πρώτο του 2017 κάποια ενέχυρα που συμπεριλαμβάνονταν στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας δεν έπρεπε να συνυπολογίζονται στο core tier 1. Επομένως η όλη απόφαση είναι θέμα εποπτικών αναφορών και αναρωτιέται κανείς ευλόγως γιατί μετά από τόσο καιρό επιβλήθηκε πρόστιμο, συμπληρώνουν. Αν η τράπεζα Πειραιώς με την επιτυχή κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αύξηση κεφαλαίου το 2015 δεν είχε διασωθεί η επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν καταλυτική και επομένως θα μιλούσαμε με άλλα δεδομένα, πολύ διαφορετικά για την χρηματοοικονομική πορεία της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Intralot: Στην Gamma Bidco προς 75 εκατ. το ποσοστό στην Gamenet

admin

Συμφωνία Creta Farms-τραπεζών για ενδιάμεση χρηματοδότηση

admin

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στο real estate από την Prodea

admin

Νέα εικόνα για την Apivita μετά την εξαγορά από την ισπανική Puig

admin

Με το χιλιόμετρο τα διόδια στην Ολυμπία Οδό από το 2020

admin

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Pasal-Sterner Stenhus

admin

Ποια είναι τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

admin

ΔΕΗ: Στα σκαριά νέοι διακανονισμοί για τα χρέη

admin

MLS: Στις €820 χιλ. περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Lamda: Η ΑΜΚ, οι κινήσεις Λάτση και το παρασκήνιο στο Ελληνικό

admin

Παπαστράτος: Εντείνουν τη συνεργασία στις ΗΠΑ PMI και Altria

admin

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Attica Group

admin

Deloitte: Διεθνής διάκριση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Πραγματοποιήθηκε το 1ο workshop για τα παιδιά των εργαζομένων

admin

Εσπασε η Mytilineos την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG

admin

Στις 31 Οκτωβρίου η Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Βασιλάκης (Aegean): Πρόκληση η ζήτηση από Ευρώπη και όχι το πετρέλαιο

admin

Creta Farms: Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και η εκκρεμής χρηματοδότηση

admin