Image default
Αγορές

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε Thomas Cook

Στο επίκεντρο των επενδυτών η κατάρρευση της Thomas Cook, τα στοιχεία ΡΜΙ ευρωζώνης και Γερμανίας, καθώς οι εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Το κλίμα ωστόσο επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τα απογοητευτικά στοιχεία ΡΜΙ της IHS Markit.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία εξήμιση χρόνια, τον Σεπτέμβριο. 

Όπως μεταδίδει το -, η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά και η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών έχασε τη δυναμική της.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit που αντιπροσωπεύει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο.

Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 που περνάει χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 51,4 μονάδες.

Η υποκατηγορία που αφορά τον κλάδο της μεταποίησης έκανε βουτιά στις 41,4 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,7%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,9% ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 1,1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται 1% χαμηλότερα.

Κέρδη 8,6% για τον τουριστική επιχείρηση TUI που ενισχύεται λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook.

Αρνητικά κινήθηκε η Wall Street την Παρασκευή, αφότου αξιωματούχοι από το Πεκίνο ακύρωσαν την επίσκεψή τους σε αμερικανικές γεωργικές περιοχές στη Μοντάνα. Προηγήθηκε απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για προσωρινή απαλλαγή δασμών περισσότερους από 400 τύπους κινεζικών προϊόντων.

Στο εταιρικό μέτωπο κυριαρχεί η χρεοκοπία της Thomas Cook.  Η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, κατέρρευσε σήμερα Δευτέρα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας, μεταδίδει το -. 

Η υποχρεωτική ρευστοποίηση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία σηματοδοτεί το τέλος μιας εκ των παλαιότερων εταιρειών της Βρετανίας, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1841 με τοπικές σιδηροδρομικές εκδρομές, επέζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και μετατράπηκε σε πρωτοπόρο των πακέτων διακοπών και του μαζικού τουρισμού. 

Ο διευθύνων σύμβουλός της Peter Fankhauser ανακοίνωσε την πτώχευση της εταιρείας καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πακέτο διάσωσης από τους δανειστές, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου.

Η Thomas Cook, στην ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, η Thomas Cook Group plc συνέχισε τις επαφές με σειρά βασικών μετόχων το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διασφαλίσει τους τελικούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Παράλληλα, η εταιρεία ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με άμεση ισχύ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό κερδίζει πάνω από 1%.

Σχετικα αρθρα

Η ένταση ΗΠΑ-Κίνας για το Χονγκ Κονγκ «ρίχνει» τις ευρωαγορές

admin

Με ώθηση από τη γερμανική επιχειρηματικότητα οι ευρωπαϊκές αγορές

admin

«Άλμα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω ΕΚΤ και ΗΠΑ

admin

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Άνοδος στο νήμα για τη Wall Street

admin

Nέο ρεκόρ για τον Dow Jones

admin

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά yields με το βλέμμα στο φετινό ράλι των μετοχών

admin

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

admin

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Επανεμφάνιση των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ασιατικά χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα, παρά την ύφεση στην Ιαπωνία

admin

Πιέσεις λόγω κορωνοϊού στις ασιατικές αγορές

admin

Οριακές απώλειες στη Wall Street

admin

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  

admin

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής

admin

Μικρή άνοδος στη Wall με Dow και S&P σε νέα ρεκόρ

admin