Image default
Πολιτική

Κυβερνητική πηγή: Οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ θα ενσωματωθούν πλήρως στον προϋπολογισμό του 2020

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα μείωσης του αφορολογήτου ορίου ή μείωσης συντάξεων – Επισήμανε ότι για το 2019 όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξασφαλισμένος

Κατηγορηματικός ότι το πακέτο φοροελαφρύνσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ενσωματωθεί στο ακέραιο στον προϋπολογισμό του 2020 δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη δεύτερη ημέρα συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μέτρα άντλησης πρόσθετων εσόδων, ώστε να κλείσει οποιαδήποτε «τρύπα» τυχόν εντοπίσουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2020 χωρίς αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών. Τέτοιου είδους μέτρα είναι, για παράδειγμα, η τόνωση των εσόδων μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα μείωσης του αφορολογήτου ορίου ή μείωσης συντάξεων. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2020, οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τρεις κύριους άξονες:
– Το βασικό σενάριο, στο οποίο δύο από τα κυριότερα ανοιχτά θέματα είναι η εισπρακτική απόδοση των 120 δόσεων και η θετική επίπτωση που μπορεί να έχει στον προϋπολογισμό του 2020 η φετινή υπέρβαση εσόδων από τον ΦΠΑ.
– Τα επεκτατικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών δεν είναι μεγάλες. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η μείωση η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις θα έχει μικρότερο κόστος, λόγω ευνοϊκών δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.
– Επιπλέον μέτρα «για το όποιο δυνητικό κενό εντοπίσουν οι θεσμοί» για το 2020. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων ούτε περικοπές δαπανών, δηλαδή δεν πρόκειται για «δημοσιονομικά ισοδύναμα», αλλά για παρεμβάσεις που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα, όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο, στα σχέδια αυτά δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
«Οι διαφορές έχουν μειωθεί πολύ και στους τρεις παραπάνω άξονες. Εάν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, η αίσθησή μας είναι ότι πάμε καλά», επισήμανε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι για το 2019 όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξασφαλισμένος.

Σχετικα αρθρα

Διαμαντοπούλου: Το παρασκήνιο της επιλογής της για τον ΟΟΣΑ και οι πιθανότητες εκλογής της

admin

Γεννηματά: Ο Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του Μητσοτάκη

admin

Πολίτης αποδοκίμασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

admin

Γεννηματά για τουρκική NAVTEX: Ετοιμότητα για την αποτροπή παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Βενιζέλος: Συμψηφισμό συναίνεσης – αποκαλύψεων ζητά ο Τσίπρας

admin

Σύσκεψη Μητσοτάκη στον Υμηττό με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά – Δείτε φωτογραφίες 

admin

Μητσοτάκης στο Council on Foreign Relations: Σημείο καμπής για την Ελλάδα η 7η Ιουλίου

admin

Υπουργείο Υγείας: Οι επτά «εντολές» προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

admin

Τον Τζανακόπουλο πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ… απαντά για το μεταναστευτικό: «Ακατάπαυστη λασπολογία»

admin

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο για την ΑΟΖ στο Ιόνιο

admin

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά από τον Αλέξη Τσίπρα

admin

Υπόθεση Novartis: Κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

admin

Χριστοδουλάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έγιναν ξαφνικά προοδευτικοί, απλά ήταν πάντα αναξιόπιστοι

admin

Οι Τούρκοι «απαντούν» με ρωσικά πλοία – Χοντραίνει το παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο

admin

Οι τρεις γυναίκες που τριβιλίζουν το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

admin

Handelsblatt: Περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα

admin

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Λανθασμένη η πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης

admin