Image default
Τράπεζες

«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας

Αντιμέτωποι με έναν ακόμη «κόφτη» θα βρεθούν όσοι έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία και επιδιώκουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, γεγονός που θα περιορίσει την περίμετρο των προς ένταξη στη ρύθμιση δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ενεργοποίησε μέσω της έγκρισης της κρατικής επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης του δανείου -στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας- την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα βάσει της οποίας το σύνολο των επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κ.ά.) που λαμβάνει μια επιχείρηση από το δημόσιο δεν πρέπει να ξεπερνά ένα χρηματικό όριο.

Εν προκειμένω, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλείται, πλέον, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, να ελέγξει εάν η επιχείρηση -δεν αφορά φυσικά πρόσωπα- έχει εξαντλήσει από τη χρονική στιγμή που κατατίθεται η αίτηση -εντός του 2019-και για τρία χρόνια πίσω, το όριο των 200.000 ευρώ κρατικών επιδοτήσεων.

Εάν το έχει εξαντλήσει, τότε δεν θα μπορεί να λάβει για την επόμενη 3ετία την κρατική επιδότηση που προβλέπει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση που δεν έχει εξαντληθεί το «ταβάνι» των 200.000 ευρώ, μπορεί να επιδοτηθεί και για το δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία, κλιμακωτά, ανάλογα το ύψος των κεφαλαίων που έχει αντλήσει μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Πρόκειται για ντιρεκτίβα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ολόκληρο το φάσμα των χρηματοδοτήσεων με κρατική επιδότηση», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Πέλεκυς στον ν. Κατσέλη

Κι ενώ «τρέχει» η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης των τραπεζών με το Taxis. Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα όλα τα ΑΦΜ των δανειοληπτών που έχουν κατ’ αρχήν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, ωστόσο τελούν σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς, με σκοπό να «ξετρυπώσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστωθεί ότι τα εισοδήματα δεν δικαιολογούν την ένταξη στον νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (σ.σ. διαταγή πληρωμής), θα προσφύγουν στον δικαστή και θα ζητήσουν από τη δικαιοσύνη την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία της δικαστικής οδού θα είναι εξπρές και σε 1-1,5 μήνα θα αίρεται -εφόσον αποδειχθεί στο δικαστήριο από την πλευρά των τραπεζών, με βάση τα στοιχεία που θα αντλήσουν από το Taxis- η προστασία και είτε ο δανειολήπτης θα προχωρά σε ρύθμιση του δανείου είτε, σε διαφορετική περίπτωση, η τράπεζα θα προχωρά στον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Γιατί διαφωνεί με την Goldman Sachs στις τράπεζες

admin

ΤΧΣ για Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Δεύτερη Ευκαιρία: Ορθή νομοθετική πρωτοβουλία, τι βελτιώσεις προτείνει

admin

Εθνική: Στις Centerbridge και Elliot κόκκινα δάνεια 900 εκατ.

admin

Πράσινο φως στο «σχέδιο Ηρακλής» δίνει η DG Comp

admin

Eurobank: Πώς θα ενισχυθούν περαιτέρω τα έσοδα από τον τουρισμό

admin

Οι τιμές στόχοι της BofΑ για τις ελληνικές τράπεζες

admin

EY: Σημαντικό να επενδύονται χρήματα για νέο τραπεζικό σχήμα

admin

H Alpha Bank μειώνει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

JP Morgan: Το κλειδί για να πετύχει ο Ηρακλής

admin

Τη δημιουργία bad bank εισηγείται η ΤτΕ-Προβλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων το επόμενο διάστημα

admin

Τράπεζες: Το μεγάλο στοίχημα των 31 δισ. ευρώ

admin

ΤΧΣ: Στα 747 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από bad banks

admin

Δέσμευση τραπεζών σε θεσμούς για πλειστηριασμούς «χωρίς όριο αξίας»

admin

Τι ανακάλυψε η BofA στην επίσκεψη στην Αθήνα

admin

Alpha Bank: Πάνω από 800 οι συμμετοχές στο πρόγραμμα εθελούσιας

admin

Creta Farms: Οι μνηστήρες, η ρευστότητα και το χρονοδιάγραμμα

admin

Εκδόσεις ομολόγων 100 δισ. στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

admin

UBS: «Τσεκούρι» 500 θέσεων εργασίας στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής

admin