Image default
Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα τζιχαντιστές, εάν πέσει η Ιντλίμπ

Τον κίνδυνο να έρθουν στην Ελλάδα τζιχαντιστές, εάν πέσει η πόλη της Συρίας Ιντλίμπ διαβλέπει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που προανήγγειλε αλλαγές στην πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η Ιντλίμπ είναι ο «τελευταίος θύλακας αντίστασης του ISIS. Αν καταρρεύσει, είναι πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές». «Έχουμε μπροστά μας το στοιχείο και προσαρμοζόμαστε. Η μπάντα άλλαξε, θα παίξει διαφορετικά μουσική», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων
Αναφερόμενος στην αύξηση των ροών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε: «Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω 5-10, όταν γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου».
Κατά τις συσκέψεις που έγιναν υπό τον πρωθυπουργό, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αποφασίστηκε η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων.
Σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, έκανε λόγο για ενίσχυση των πλωτών μέσων. «Το Λιμενικό έχει την εποπτεία, σπεύδουν μαζί στην περιοχή περίπου 20 σκάφη».
«Σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ», εξήγησε ερωτηθείς για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα και εκτίμησε ότι «αυτό θα είναι πρόσκαιρο», καθώς και ότι «για άλλους λειτουργεί ως ‘φάρος’ και πάνε κοντά για να διασωθούν».
«Και στον Έβρο δόθηκε εντολή για ενίσχυση της επιτήρησης. Πήγα, είδα πώς λειτουργούν εκεί, είναι απαραίτητη η συνεργία πολλών υπουργείων», συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.Χρονοβόρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι αν και οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τον αριθμό των αφίξεων, είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία ο διαχωρισμός των προσφύγων για τους μετανάστες.
«Η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω πέντε – δέκα, όταν όμως γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου», είπε και τόνισε ότι, «πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της εθνικής ασφάλειας».Το ΝΑΤΟ «δεν πολυϊδρώνει»
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, το μεταναστευτικό είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», στο οποίο οι εταίροι μας δεν μπορούν να «γυρίσουν την πλάτη» και να πουν «δε μας αφορά αυτό». «Ζητήσαμε και ζητάμε περισσότερη και ενισχυμένη παρουσία από την Frontex και το ΝΑΤΟ», είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν ‘πολυϊδρώνει’ το ΝΑΤΟ».
Σχετικά με το ζήτημα της δράσης των ΜΚΟ στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «ο τρόπος που λειτουργούν οι ΜΚΟ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος» κι έφερε ως παράδειγμα ότι, «οι ΜΚΟ διαχειρίζονται στρατόπεδα και αν ζητήσω να ρωτήσω τι γίνεται μέσα, θα μου πουν ‘δε σε αφορά’.
«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και θα υπάρχει», δεσμεύτηκε.«Βασικό το αίτημα της ασφάλειας»
«Έχουμε αναπτύξει την αμυντική μας βιομηχανία, όμως υπολειπόμαστε από την Τουρκία», είπε ο Υπουργός Άμυνας, που αναφέρθηκε σε κινήσεις από ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη του εγχώριου συστήματος αμυντικής βιομηχανίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις με τους Αμερικανούς, για τους οποίους είπε ότι, «πρέπει να χτίσουμε μαζί και να παράγουμε αμυντική βιομηχανία».
«Αυτό που παίρνεις δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος, είναι χτίσιμο από τη βάση μαζί. Όποιος σκεφτεί να θίξει μέρος όπου έχουν συμφέροντα οι Αμερικανοί, θίγονται συμφέροντα και των Αμερικανών», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «σε κάποια σημεία θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δε θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση».
«Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, ό,τι ήταν πριν η Τουρκία», είπε, τονίζοντας ότι είναι «βασικό το αίσθημα ασφάλειας».
«Πολιτική μας είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Να δείξουμε ότι δε συμφέρει κανέναν να κινηθεί εναντίον μας. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Δεν είναι να πας στον πόλεμο, αλλά να δημιουργήσεις τις συνθήκες να μην πας σε πόλεμο», απάντησε κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, τις οποίες ερμήνευσε στρατηγικό τρόπο σκέψης.
Απαντώντας στο αν υπήρξε κάποιο ακραίο σκηνικό με τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε κατηγορηματικό όχι. «Άλλωστε, η Τουρκία γνωρίζει άνθιση στον τουρισμό της. Κι όταν κι οι δύο χώρες πάνε καλά, δε συμφέρει κανέναν να πάμε σε σύγκρουση».
«Αν πήγαινε η Τουρκία στο Καστελόριζο, θα επεξεργαζόμασταν όλα τα σενάρια», ξεκαθάρισε σχολιάζοντας τη δέσμευση της περιοχής που είχε προαναγγείλει η Άγκυρα.
Απαντώντας στο αν η Ελλάδα θα αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ, διαπραγμάτευση η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για να αποκτήσουμε τρία ανάλογα», για να εξηγήσει ότι, σε αυτή την περίπτωση, «εκεί υπάρχει και η εναλλακτική του λίζινγκ».
«Όλα γίνονται σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας. Είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε έξυπνες λύσεις. Όπως να αναπτύξουμε εμείς τα δικά μας μη επανδρωμένα», σημείωσε ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ενώ απαντώντας στο αν θα αγοραστούν F-35, είπε πως «προτεραιότητα έχει το πρόγραμμα για τα F -16, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα για το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, το F-35».

Σχετικα αρθρα

Tζανακόπουλος για προανακριτική: Δεν έχουμε αντικατασταθεί από την Επιτροπή

admin

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό – Για «περισσό θράσος από το κόμμα της Μόριας» μιλάει η κυβέρνηση

admin

Στην Αθήνα ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών: Ζήτησε τερματισμό των προκλήσεων

admin

Γερμανός πρέσβης: Ανησυχητική η συμπεριφορά της Τουρκίας

admin

Πλακιωτάκης: Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Κινέζους σε υποδομές, ενέργεια και τουρισμό

admin

Προκλήσεις χωρίς τέλος από την Τουρκία: Το «προξενείο» στην Αμμόχωστο και τα περί συνεκμετάλλευσης

admin

Μητσοτάκης για συνδικαλιστές: Δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων

admin

Πέτσας: Σε όσους υπερφορολογήθηκαν και στους ευάλωτους το υπερπλεόνασμα

admin

Σημίτης κατά Καραμανλή για τη στάση του στο θέμα της Τουρκίας

admin

ΚΙΝΑΛ: Αβίωτη η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά

admin

Ταχιάος: Παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

admin

3η Σεπτεμβρίου: 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

admin

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λειτουργούν ως συνήγοροι υπεράσπισης του Φρουζή»

admin

Δένδιας για πρέσβη Λιβύης: Φεύγει αν δεν μας φέρει τη συμφωνία ως την Παρασκευή

admin

Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν είπε ότι καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι

admin

Ο Κικίλιας «έκοψε» διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας λόγω βιογραφικού

admin

Γεωργιάδης: Η «καλαίσθητη» και «ήρεμη» ανάρτηση του Πολάκη απέδειξε τους ισχυρισμούς μου

admin

Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι το ξίφος της Ελλάδας

admin