Image default
Επιχειρήσεις

Entersoft: «Λεφτά υπάρχουν» για νέες εξαγορές

Θετική εντύπωση προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά η πρόθεση της εταιρείας πληροφορικής Entersoft να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, κίνηση που παράλληλα θα σηματοδοτήσει και τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Και αυτό, όχι μόνο γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία που σημειώνει υψηλούς ανάπτυξης θα διευρύνει τη μετοχική της διασπορά και εμπορευσιμότητα, αλλά και γιατί είναι η πρώτη εισηγμένη της Εναλλακτικής Αγοράς που… «ανεβαίνει χρηματιστηριακή κατηγορία» (κίνηση που ελπίζεται να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες εταιρείες της ΕΝΑ).

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι το γιατί η Entersoft προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τη στιγμή που ήδη διαθέτει ισχυρή ρευστότητα. Η απάντηση είναι ότι κατά τα επόμενα χρόνια πέρα από την έμφαση που θα δώσει στη λειτουργική της ανάπτυξη, θα δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των εξαγορών-συγχωνεύσεων. Και όπως λέγεται, θα ακολουθήσει την ίδια τακτική στο συγκεκριμένο πεδίο που εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, η Entersoft αποκτά μικρότερα «ταλαντούχα» σχήματα που μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία και στη συνέχεια η ίδια συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους εντάσσοντάς τα στον όμιλο.

Η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στα πεδία των επενδύσεων και των εξαγορών τέτοιου τύπου κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς η εισηγμένη εταιρεία θα έχει τέσσερις πηγές χρηματοδότησης. Ειδικότερα, η Entersoft:

• Διαθέτει ήδη (στοιχεία 30ης/6/2019) θετικό καθαρό ταμείο ύψους 2,78 εκατ. ευρώ (σύνολο μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού 1,117 εκατ. και διαθέσιμα 3,9 εκατ. ευρώ).

• Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει πολύ σημαντικά κεφάλαια από την κερδοφορία της (π.χ. τα καθαρά κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 1,374 εκατ. ευρώ).

• Θα αποκτήσει πρόσθετη ρευστότητα από τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσό των χρημάτων που θα αντληθεί δεν είναι γνωστό (ούτε ενδεχομένως και προβλέψιμο με ασφάλεια), ωστόσο σχεδιάζεται να εκδοθούν 544.000 νέες μετοχές, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται γύρω στα 7 ευρώ.

• Και τέλος, πέραν όλων αυτών, υπάρχει η σαφής δυνατότητα προσφυγής σε τραπεζικό, ή άλλου είδους (ομολογιακό δάνειο) δανεισμό.

Το άθροισμα των παραπάνω κεφαλαίων αποτελεί ένα «γερό κομπόδεμα» προκειμένου η εταιρεία να επιδιώξει την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων της.

Σχετικα αρθρα

Ζοοm: Εσοδα ρεκόρ, $8,5 δισ. η περιουσία του Εric Yuan που από μια ιδέα έγινε κροίσος

admin

Πως η Ελλάκτωρ «έχτισε» ένα ελκυστικό ομόλογο για τις διεθνείς αγορές

admin

Τι ισχύει για τις δωρεές και τη φορολογία για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού

admin

Υπόθεση Novartis: Τι σημαίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ

admin

Mohegan: Θα υλοποιήσουμε κανονικά το Ελληνικό καθώς και όλα τα έργα διεθνώς

admin

Apple και Google συντάσσονται εναντίον του κορονοϊού και ο Τραμπ δίνει το “πράσινο φως”

admin

Attica DPS: Ολο το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου

admin

Ιταλία: Πέθανε από κορονοϊό άνδρας της φρουράς του πρωθυπουργού Κόντε

admin

Lamda: Στο 50,62% μειώθηκε το ποσοστό της Consolidated Lamda

admin

Η πανδημία «εκτόξευσε» τις παγκόσμιες πωλήσεις tablets – Τα κέρδη των κορυφαίων της αγοράς

admin

Νηρεύς: Στις 27/11 η ΓΣ για έκδοση ομολογιακών ύψους 237 εκατ. ευρώ

admin

Trastor: Στις 29/10 η ΓΣ για την έκδοση ΜΟΔ έως €41,08 εκατ.

admin

Daimler: Συμφωνία για περικοπές ωρών εργασίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μείωση του κόστους

admin

Boeing: «Κόβει» πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας και σχεδιάζει να καταργήσει χιλιάδες άλλες

admin

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ενώνει δυνάμεις με την ΜΕΒΓΑΛ

admin

Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ του κορονοϊού σε αριθμούς

admin

Handelsblatt: Το καλοκαίρι της απογοήτευσης

admin

Πειραιώς: Παίρνει η σκυτάλη από Alpha για νέα έκδοση Tier II

admin