Image default
Οικονομία

Γκρίνια από τους θεσμούς για φορο-ελαφρύνσεις και 120 δόσεις

Κάθε νέα κυβέρνηση απολαμβάνει τις πρώτες εβδομάδες τη καθολική (ή σχεδόν) αποδοχή.

Κάποτε όμως ο μήνας του μέλιτος τελειώνει και τότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα και τη γκρίνια. Κάπως έτσι, το κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό.  Το κουαρτέτο έδειξε να αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 με την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων ύψους 1 δις. ευρώ που ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα πιο έντονες ήταν οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τους ευρωπαίους για την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει παράταση ενός μήνα για την ένταξη των οφειλετών σε αυτή καθώς και αλλαγές στο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων.

Δυο εβδομάδες πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο καλείται να ισορροπήσει στη λεπτή γραμμή της υλοποίησης των φοροελαφρύνσεων της Θεσσαλονίκης και της επίτευξης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η εξίσωση δεν είναι εύκολη με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει μετά τη δεύτερη ημέρα συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ότι  το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μέτρα άντλησης πρόσθετων εσόδων, ώστε να κλείσει οποιαδήποτε «τρύπα» τυχόν εντοπίσουν οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2020.

Στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών. Τέτοιου είδους μέτρα είναι, για παράδειγμα, η τόνωση των εσόδων μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα μείωσης του αφορολογήτου ορίου ή μείωσης συντάξεων. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2020, οι συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται σε τρεις κύριους άξονες:

1. Την εισπρακτική απόδοση των 120 δόσεων και η θετική επίπτωση που μπορεί να έχει στον προϋπολογισμό του 2020 η φετινή υπέρβαση εσόδων από τον ΦΠΑ.

2.  Οι ελαφρύνσεις ύψους 1 -1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών δεν είναι μεγάλες. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις θα έχει μικρότερο κόστος, λόγω ευνοϊκών δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.

3. Πρόσθετες παρεμβάσεις «για το όποιο δυνητικό κενό εντοπίσουν οι θεσμοί» για το 2020. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων ούτε περικοπές δαπανών, δηλαδή δεν πρόκειται για «δημοσιονομικά ισοδύναμα», αλλά για παρεμβάσεις που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα, όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο, στα σχέδια αυτά δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος των συζητήσεων με τους θεσμούς και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ενεργειακά θέματα, αποκρατικοποιήσεις, Δημόσια Διοίκηση.

Σχετικα αρθρα

OΔΔΗΧ : Άντλησε 1,3 δισ. ευρώ με τσιμπημένο επιτόκιο

admin

Επίδομα θέρμανσης : Τι αλλάζει στη διαδικασία και στα ποσά χορήγησης

admin

Ευρωζώνη: Η φθηνή ενέργεια έφερε περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού

admin

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Τα μέτρα που πήραμε είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, το κόστος της αδιαφορίας

admin

Βρούτσης: «Καμία μείωση στις συντάξεις -Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά, ποιοι θα δουν αύξηση»

admin

Τεχνολογία με σφραγίδα από τον ‘Εβρο για το Διάστημα

admin

Ο οίκος Fitch προεξοφλεί επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

admin

Το δίλημμα της χρηματοδότησης της Ιταλίας

admin

ΣΥΡΙΖΑ : Η ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού

admin

ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε κατατίθενται οι αιτήσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα

admin

Κανένα από τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ δεν σταματά, λέει ο γγ Επενδύσεων

admin

Διήμερο λουκέτο σε σούπερ μάρκετ της Ρόδου που εξέδιδε αποδείξεις χωρίς σήμανση

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,90%

admin

Στα ανοδικά βήματα της Wall Street το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

120 δόσεις: Ανοίγει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη η πλατφόρμα

admin

Γουίλμπορ Ρος: Η Ελλάδα διέψευσε τα προγνωστικά

admin

Σημαντικά κέρδη 1,5% στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη

admin

Οριζόντια μέτρα στήριξης για τις οικονομικές απώλειες λόγω κορονοϊού ζητούν οι ξενοδόχοι

admin