Image default
Επιχειρήσεις

Ελάχιστες ελπίδες για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Τη βόμβα… της κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, επιδιώκει να εξουδετερώσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά με ελάχιστες ελπίδες για τη διάσωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο προχωρά μαζί με τη νέα διοίκηση της βιομηχανίας (πρόεδρος Χάρης Κυριαζής και διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Τζίτζος) στην καταγραφή της κατάστασης και στην επαναφορά, κατά πάσα πιθανότητα, του σεναρίου σπασίματος στα δύο των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων και της ταυτόχρονης πώλησής τους. Σενάριο το οποίο είχε δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ το 2014 έχοντας εξασφαλίσει την τότε δέσμευση της Κομισιόν για διαγραφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Σήμερα, όμως, η εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς νικελοβιομηχανίας έχει χειροτερέψει κατά πολύ. Πηγές του υπουργείου ΠΕΝ υποστηρίζουν ότι τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ η εταιρεία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 ενώ δεν αγοράζει πια, με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημιές…

Η ηγεσία του υπουργείου μόλις καταγράψει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης θα προτείνει στην Ευρ. Επιτροπή την επαναφορά του σχεδίου αποκρατικοποίησης «χωρίς να είμαστε καν βέβαιοι για το αν θα το αποδεχτεί», τόνισε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος, περιγράφοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με το Ταμείο να αναμένει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει τις κινήσεις του.

Όσον αφορά το πρότερο σχέδιο, αυτό είχε εκδηλωθεί το 2014. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφαση της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της σπάζοντας την σε δύο κομμάτια.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Με αυτές τις πωλήσεις το ελληνικό δημόσιο θα πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχετικα αρθρα

Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο 6μηνο

admin

ΕΥΑΘ: Νέα γενιά τεχνοκρατών στη διοίκηση – CEO ο Άνθιμος Αμανατίδης

admin

Γαλλία: Στους 14.393 οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στη χώρα

admin

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή και τα ομόλογα της MLS

admin

Creta Farms: Εκκληση εργαζομένων να προχωρήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή

admin

Έρχονται τα ΚΕΠ Plus για επιχειρηματίες-επιχειρήσεις

admin

Κόκκαλης για Intralot: Η Εταιρία επιδιώκει να ενδυναμώσει τη θέση της μέσα από νέα προϊόντα και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες

admin

Πτώση 30% στα κέρδη της Morgan Stanley το πρώτο τρίμηνο του έτους

admin

Στην 84η ΔΕΘ συμμετείχε η Excelon

admin

Motor Oil: Από 17/12 η καταβολή προσωρινού μερίσματος

admin

Hennes & Mauritz: Προειδοποιεί για ζημιές στο τρίμηνο

admin

Δυο νέα καταστήματα ετοιμάζει η Nespresso Hellas

admin

Ταξίδια που ακυρώνονται λόγω του κορονοϊού: Οι καταναλωτές μπορούν να αρνούνται τα κουπόνια

admin

Δέσμευση Energean για μηδενικούς ρύπους ως το 2050

admin

Τι έγινε στην τριμερή συνάντηση για τον ΟΤΕ στο υπ. Εργασίας

admin

ΔΕΗ: Βροχή παραπόνων για τις τσουχτερές χρεώσεις του 11770

admin

Οι τράπεζες αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τη Forthnet με την BC Partners

admin

Λονδίνο: Εγκαινιάστηκε τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας για ασθενείς με κορονοϊό

admin