Image default
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ : Ξεκινάει συμψηφισμός με τον φόρο εισοδήματος

Τους  αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ αλλά και με βεβαιωμένες, ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί άρχισε να τρέχει η εφορία.

Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι ενημερώνονται  μέσω email ή μηνύματος στο κινητό ότι δεν θα λάβουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές, όπως για παράδειγμα με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος.

Τα μηνύματα είναι τυποποιημένα και αναφέρουν: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Η φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε σε υποχρέωση επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 362,7 εκατ. ευρώ για 967.127 φορολογούμενους . Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι στις 24 Μαΐου, κατέβαλε επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους ενώ λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχε γίνει άλλη μια πληρωμή σε περίπου 165.000 φορολογούμενους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, περίπου 700.000 φορολογούμενοι περιμένουν ακόμα τις επιστροφές φόρου για τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2018. Εάν στο μεταξύ βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ΑΦΜ, οι επιστροφές κατά το μέρος που καλύπτουν τις οφειλές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Για παράδειγμα:

Εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 300 ευρώ και χρωστάει πέντε δόσεις ΕΝΦΙΑ των 30 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει τα 150 ευρώ και θα επιστρέψει (κάποια στιγμή) τα υπόλοιπα 150 ευρώ.

Εάν η επιστροφή είναι 300 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ πέντε δόσεις των 100 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει μόνο τις δύο τελευταίες δόσεις των 100 ευρώ έχοντας παρακρατήσει προκαταβολικά τις τρεις πρώτες.

Σχετικα αρθρα

Έκθεση βιωσιμότητας χρέους: Έτοιμη στο Eurogroup Μαρτίου

admin

Κομισιόν : Προς απόσυρση των νομισμάτων 1 και 2 λεπτών του ευρώ από την κυκλοφορία

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας: Περισσότεροι από 37.000 χρήστες στη διαδικασία αίτησης

admin

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία στο BBB-, σταθερό το outlook

admin

Ελληνικός γύρος : Κατοχυρώνεται ως παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν

admin

Φοροελαφρύνσεις : Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2020

admin

Διαφήμιση της Ελλάδας από τα ξένα ΜΜΕ – Το success story κατά του κοροναϊού και ο τουρισμός

admin

Η Ε.Ε. ετοιμάζει κίνηση που μπορεί να επιδεινώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

admin

Κατασχέσεις : Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν χρωστάτε

admin

Πρόστιμα ύψους 229.845 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων από τον ΕΦΕΤ

admin

Η ανακήρυξη του κορωνοϊού ως πανδημία από τον ΠΟΥ «γκρέμισε» την Wall Street

admin

Προ των πυλών το νέο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

admin

Νέο ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις ανά ταμείο

admin

Διατάξεις για τη δομική πυροπροστασία δημιουργούν ανησυχία στους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

admin

Huawei: Τι της χρεώνουν οι ΗΠΑ, τι απαντά η εταιρεία

admin

«Μεγάλη νίκη του δικηγορικού σώματος απέναντι στην ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου»

admin

Βορίδης: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

admin

Πρόεδρος Βενζινοπωλών: Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου πέρασε στις αντλίες -Στο 1,48-1,49 ευρώ θα πάει η αμόλυβδη

admin