Image default
Επιχειρήσεις

Νέα κεφαλαιακή «ένεση» από PIMCO στην Qualco

Από επενδυτικό πρόγραμμα περί τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την προσεχή τετραετία και προβλέψεις και σημαντική βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας συνοδεύεται η συμφωνία για αύξηση του ποσοστού που κατέχει η PIMCO στην Qualco, που δραστηριοποιείται στις τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Η PIMCO απέκτησε στις αρχές του 2018 το 20% της Qualco Holdco Limited με έδρα το Λονδίνο που αποτελεί την απώτερη μητρική του ομίλου Qualco, με σημαντική εισροή κεφαλαίων που προσέγγισε τα 10 εκατ. ευρώ. Τώρα ετοιμάζεται να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της, αλλά η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό στο σχήμα.

Oι δύο συνιδρυτές της Qualco, ο πρόεδρος Ορ. Τσακαλώτος και ο διευθύνων σύμβουλος Μιλτ. Γεωργαντζής, καθώς και τέσσερα ακόμα στελέχη κατέχουν σήμερα το 80% μέσω της κυπριακής Wokalon Finances Ltd.

Το 2018 ο όμιλος της Qualco παρουσίασε έσοδα 27 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, με τη διοίκηση να προβλέπει πως φέτος τα έσοδα θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια και τα EBITDA θα κινηθούν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Τόσο οι κ.κ. Τσακαλώτος και Γεωργαντζής, όσο και ο επικεφαλής λειτουργιών (Chief Operating Officer) Σπύρος Ρετζέκας υποστήριξαν την Δευτέρα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, πως οι δύσκολες ημέρες για τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πίσω. Απέδωσαν, μάλιστα, τις επιδόσεις των τελευταίων ετών σε επίπεδο κερδοφορίας στις μεγάλες επενδύσεις που, όπως είπαν προσέγγισαν τα 20 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι τονίζουν πως «μέσω του επενδυτικού προγράμματος των τελευταίων ετών οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία βρίσκονται 15 έως 18 μήνες μπροστά από τον ανταγωνισμό».

Αν και τα τελευταία χρόνια ο όμιλος επεκτάθηκε και στον τομέα των υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων, μέσω της συμμετοχής κατά 33,33% στην PQH (που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία των 16 υπό εκκαθάριση τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα) και της ίδρυσης της θυγατρικής QQuant Master Servicer A.E.Δ.Α.Δ.Π,, περί το 50% των εσόδων του ομίλου προέρχονται από την τεχνολογία με περισσότερους από 70 πελάτες σε 30 χώρες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ανατέθηκε στην QQuant η διαχείριση του χαρτοφυλακίου “Earth” της Εθνικής Τράπεζας από την κοινοπραξία των θεσμικών επενδυτών Intrum AB & Carval Investors LLC.

Ο όμιλος αξιοποίησε τη συνεργασία με την Intrum και τώρα εγκαθιστά την τεχνολογική λύση διαχείρισης απαιτήσεων της Qualco σε περίπου 25 χώρες που δραστηριοποιείται η σουηδική εταιρεία. Ηδη οι δύο πρώτες εγκαταστάσεις της τεχνολογικής λύσης της Qualco για την Intrum, σε Γαλλία και Ελβετία άρχισαν να λειτουργούν αυτές τις ημέρες.

Στο πελατολόγιο της Qualco δεν περιλαμβάνονται μόνο τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, αλλά και επιχειρήσεις με μεγάλο πελατολόγιο από το χώρο της ενέργειας, της λιανικής, κ.λπ. Για παράδειγμα, το πελατολόγιο της εταιρείας στο χώρο της ενέργειας στην Βρετανία (Hudson Energy, Coop Energy, ScottishPower και Shell Energy) επέτρεψε στην Qualco να αναλάβει το μεγάλο συμβόλαιο στη ΔΕΗ για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τελευταίας.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα τρεις θυγατρικές σε Βρετανία, Γαλλία και Κύπρο, με το 50% των εσόδων να προέρχεται από το εξωτερικό και στόχο να φτάσουν το 70% στην προσεχή τριετία. Συνολικά απασχολεί περί τους 370 εργαζόμενους, οι 200 από τους οποίους στελεχώνουν τον τομέα τεχνολογίας και οι υπόλοιποι τον τομέα διαχείρισης απαιτήσεων.

Ο κ. Ορ. Τσακαλώτος θεωρεί πως η τεχνολογία θα διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στον τομέα της χορήγησης δανείων και της διαχείρισης απαιτήσεων.

Για παράδειγμα, τα συστήματα επεξεργασίας των δεδομένων (analytics) της Qualco επιτρέπουν στις τράπεζες ή στην ΔΕΗ να προσφέρει πιο προσωποποιημένες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μέλλον, λέει ο κ. Τσακαλώτος, οι συγκεκριμένες λύσεις θα είναι ενσωματωμένες στα νέα προϊόντα χορήγησης δανείων ή άλλων πιστώσεων ώστε να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η αντίδραση του οργανισμού στην περίπτωση που ένας πελάτης αρχίζει να καθυστερεί τις πληρωμές του.

Σχετικα αρθρα

Χένρι Χόλτερμαν: Ολλανδός το νέο αφεντικό της Ελλάκτωρ

admin

Μπρετόν: Η ΕΕ θα καταφέρει να καταλήξει σε σύγκλιση για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

admin

Alpha Trust: Αύξηση 70% στα καθαρά κέρδη το 2019

admin

Ισχυρές επιδόσεις το 2019 για τα καταστήματα Γερμανός

admin

Αλουμύλ: Προπαρασκευαστικές ενέργειες για συγχώνευση με Αλουφόντ

admin

Εγκρίθηκε η στρατηγική επένδυση του ξενοδοχείου «Blue Ιris» στη Μύκονο

admin

Apple: «Λουκέτο» σε επιπλέον 30 καταστήματα στις ΗΠΑ

admin

ΑΔΜΗΕ: Ισχυρό ενδιαφέρον για το έργο στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου-Οι «μνηστήρες»

admin

Διάκριση για ΟΚ! Anytime Markets στα Franchise Business Awards

admin

Γερμανία: Αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων για τον κορονοϊό

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Πούλησε ακίνητο «βαρίδι» έναντι 5,5 εκατ. ευρώ

admin

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Inform Λύκος: Στις 18/11 η ΓΣ για απόσχιση κλάδου και αύξηση κεφαλαίου

admin

Διάκριση για τα ΕΛΠΕ στα Bravo Sustainability Awards

admin

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ

admin

Coral: Επταετές δάνειο με την EBRD σύναψε θυγατρική της στη Σερβία

admin

Όμιλος Φάις και Radisson Blu ενώνουν δυνάμεις στη Σαντορίνη

admin

CORAL: Στο BB διατηρείται η πιστοληπτική ικανότητα από την ICAP

admin